Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ochutnejte zelí a kapustu s masem a přijdete jim na chuť

  1:43aktualizováno  1:43
Jestli jste ještě nepřišli zeleným listům na chuť, vyzkoušejte je v kombinaci s masem... a možná podlehnete.

Zelné závitky. | foto: Isifa

Quiche s kapustou a slaninou

Quiche s kapustou a slaninou.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 250 g kapustových listů
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 plátky slaniny
* 1 lžíce oleje
* 1 balení listového těsta
* 4 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g zakysané smetany
* 150 g strouhaného sýra
* 150 g šunky
* 1 malé kyselé jablko
* čerstvá petržel

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kapustové listy nasekáme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na proužky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme slaninu, vsypeme kapustu, cibuli a česnek a opékáme 3-4 minuty, dokud kapusta nezvadne.
3. Listové těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou tukem nebo vyloženou pečicím papírem.
4. Vejce prošleháme se solí a pepřem, promícháme se smetanou a nastrouhaným sýrem.
5. Quiche naplníme kapustou, natrhanou šunkou, přelijeme vaječnou směsí, ozdobíme měsíčky vykrájeného omytého jablka a zapečeme 30-35 minut. Hotový quiche podáváme posypaný nasekanou čerstvou petrželkou.

Zelné závitky

Zelné závitky.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g vepřového masa
* 2 lžíce oleje
* 1 hrnek zeleninové směsi: mrkev, hrášek, fazolky, kukuřice i mražené
* 200 g podušené rýže
*8 větších zelných listů
* sůl
* pepř
* 250 ml zeleninového vývaru

1. Nadrobno pokrájené vepřové maso orestujeme na oleji, přisypeme zeleninu a společně podusíme doměkka. Takto upravenou směs smícháme s rýží, dochutíme solí a pepřem.
2. Zelné listy povaříme pět minut ve vroucí osolené vodě. Silné stonky seřízneme nebo jemně naklepeme paličkou.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na rozprostřené zelné listy rozdělíme nádivku, smotáme je do závitků a převážeme nití.
4. Závitky naskládáme do vymazaného pekáčku nebo hrnce, potřeme olejem, podlijeme vývarem a asi 20 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.

Zelná polévka

Zelná polévka.Příprava: 30 minut + vařeni 40 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 menší hlávky zelí
* sůl
* 1 lžička másla
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 500 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce hrubé mouky
* 1 malá plechovka červených fazolí
* 200 g anglické slaniny
* čerstvá petržel

1. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, přidáme lžíci másla a zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme doměkka.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu.
3. K měkkému zelí přilijeme mléko rozšlehané s moukou. Polévku provaříme, promícháme se slitými fazolemi, dochutíme solí a pepřem.
4. Na pánvi orestujeme na sucho nakrájenou anglickou slaninu.
5. Do polévkové misky dáme uvařené brambory, přelijeme polévkou a ozdobíme orestovanou slaninou a nasekanou petrželí.

Segedinský guláš

Segedinský guláš.Příprava: 25 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové plece
* hladká mouka
* 1 větší cibule
* 400 g kysaného zelí
* 50 g sádla
* kmín
* 1 lžička sladké papriky
* 4 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* sůl
* pepř
* 250 ml vývaru
* 250 ml zakysané smetany
* cukr

1. Maso omyjeme, pokrájíme na kostky a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí scedíme, pokrájíme, šťávu z něj uchováme.
2. V hrnci na části sádla opečeme dozlatova cibuli s kmínem, poprášíme paprikou, promícháme a stáhneme z plotny, aby paprika nezhořkla.
3. Vepřové kostky orestujeme ze všech stran na rozpáleném sádle, přisypeme je k cibulce s paprikou, přidáme sůl, pepř, celý pepř, bobkový list, podlijeme částí vývaru a podusíme asi čtvrthodiny.
4. Maso promícháme, podlijeme a znovu dusíme. Po půlhodině přidáme k masu pokrájené zelí a dusíme společně do měkka.
5. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem, případně lákem ze zelí nebo cukrem a krátce provaříme.

Telecí karbanátky se zelným salátem

Telecí karbanátky se zelným salátem.Příprava: 20 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hlávkového zelí
* 2 hrušky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce světlých rozinek
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžička cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 1 houska
* 200 ml mléka
* 800 g mleté telecí plece
* 2 vejce
* petržel
* strouhanka
* olej

1. Očištěné zelí nakrájíme na nudličky. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a zakapeme v misce citronovou šťávou. Rozinky krátce spaříme horkou vodou.
2. Zelí promícháme s hruškami, rozinkami a dresinkem z prošlehaného octa, cukru, oleje, soli a pepře a tří lžic vody. Směs necháme vychladit.
3. Housku nakrájíme na plátky a zalijeme v misce ohřátým mlékem, necháme chvíli nasáknout a vymačkáme.
4. V míse promícháme mleté telecí maso s vymačkanou houskou, vejci, solí, pepřem a nasekanou petrželkou, případně trochou strouhanky.
5. Z mletého masa vytvarujeme karbanátky a opékáme je pomalu na oleji po obou stranách dozlatova.

Zelené hlávky

- Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů, např. C, sk. B, E, D, vápníku, draslíku, a to hlavně v syrovém stavu. Víte, že růžičková kapusta má téměř 3x více vitaminu C než citrony? Při tepelné úpravě zeleniny se vitaminy ztrácejí, proto by měla být co nejkratší.
- Už naši předkové říkali: Brambory a zelé, živobytí celé. Především kysané zelí jim zajišťovalo přísun vitaminů v zimě.
- Obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a váže na sebe cholesterol.
- Je to tuzemská zelenina, lékaři ji doporučují jako pro nás nejvhodnější. Pokud berete ohledy na životní prostředí, kapusta a zelí do obchodů necestují přes půl zeměkoule.

Autoři:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.