Odborníci: Cukroví ano, ale s mírou

  6:00aktualizováno  6:00
Odborníci na výživu neshledávají na vánočním cukroví nic špatného, ale zdůrazňují, že je ho třeba jíst s mírou a opatrně volit ingredience.

Některé hospodyňky upečou na Vánoce až deset kilogramů cukroví. | foto: Martin Faltus

Ani diabetologové vánoční cukroví nezavrhují, a dokonce připouštějí i cukroví, při jehož výrobě byl použit cukr. Ovšem za podmínky, že ho bude málo a jeho konzumace bude kompenzována zvýšeným pohybem.

To, že cukr ohrožuje linii, ví každý. Mnozí ale zapomínají na to, že vánoční cukroví je také bohaté na tuky a ty už v menším objemu než cukr mají vyšší energetickou hodnotu.

Živočišné versus rostlinné
Nutriční terapeutka Tamara Starnovská je obhájkyní rostlinných tuků. Nejen že pečivo s nimi je zdravější, ale je i křehčí a lépe se na jazyku rozplyne. Naopak podle odbornice na uměleckou cukrařinu Mirky Slavíkové stále platí, že "máslo ničím nenahradíš" a cukroví vyrobené z másla lépe voní i chutná.

Rudolf Poledne z Institutu klinické a experimentální medicíny preferuje vzhledem ke zkušenostem lékařů rostlinné tuky. Je přesvědčen, že chuťový rozdíl mezi pečivem s máslem nebo rostlinným tukem je velmi malý. "Rozdíl poznáte, když si bezprostředně po sobě dáte jeden vanilkový rohlíček s máslem a druhý s rostlinným tukem. Ale když se mezi tím napijete kávy nebo počkáte, už rozdílné nebudou," řekl Poledne.

Nadbytečnou energetickou vánoční zátěž má na svědomí spíše tuk než cukr, zdůraznila Starnovská. Obzvlášť nebezpečné jsou různé krémy, náplně a polevy. Ještě nebezpečnější než polevy vyrobené z čokolády a másla jsou instantní polevy, jejichž základem je umělý tuk. Kalorickou bombou jsou všelijaká oblíbená nepečená cukrátka uhnětená z tuku, cukru a dalších přísad.

Umělá sladidla jsou vhodná pro diabetiky, ale nemá smysl je proto, aby se snížila kalorická hodnota pečiva, používat i pro zdravé hodovníky. I když se sladidla zdokonalují, jejich chuť se pozná, myslí si Slavíková. "Raději nahrazuji moučkový cukr a krystal, pokud to jde, hnědým či zlatým cukrem nebo medem," uvedla. Dodala, že pro zdraví lze například s úspěchem nahradit klasickou hladkou mouku v lineckých těstech moukou špaldovou či žitnou. Tělo získá navíc trochu zrníček a těsto je chuťově lepší.

Deset kilo cukroví
Jsou hospodyňky, které pečou 25 až 30 druhů, a to znamená, že připraví až deset kilogramů pečiva. Je lepší mít dvě kila cukroví, které lze během vánočních svátků zkonzumovat. Slavíková doporučuje výrobu bonbonů z kvalitní sedmdesátiprocentní čokolády a do mističky připravit také sušené ovoce a oříšky.

Hospodyňky často pečivo, které se nesnědlo, ukládají do mrazáku. Cukroví nutně po vyndání zvlhne, což někteří lidé vítají, jiným schází původní "křupavost".

Vánoční cukroví podle Starnovské může škodit lidem s onemocněním zažívacího traktu, tedy lidem se žaludečními vředy, nemocným žlučníkem a nemocemi střev. Záleží na tom, z čeho cukroví je. Části pacientů nedělají dobře oříšky. Kakao zdravotní stav nezhoršuje, protože nikdy ho není v cukroví příliš velké množství.

Půlnoční místo televize
"Jsem zásadně proti vánočnímu pečivu, protože je tam spoustu energie navíc, ale nedovedu si představit, že by u Polednů byly Vánoce bez pečiva. Neděláme 20 druhů, ale jen malou krabičku vanilkových rohlíčků a malou krabičku pracen," řekl Poledne. Dodal, že nadbytečnou energii se snaží vydat při procházce, běhu a lyžování.

Na nedávné konferenci odborníků na výživu se probíral vánoční jídelníček dříve a nyní z hlediska rozdílného zastoupení živin. Starnovská uvedla, že například jídelníček v 18. století obsahoval dostatek vlákniny a přijatelné množství tuků. Současný má mnohem vyšší energetickou hodnotu a oplývá zejména tuky.

Součástí staročeské štědrovečerní krmě byla oplatka s medem, bramboračka, černý kuba a zelný salát, hrách na sladko s perníkem, muzika, což je rozvařené sušené ovoce, a vánočka. To vše představovalo i se 100 mililitry pálenky 2 400 kilokalorií. Současná obvyklá večeře má 3 600 kilokalorií a více. Po první večeři se hodovníci pravděpodobně brodili sněhem na půlnoční mši, po té druhé se nejspíš odebírají k televizoru.

Autoři: ,

Nejčtenější

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Moje přítelkyně se stala mužem, ale stále ji miluji, říká Američanka

Aidan se svou manželkou Heather

Heather Silva z Texasu se před šesti lety zamilovala do ženy. O tři roky později se musela smířit s tím, že se její...

Mýty o alkoholismu: závislý patří do léčebny a poznáte ho na první pohled

Ilustrační fotografie

Češi patří mezi největší pijáky alkoholu nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou však potíže se závislostí zlehčují, a...

Deset let jsem tajila lupénku, protože jsem se styděla, říká moderátorka

Moderátorka Louise Roe si na předávání Oscarů vybrala broskvové šaty s...

Britská moderátorka a fashion blogerka Louise Roe (36) veřejně přiznala, že se natolik styděla za své kožní onemocnění,...

Další z rubriky

Znáte správnou velikost porce? Místo vážení zkuste použít ruku

Ilustrační fotografie

Při zdravém stravování není důležitý jen správně sestavený jídelníček z kvalitních potravin, ale podstatná je i...

Chyby v dětské výživě: škodit svému potomkovi můžete už v těhotenství

Ilustrační fotografie

Výživa v prvních třech letech života dítěte je klíčová. Stravou totiž můžeme ovlivnit imunitní systém, funkci mozku,...

Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Ilustrační fotografie

Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst...

Najdete na iDNES.cz