Zapečená rajčata s mletým krůtím masem a sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 4 velká rajčata (nebo 8 malých)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje + na vymazání pekáčku
- 300 g mletého krůtího masa
- čerstvé či sušené bylinky na dochucení (petrželka, kopr nebo provensálské koření)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g mozzarelly
- 80 g strouhaného čedaru
Pracovní postup:
- Rajčata omyjeme a odřízneme jim vrchní část (jakoby pokličku). Dužinu vydlabeme, dáme stranou a nasekáme najemno.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
- Přidáme mleté maso a ještě chvíli restujeme. Pak k němu přisypeme nakrájenou rajčatovou dužinu, osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Ke konci přidáme bylinky.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pekáček vymažeme olejem. Připravená rajčata naplníme masovou směsí, poklademe kousky mozzarelly a posypeme čedarem. Dáme zapéct asi na 10 minut. Ke konci rajčata přiklopíme vrchní částí a na minutu zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a přepneme na gril.
Tip: Místo masa můžete ve vegetariánské variantě použít do náplně červenou čočku. Místo bylinek zkuste své oblíbené koření, třeba papriku, římský kmín, kurkumu nebo orientální směsi.
Chcete zhubnout a změnit životní styl k lepšímu? Inspirujte se v našem třicetidenním speciálu, který startuje už v pondělí 8. ledna. Zde najdete shrnutí toho, na co se můžete těšit. |