OTÁZKA:
Dobry den, mel bych otazku k latce Forskolin z rostliny Coleus Forscohlii, vyuzivanou jak v lecich tak v doplncich stravy. Slysel jsem ze driv byla v doplncich stravy u nas zakazana a dovolena pouze v lecich na predpis. Momentalne ji bezne nachazim i v nabidce doplnku stravy na hubnuti. Je tato latka bezpecna? A pripadne v jake denni davkovani je bezpecne a zaroven "ucinne"? Uvadi se, ze by mela zrychlovat metabozlizmus.
Roman
ODPOVĚĎ:
Romane, rostlina Coleus forskohlii je stála zakázána v doplňcích stravy podle platné vyhlášky 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, a to s ohledem na farmakologické účinky forskolinu.
Z rostliny Coleus forskohlii (syn. Plectranthus barbatus) se obvykle používá její kořen, a to zejména kvůli diterpenu forskolinu, jehož obsah v kořenu je 0,1%-0,8%. V jiných částech rostliny nebyl forskolin nalezen.
Forskolin je látka odpovědná za většinu farmakologických účinků rostliny Coleus forskohlii. Aktivuje adenylátcyklázu, což vede ke zvýšení produkce cyklického adenosinmonofosfátu (cAMP), jedné z látek přenášející účinek řady hormonů a neurotransmiterů do buněk. Zvýšení produkce cAMP forskolinem vede proto k řadě fyziologických účinků, jako je inhibice degranulace žírných buněk a basofilních granulocytů, snížení krevního a nitroočního tlaku, inhibice agregace krevních destiček, vasodilatace, bronchodilatace, stimulace a zvýšení tvorby hormonů štítné žlázy, stimulace lipolýzy v tukových buňkách a positivně inotropní účinek na srdce.
Z účinků, jež lze považovat za zejména rizikové v případě přítomnosti forskolinu v potravinách, je snížení krevního tlaku, inhibice agregace krevních destiček a zvýšení tvorby hormonů štítné žlázy. V případě ovlivnění krevního tlaku jsou k dispozici pouze údaje při intravenózním podání, kdy podání forskolinu v dávce 3 μg/kg/min vedlo k významnému snížení diastolického tlaku o 17%. Forskolin je také silným inhibitorem agregace krevních destiček, k odhadu závislosti dávky na agregaci však nemá Ústav dostatek údajů. Významná stimulace buněk štítné žlázy byla zaznamenána již při koncentraci forskolinu 0,1 μmol/l, jeho účinek byl srovnatelný s účinkem tyreotropního hormonu.
S ohledem na výše uvedené farmakologické účinky forskolinu, zejména stimulaci tvorby hormonů štítné žlázy, hypotensivní a antiagregační účinek, nepovažujeme použití kořene rostliny Coleus forskohlii v potravinách za vhodné. Na základě současných poznatků nelze stanovit dávku pro potraviny-doplňky stravy, kterou by bylo možno považovat za bezpečnou a zároveň účinnou.
3.11.2010 13:36