Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Olivový olej se nehodí jen do salátů. Využijete jej i při vaření

  0:37aktualizováno  0:37
Pochází ze Středomoří, kde je bez nadsázky základem většiny pokrmů, ale v českých kuchyních je už také jako doma. Podle průzkumu používá při přípravě pokrmů olivový olej 83 % Čechů. Jen polovina přitom však ví, že je vhodný nejen pro úpravu zastudena, ale také na vaření a pečení.

Olivový olej (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Jedním z nejčastějších a nejrozšířenějších mýtů ohledně olivového oleje je ten, že je možné jej použít pouze ve studené kuchyni. Odborníci však upozorňují, že se tento olej začíná přepalovat až při teplotě 210°C, takže ho směle můžeme využít i při teplené úpravě pokrmů.

5 × olivový olej

1. Dejte přednost extra panenskému olivovému oleji. Pouze olej v této kvalitě si zachovává všechny zdraví prospěšné látky, které odpovídají původnímu složení čerstvých oliv.

2. Extra panenský olivový olej je všestranně použitelný, hodí se pro studenou i teplou kuchyni.

3. Při přípravě salátů přidávejte olej dříve než sůl. Extra panenský olej zeleninu jemně obalí, a ta pak nepustí vodu.

4. Extra panenský olej při restování nerozehřívejte. Ingredience vkládejte do studeného oleje, zabráníte tak jeho přepálení.

5. Extra panenský olivový olej skladujte v temnu a při teplotě do 20°C. Případné zakalení nijak nezhoršuje kvalitu výrobku.

Až do této teploty si totiž zachovává všechny nutriční hodnoty, které jej povyšují nejen na krále kuchyně, ale také na "domácího lékaře". Při vaření i pečení můžeme navíc směle používat i olivový olej s přívlastkem extra panenský.

Tip: Olivový olej bychom měli skladovat na temném a suchém místě při teplotě do 20°C, takže vhodnější než kuchyňská linka je třeba odvětraná spíž nebo vyšší patra chladničky.

Rozdělení olejů a jak je použít?

Extra panenský (extra virgin) je čistým extraktem z čerstvých oliv, a proto je také označován jako "král mezi olivovými oleji". Získává se zásadně mechanickým lisováním bez použití chemie. Olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se z estetických důvodů filtrují, protože po lisování bývají přirozeně zakalené.

Extra panenský olivový olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Označení "extra panenský" zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria a prošel chuťovou i senzorickou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů. Jedině extra panenský olej je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitamínů, antioxidantů a polyfenolů.

Olivový olej bez označení extra panenský, je směs rafinovaného oleje, čili chemickými procesy upraveného oleje s panenským olivovým olejem, kterého obsahuje v průměru 8 %. Tento olej neobsahuje vysoké množství zdraví prospěšných složek přírodně získaných olejů a nemá tak výraznou olivovou chuť. Vzhledem k tomu, že prošel nákladnou rafinací, často se jeho cena v obchodech pohybuje na podobné úrovni jako u oleje extra panenského. Doporučuje se na tepelnou úpravu pokrmů, protože je chuťově neutrální.

Sansa neboli Pomace je olej získávaný z olivové drti - odpadu, který zbude po prvním vylisování olejů (slupky, dužina, pecky). Olej se získává z těchto zbytků pomocí rozpouštědel a prochází průmyslovým procesem rafinace. Prodává se také pod názvy "Olio di Sansa di oliva" nebo "Pomace oil". Tento produkt postrádá přednosti olivového oleje a na žebříčku kvality stojí nejníže. Vlastně by ani neměl nést přívlastek "olivový". Je bez chuti a vůně, má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni.

Inspirace od šéfkuchaře

Ukázku, jak využít olivový olej v kuchyni, pro vás připravil šéfkuchař Dalibor Navrátil z Pražského kulinářského institutu. Vyzkoušejte třeba restované hrušky, které můžete podávat jako delikatesu k masu i sýrům.

Restované hrušky

Restované hrušky s olivovým olejem

  • 2 ks zelených tvrdších hrušek
  • nakládaný zelený pepř (můžeme nahradit bylinkami)
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pálenka (nejlépe Grappa)

1. Hrušky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtiny, zbavíme jadřince a nakrájíme na větší kostky.

2. Na rozpálenou pánev nalijeme extra panenský olivový olej, zahřejeme a nakrájené hrušky orestujeme.

3. Přidáme nakládaný zelený pepř nebo bylinky, mírně osolíme, zastříkneme pálenkou a dolijeme olivovým olejem, aby hrušky byly ponořené.







Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.