Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

aktualizováno 
Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i o víkendu zaměřit na lehčí a méně kaloricky vydatná jídla, vyzkoušejte některé z našich tipů. Máme varianty jak pro ty, kteří si oběd nedovedou představit bez masa, tak pro vegetariány či vegany.
Část 1/3
Zapečená rajčata s mletým krůtím masem a sýrem

Zapečená rajčata s mletým krůtím masem a sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velká rajčata (nebo 8 malých)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje + na vymazání pekáčku
  • 300 g mletého krůtího masa
  • čerstvé či sušené bylinky na dochucení (petrželka, kopr nebo provensálské koření)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 80 g mozzarelly
  • 80 g strouhaného čedaru

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme a odřízneme jim vrchní část (jakoby pokličku). Dužinu vydlabeme, dáme stranou a nasekáme najemno.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
  3. Přidáme mleté maso a ještě chvíli restujeme. Pak k němu přisypeme nakrájenou rajčatovou dužinu, osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Ke konci přidáme bylinky.
  4. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pekáček vymažeme olejem. Připravená rajčata naplníme masovou směsí, poklademe kousky mozzarelly a posypeme čedarem. Dáme zapéct asi na 10 minut. Ke konci rajčata přiklopíme vrchní částí a na minutu zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a přepneme na gril.

Tip: Místo masa můžete ve vegetariánské variantě použít do náplně červenou čočku. Místo bylinek zkuste své oblíbené koření, třeba papriku, římský kmín, kurkumu nebo orientální směsi.

Chcete zhubnout a změnit životní styl k lepšímu? Inspirujte se v našem třicetidenním speciálu, který startuje už v pondělí 8. ledna. Zde najdete shrnutí toho, na co se můžete těšit.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Příběh Věry: Nedokážu se vyrovnat s rozvodem

Ilustrační snímek

Rozvedla jsem se po desetiletém naprosto nefunkčním vztahu. Mám teď skvělého přítele, ale na svého exmanžela nemůžu...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz