Doporučujeme

Bylinková salsa se hodí k masu a rybám

Bylinková salsa se hodí k masu a rybám | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Tři jednoduché omáčky, které povýší domácí grilovačku na zážitek

  • 1
S pěkným počasím se spousta z nás pouští do oblíbené úpravy masa i zeleniny nad žhavými uhlíky. Pokud si kromě špízů a salátu připravíte pro své hosty i následující rychlé omáčky podle šéfkuchaře Jana Kracíka, tak na vaši grilovačku jen tak nezapomenou.

Bylinková omáčka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Příprava bylinkové omáčky
Bylinková omáčka se skvěle hodí k teplé zelenině a grilovaným rybám a mořským...
Jana Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu

Suroviny:

  • stroužek česneku
  • šalotka
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g rajčat
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka cukru, soli a čerstvě namletý pepř
  • 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky

Postup:

  1. Česnek si nadrtíme, šalotku nakrájíme najemno a rajčata spaříme, oloupeme, vybereme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Česnek, šalotku a olej zahřejeme a lehce dusíme 5 minut.
  2. Přidáme rajčata a citronovou šťávu a povaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky.
  3. Omáčku dochutíme špetkou cukru, solí a čerstvě mletým pepřem. Skvěle se hodí k teplé zelenině, grilovaným rybám a mořským plodům

Omáčka z čerstvého sýra, rokety a řeřichy

Podle receptu Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na omáčku z čerstvého sýra, rokety a řeřichy
Příprava omáčky z čerstvého sýra a bylinek je jednoduchá - stačí vše naházet do...
Omáčky z čerstvého sýra a bylinek ideálně doplní šunku a pečenou drůbež

Suroviny:

  • 100 g měkkého tvarohového sýra
  • 1 lžíce sherry octa
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g rokety
  • 20 g řeřichy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience a dobře rozmixujeme, podáváme ihned. Tato omáčka ideálně doplní šunku a pečenou drůbež.

Bylinková salsa

Podle receptu Jana Kracíka , šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Jan Kracík chystá bylinky na omáčku
příprava omáčky ke grilování
Bylinková salsa se hodí k masu a rybám

Suroviny:

  • 200 g bylinek ve stejném poměru - hladká petrželka, bazalka, máta, kerblík, estragon, pažitka
  • 1 lžíce malých kaparů naložených v soli a opláchnutých
  • 1 lžíce cornichons (malé okurky nakládané podle francouzského receptu v octě a estragonu, mohou být i pálivé)
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 ks menší šalotky

Postup:

  1. Všechny ingredience posekáme nožem na jemno, přidáme olej a citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a necháme při pokojové teplotě odstát přibližně půl hodiny.
  2. Před servírováním dobře promícháme. Tato omáčka je vhodným doplňkem ke grilovanému masu a rybám.
, pro iDNES.cz

Letní grilování - Omáčky

  • Vybrali jsme pro Vás