Ochutnejte zelí a kapustu s masem a přijdete jim na chuť

  1:43
Jestli jste ještě nepřišli zeleným listům na chuť, vyzkoušejte je v kombinaci s masem... a možná podlehnete.

Zelné závitky. | foto: Isifa

Quiche s kapustou a slaninou

Quiche s kapustou a slaninou.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 250 g kapustových listů
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 plátky slaniny
* 1 lžíce oleje
* 1 balení listového těsta
* 4 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g zakysané smetany
* 150 g strouhaného sýra
* 150 g šunky
* 1 malé kyselé jablko
* čerstvá petržel

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kapustové listy nasekáme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na proužky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme slaninu, vsypeme kapustu, cibuli a česnek a opékáme 3-4 minuty, dokud kapusta nezvadne.
3. Listové těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou tukem nebo vyloženou pečicím papírem.
4. Vejce prošleháme se solí a pepřem, promícháme se smetanou a nastrouhaným sýrem.
5. Quiche naplníme kapustou, natrhanou šunkou, přelijeme vaječnou směsí, ozdobíme měsíčky vykrájeného omytého jablka a zapečeme 30-35 minut. Hotový quiche podáváme posypaný nasekanou čerstvou petrželkou.

Zelné závitky

Zelné závitky.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g vepřového masa
* 2 lžíce oleje
* 1 hrnek zeleninové směsi: mrkev, hrášek, fazolky, kukuřice i mražené
* 200 g podušené rýže
*8 větších zelných listů
* sůl
* pepř
* 250 ml zeleninového vývaru

1. Nadrobno pokrájené vepřové maso orestujeme na oleji, přisypeme zeleninu a společně podusíme doměkka. Takto upravenou směs smícháme s rýží, dochutíme solí a pepřem.
2. Zelné listy povaříme pět minut ve vroucí osolené vodě. Silné stonky seřízneme nebo jemně naklepeme paličkou.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na rozprostřené zelné listy rozdělíme nádivku, smotáme je do závitků a převážeme nití.
4. Závitky naskládáme do vymazaného pekáčku nebo hrnce, potřeme olejem, podlijeme vývarem a asi 20 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.

Zelná polévka

Zelná polévka.Příprava: 30 minut + vařeni 40 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 menší hlávky zelí
* sůl
* 1 lžička másla
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 500 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce hrubé mouky
* 1 malá plechovka červených fazolí
* 200 g anglické slaniny
* čerstvá petržel

1. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, přidáme lžíci másla a zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme doměkka.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu.
3. K měkkému zelí přilijeme mléko rozšlehané s moukou. Polévku provaříme, promícháme se slitými fazolemi, dochutíme solí a pepřem.
4. Na pánvi orestujeme na sucho nakrájenou anglickou slaninu.
5. Do polévkové misky dáme uvařené brambory, přelijeme polévkou a ozdobíme orestovanou slaninou a nasekanou petrželí.

Segedinský guláš

Segedinský guláš.Příprava: 25 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové plece
* hladká mouka
* 1 větší cibule
* 400 g kysaného zelí
* 50 g sádla
* kmín
* 1 lžička sladké papriky
* 4 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* sůl
* pepř
* 250 ml vývaru
* 250 ml zakysané smetany
* cukr

1. Maso omyjeme, pokrájíme na kostky a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí scedíme, pokrájíme, šťávu z něj uchováme.
2. V hrnci na části sádla opečeme dozlatova cibuli s kmínem, poprášíme paprikou, promícháme a stáhneme z plotny, aby paprika nezhořkla.
3. Vepřové kostky orestujeme ze všech stran na rozpáleném sádle, přisypeme je k cibulce s paprikou, přidáme sůl, pepř, celý pepř, bobkový list, podlijeme částí vývaru a podusíme asi čtvrthodiny.
4. Maso promícháme, podlijeme a znovu dusíme. Po půlhodině přidáme k masu pokrájené zelí a dusíme společně do měkka.
5. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem, případně lákem ze zelí nebo cukrem a krátce provaříme.

Telecí karbanátky se zelným salátem

Telecí karbanátky se zelným salátem.Příprava: 20 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hlávkového zelí
* 2 hrušky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce světlých rozinek
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžička cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 1 houska
* 200 ml mléka
* 800 g mleté telecí plece
* 2 vejce
* petržel
* strouhanka
* olej

1. Očištěné zelí nakrájíme na nudličky. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a zakapeme v misce citronovou šťávou. Rozinky krátce spaříme horkou vodou.
2. Zelí promícháme s hruškami, rozinkami a dresinkem z prošlehaného octa, cukru, oleje, soli a pepře a tří lžic vody. Směs necháme vychladit.
3. Housku nakrájíme na plátky a zalijeme v misce ohřátým mlékem, necháme chvíli nasáknout a vymačkáme.
4. V míse promícháme mleté telecí maso s vymačkanou houskou, vejci, solí, pepřem a nasekanou petrželkou, případně trochou strouhanky.
5. Z mletého masa vytvarujeme karbanátky a opékáme je pomalu na oleji po obou stranách dozlatova.

Zelené hlávky

- Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů, např. C, sk. B, E, D, vápníku, draslíku, a to hlavně v syrovém stavu. Víte, že růžičková kapusta má téměř 3x více vitaminu C než citrony? Při tepelné úpravě zeleniny se vitaminy ztrácejí, proto by měla být co nejkratší.
- Už naši předkové říkali: Brambory a zelé, živobytí celé. Především kysané zelí jim zajišťovalo přísun vitaminů v zimě.
- Obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a váže na sebe cholesterol.
- Je to tuzemská zelenina, lékaři ji doporučují jako pro nás nejvhodnější. Pokud berete ohledy na životní prostředí, kapusta a zelí do obchodů necestují přes půl zeměkoule.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...