Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Omáčky do české kuchyně patří: šest receptů na ty nejoblíbenější

  10:22aktualizováno  10:22
Češi jsou národ omáčkový, proto nemohl být třetí díl kuchařky nejoblíbenějších jídel věnovaný ničemu jinému. Svíčková, rajská nebo koprovka patří téměř ke klenotům české kuchyně.

Koprová omáčka. | foto: Isifa

Rajská s paprikovými lusky

Rajská s paprikovými lusky.

Příprava: 40 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 8-10 menších paprik
* 1 houska
* mléko
* 2 cibule
* 3 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* 200 g rajského protlaku nebo 600 g spařených oloupaných rajčat
* sůl, pepř
* 3 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* ocet
* cukr
* 500 g mleté směsi hovězího a vepřového masa 
* sladká paprika
* 1 vejce

1. Vnitřek paprik vyčistíme, propláchneme a necháme okapat. Housku pokrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm cibuli dozlatova. Dvě lžičky osmažené cibule pak odebereme bokem do masové náplně. Cibuli zaprášíme moukou a uděláme si cibulovou jíšku. Přidáme rajský protlak a koření, ocet a cukr a postupně přiléváme za stálého míchání vodu a omáčku naředíme. Prováříme asi 15 minut.
3. V misce si promícháme mleté maso, vymačkanou housku, sůl, pepř, sladkou papriku, vejce, orestovanou cibuli a směsí naplníme papriky.
4. Provařenou omáčku propasírujeme, do hrnce vložíme naplněné papriky a pomalu je pod pokličkou dusíme v omáčce asi 30 minut. Papriky občas v omáčce obrátíme a omáčku zamícháme.
5. Uvařenou omáčku dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka.

Příprava: 15 minut + naložení přes noc + vaření 90-120 minut

Pro 4-6 osob

* 1,5 kg hovězí svíčkové nebo falešné svíčkové
* 200 g slaniny
* 2 velké mrkve
* 1 petržel
* 1 menší celer
* 3 cibule
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření
* tymián
* 250 ml červeného vína
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce cukru krupice
* 3 lžíce octa
* 2 lžíce plnotučné hořčice
* 1 malá sklenička zavařených brusinek
* sůl
* 400 ml vývaru
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 250 ml smetany na vaření
* 1 citron

1. Svíčkovou odblaníme a prošpikujeme ji slaninou pokrájenou na hranolky. Zeleninu s cibulí nakrájíme. Maso dáme do pekáče, přisypeme zeleninu a cibuli, koření, zalijeme vínem a necháme v chladu odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a svíčkovou na něm i se zeleninou opečeme.
3. V hrnci na oleji opražíme cukr až zkaramelizuje, zalijeme octem, necháme odpařit, přimícháme hořčici a lžíci brusinek, přidáme maso se zeleninou a marinádou, osolíme, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě.
4. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme máslem promnutým s moukou, provaříme, propasírujeme nebo rozmixujeme (bez koření a bobkového listu), přilijeme smetanu a provaříme.
5. Omáčku dochutíme solí, pepřem, maso nakrájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem, brusinkami a citronem.

Koprová omáčka

Koprová omáčka.

Příprava: 15 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 1 cibule
* 2 lžíce másla
* 3-4 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka
* 200 ml 33% smetany
* sůl
* ocet
* cukr
* čerstvý kopr
* houskový knedlík

1. Omyté hovězí maso vložíme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, zalijeme vodou a společně povaříme asi 1-1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Vývar slijeme, necháme si ho bokem, maso uchováme v teple.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme.
3. K jíšce s mlékem přidáme asi 1/2l hovězího vývaru, společně provaříme asi 20 minut, pak přilijeme smetanu, dochutíme solí, octem, cukrem a krátce společně provaříme.
4. Kopr nasekáme a přimícháme do omáčky.
5. Maso pokrájíme a plátky zaléváme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

Hovězí s křenovou omáčkou

Hovězí s křenovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600-800 g hovězího masa (špička, loupaná plec)
* 1 malá cibule
* 1 mrkev
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 100 g másla
* 100 g hladké mouky
* 250 ml smetany ke šlehání
* špetka mletého muškátového oříšku
* sůl
* cukr
* 4-5 lžic strouhaného křenu

1. Maso opláchneme, vnoříme do vroucí vody, přidáme cibuli, očištěnou mrkev, sůl a koření a necháme maso povařit doměkka.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme do něj mouku a uděláme světlou jíšku.
3. Jíšku zalijeme asi litrem vývaru z hovězího masa a dobře ji rozmícháme. Omáčku pomalu prováříme a mícháme asi 25 minut, pak vmícháme smetanu, špetku muškátového oříšku a dochutíme solí a trochou cukru, vmícháme křen a necháme omáčku trochu prohřát.
4. Maso nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou.

Špagety s boloňskou omáčkou

Špagety s boloňskou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 3 hodiny

Pro 6 osob

* 100 g kuřecích jater
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 plechovky loupaných rajčat
* 4 lžíce olivového oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 200 g mletého vepřového masa
* 300 ml červeného vína
* bobkový list
* sůl, pepř
* 500 g špaget
* 50 g strouhaného parmazánu

1. Kuřecí játra nasekáme na kousky, cibuli pokrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na tenké plátky. Rajčata slijeme, šťávu uchováme, plody pokrájíme nadrobno.
2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm krátce cibuli, přidáme mrkev a celer a společně orestujeme.
3. K cibuli a zelenině přidáme bobkový list, játra a mleté maso, vařečkou rozdělujeme větší hrudky masa. Až je maso opečené, zalijeme ho vínem, které necháme odpařit.
4. Přisypeme rajčata i se šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme provářet alespoň dvě a půl hodiny.
5. Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě. Slijeme, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Segedínský guláš

Segedínský guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 70-80 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřového plecka
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 velká cibule
* 3 lžíce sádla
* sladká paprika
* sůl
* 250 ml zeleninového vývaru
* 400 g kysaného zelí
* cukr
* 200 ml sladké nebo kysané smetany

1. Vepřové maso nakrájíme na kostky. Poprášíme je hladkou moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hlubším hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm kostky masa, maso vyjmeme z hrnce, přisypeme cibuli a opečeme ji dozlatova, zaprášíme ji paprikou, do hrnce vrátíme maso, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
3. Během dušení maso občas promícháme a můžeme podlít vývarem. Dusíme další půlhodinu. Kysané zelí vymačkáme, šťávu uchováme k dochucení omáčky, překrájíme.
4. K podušenému masu přidáme zelí a společně pod pokličkou dusíme dalších dvacet minut.
5. Do hotové omáčky vmícháme smetanu a dochutíme cukrem nebo šťávou ze zelí, solí, omáčku prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...



Najdete na iDNES.cz