Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tři jednoduché omáčky, které povýší domácí grilovačku na zážitek

  0:48aktualizováno  0:48
S pěkným počasím se spousta z nás pouští do oblíbené úpravy masa i zeleniny nad žhavými uhlíky. Pokud si kromě špízů a salátu připravíte pro své hosty i následující rychlé omáčky podle šéfkuchaře Jana Kracíka, tak na vaši grilovačku jen tak nezapomenou.

Bylinková salsa se hodí k masu a rybám | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Bylinková omáčka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Příprava bylinkové omáčky
Bylinková omáčka se skvěle hodí k teplé zelenině a grilovaným rybám a mořským...
Jana Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu

Suroviny:

  • stroužek česneku
  • šalotka
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g rajčat
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka cukru, soli a čerstvě namletý pepř
  • 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky

Postup:

  1. Česnek si nadrtíme, šalotku nakrájíme najemno a rajčata spaříme, oloupeme, vybereme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Česnek, šalotku a olej zahřejeme a lehce dusíme 5 minut.
  2. Přidáme rajčata a citronovou šťávu a povaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky.
  3. Omáčku dochutíme špetkou cukru, solí a čerstvě mletým pepřem. Skvěle se hodí k teplé zelenině, grilovaným rybám a mořským plodům

Omáčka z čerstvého sýra, rokety a řeřichy

Podle receptu Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na omáčku z čerstvého sýra, rokety a řeřichy
Příprava omáčky z čerstvého sýra a bylinek je jednoduchá - stačí vše naházet do...
Omáčky z čerstvého sýra a bylinek ideálně doplní šunku a pečenou drůbež

Suroviny:

  • 100 g měkkého tvarohového sýra
  • 1 lžíce sherry octa
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g rokety
  • 20 g řeřichy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience a dobře rozmixujeme, podáváme ihned. Tato omáčka ideálně doplní šunku a pečenou drůbež.

Bylinková salsa

Podle receptu Jana Kracíka , šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Jan Kracík chystá bylinky na omáčku
příprava omáčky ke grilování
Bylinková salsa se hodí k masu a rybám

Suroviny:

  • 200 g bylinek ve stejném poměru - hladká petrželka, bazalka, máta, kerblík, estragon, pažitka
  • 1 lžíce malých kaparů naložených v soli a opláchnutých
  • 1 lžíce cornichons (malé okurky nakládané podle francouzského receptu v octě a estragonu, mohou být i pálivé)
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 ks menší šalotky

Postup:

  1. Všechny ingredience posekáme nožem na jemno, přidáme olej a citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a necháme při pokojové teplotě odstát přibližně půl hodiny.
  2. Před servírováním dobře promícháme. Tato omáčka je vhodným doplňkem ke grilovanému masu a rybám.
Autor: pro iDNES.cz


VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

VIDEO Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Grilovací příručka: Ty nejlepší steaky nejen z hovězího masa

Ilustrační snímek

Vyvezte grily z garáží a kůlen, sundejte je z půdy a kupte pytel uhlí. Sezona nejchutnějších mas,...

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

Bůček je ideální sutrovina pro pomalé pečení.

VIDEO Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky...

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

Grilovaná krkovice s omáčkou čimičuri

VIDEO Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho...


Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz