Čtenáře mimo jiné upozornila, čeho bychom si na obalech potravin měli nejvíce všímat. „Důležité je hlavně datum spotřeby, surovinové složení, tabulka nutričních hodnot a výrobce,“ uvedla profesorka.
Odpovědi profesorky Jany Dostálové najdete ZDE |
Povinnost uvádět na obalech potravin některé údaje stanovuje zákon. Mnoho lidí ovšem informace vůbec nečte, nebo jim příliš nerozumí. I tomu měla pomoci novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která platí od začátku letošního roku.
Poznáte kvalitní potraviny?S výběrem kvalitních potravin vám pomůže spotřebitelský test Test DNES. Jeho archiv za posledních 12 měsíců najdete zde. |
„Novela upravuje například uvádění povinných údajů u pokrmů v restauracích. Jejich provozovatelé jsou nyní povinni viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci o názvu pokrmu a výskytu alergenů,“ říká profesorka Jana Dostálová.
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické a v Ústavu chemie a analýzy potravin ve výzkumu v oblasti lipidů, luštěnin a složení potravin ve vztahu k lidské výživě. Je také odbornou garantkou neziskové organizace Vím, co jím a piju. Získala několik ocenění za vědeckou činnost. Je členkou mnoha odborných společností. Přednáší na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a univerzitě v Pardubicích. Publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku. |
Změna údajů uvedených na obalech se týká také nebalených potravin. Nově musí spotřebitel na svůj dotaz dostat od prodejce jasnou odpověď o složení nebalených salámů, uzenin, sýrů a salátů.
„Tímto krokem se zejména u nebalených potravin zlepší informovanost. Obchodníci mají nyní povinnost umístit u prodejního pultu údaje o alergenech a v těsné blízkosti potraviny také informaci o jejím výrobci,“ vyjmenovává výhody Dostálová.
Další důležitá legislativní změna začala platit teprve od prvního dubnového dne a týká se všech druhů uchovávaného masa: čerstvého, chlazeného i zmrazeného. „Výrobci v celé Evropské unii budou muset povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Dosud tato povinnost platila jen pro hovězí maso, ovoce, zeleninu a olivový olej,“ uvádí odbornice na kvalitu potravin a výživu.
Evropská unie prosadila na obaly také větší a čitelnější písmo, jehož zavedení platí od 13. prosince loňského roku.
„Informace o složení, datu trvanlivosti, návodu k použití a podmínek skladování musejí být napsány písmem, které není menší než 1,2 mm (0,9 mm pro plochu do 80 cm),“ dodává profesorka Jana Dostálová.