Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Odlehčete své večeře s mořskými rybami, bylinkami a tofu

  0:06aktualizováno  0:06
Šéfkuchař pražské restaurace La Strada Ristorante Jan Souček, patří mezi mladé mistry svého oboru snažící se posunout výše laťku české gastronomie. Vyzkoušejte si jeho recepty na lehké večeře, se sojou v podobě lehké smetany nebo jako tofu a se zdravými rybami a čerstvými bylinkami.

Filátko z mořského vlka s koprovým rizotem | foto: Alpro

Filátko z mořského vlka na lehkém koprovém rizotu

Náš tip

Sojová smetana má nižší obsah tuku, pokud ji budete v receptu nahrazovat tou klasickou, sáhněte po výrobku s obsahem tuku kolem sedmnácti procent.

  • 4 filátka z mořského vlka
  • 300 g rýže arborio
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého vína
  • 300 ml mandlového nápoje
  • 100 ml sojové smetany
  • 1 svazek kopru
  • rybí vývar (nebo voda)
  • 4 vejce

  1. Najemno nakrájenou šalotku zlehka zpěníme na olivovém oleji. Přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Pomalu vaříme, postupně dle potřeby přiléváme vývar, dokud se rýže neuvaří na skus. Poté přidáme mandlový nápoj , sojovou smetanu a nasekaný kopr. 
  2. Vejce vaříme ve vroucí vodě 7 minut, oloupeme a osolíme.
  3. Filátko z mořského vlka osolíme a opečeme na rozpálené pánvi, ke konci pečení přidáme bylinky.

Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky a česneku

Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky...
  • 400 g tofu
  • 600 g batát
  • 200 g brambor
  • 300 ml lískooříškového nápoje
  • 1 cuketa
  • 250 ml sojové smetany
  • 1 svazek pažitky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • olej

 

  1. Horké uvařené brambory a batáty smícháme se 100 ml sojové smetany a lískooříškovým nápojem. Tyčovým mixérem vyšleháme jemnou kaši. 
  2. Na lehce rozpáleném oleji opečeme do růžova šalotku a česnek. Zalijeme smetanou, provaříme, dochutíme solí a přidáme nakrájenou pažitku.
  3. Cuketu nakrájíme na tenké dlouhé plátky, které zlehka opečeme na olivovém oleji spolu s tofu nakrájeným na kostičky. Na závěr osolíme.

Studená okurková polévka s citronovým olejem

Okurková polévka s citronovým olejem
  • 2 okurky
  • 250 ml sojové smetany
  • 400 ml mandlového nápoje
  • 1 svazek kopru
  • 1 citron
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • listy mladých salátů na ozdobu

  1. Oloupané okurky rozmixujeme se smetanou a mandlovým nápojem. Dochutíme nasekaným koprem, citronovou šťávou a solí. 
  2. Olivový olej smícháme s nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a necháme odležet. Takto připraveným olejem polévku před podáváním dozdobíme.

Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet

Pečené filákto z okouna na koriandru
  • 4 filety z mořského okouna (4 x 150 g)
  • 600 g brambor
  • 1 svazek koriandru
  • 400 ml lískooříškového nápoje
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • 250 ml sojové smetany
  • olivový olej
  • najemno nasekané bylinky
  • cukr
  • sůl

  1. Horké uvařené brambory smícháme se sojovou smetanou a lískooříškovým  nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr.
  2.  Kokosové mléko svaříme s trochou smetany, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou.
  3. Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.

Vyzkoušejte také lehké a lahodné italské rizoto s cuketou:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.