Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ochutnejte zdravé sladkosti

  13:51aktualizováno  13:51
Připadá vám zdravá strava nudná? Neuspokojuje vás hlavně proto, že jí chybí sladká chuť? Vězte, že co se týče sladkého, pochutnáte si i v racionální výživě. Nízkokalorické sladké recepty uvnitř článku jsou toho důkazem.

Obrácená jahodová omeleta (2898 kJ)
3 vejce
70 g  hladké mouky
400 g jablek
mletá skořice
10 g  tuku
15 g  moučkového cukru

Jablka nakrájíme na tenké plátky, rozložíme je na dno dortové formy silně vymazané tukem a poprášíme skořicí. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, pak žloutky a nakonec vmícháme mouku. Těsto nalijeme na jablka a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Omeletu necháme vychladnout, pak vyklopíme rovnou na mísu.

Jablková pěna s piškoty (802 kJ)
150 g jablek
1 čerstvý bíllek
citronová šťáva
10 g  moučkového cukru
20 g  dětských piškotů

Jablka nakrájíme na kousky, podlijeme dvěma lžícemi vody, přidáme lžíci citronové šťávy a podusíme pod pokličkou, až změknou. Pak je prolisujeme nebo metličkou rozšleháme.
Z bílku ušleháme sníh, zašleháme cukr, potom jablka a ušleháme tuhou pěnu.
Do dvou misek rozdělíme piškoty, na ně urovnáme pěnu a hned podáváme.

Banánky s kávovým krémem (6606 kJ)
(asi 30 ks)
1/4 litru vody
špetka soli
70 g  tuku
160 g hrubé mouky
4 vejce
tuk na vymaštění
hrubá mouka na vysypání plechů

krém:
6 dl polotučného mléka
2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí (80 g)
2 žloutky
instantní káva
umělé sladidlo (místo 10-ti kostek cukru)   

V kastrolu uvedeme do varu vodu , sůl  a tuk, sejmeme z tepelného zdroje a tenkým praménkem vsypeme za stálého míchání mouku.
Opět za stálého míchání těsto vaříme (odpalujeme) na malém ohni, až se těsto nelepí na stěny a dno nádoby.
Necháme je trochu vychladnout, pak postupně vmícháme vejce, hned stříkáme sáčkem s řezanou kovovou trubičkou banánky na plech, který jsme potřeli tukem a vysypali moukou.
Upečeme je v hodně vyhřáté troubě. Necháme je trochu vychladnout, pak je horizontálně rozkrájíme na půlky a po vychladnutí naplníme krémem a spojíme.

Příprava krému: V části studeného mléka rozmícháme pudinkové prášky a žloutky, vlijeme je do zbývajícího horkého mléka, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme 2 minuty.
Krém osladíme a ochutíme instantní kávaou, vychladíme za občasného zamíchání a před použitím trochu našleháme.

Švestkový salát s jablky (878 kJ)
200 g švestek
100 g jablek
5 g   vanilkového cukru
5 g   moučkového cukru
2 lžíce citronová šťávy

Švestky a jablka nakrájíme na kostičky, prosypeme vanilkovým a moučkovým cukrem, pokapeme citronovou šťávou a necháme v ledničce chvíli proležet. Pak podáváme.

Malinový kysel (644 kJ)
150 g malin
2 dl  vody
10 g  škrobové moučky
citronová šťáva

Maliny zalijeme částí vody, osladíme a necháme přejít varem.
Ve zbývající vodě rozmícháme škrobovou moučku, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme minutu. Přidáme maliny a necháme vychladnout.
Kysel prolisujeme, okyselíme citronovou šťávou a vychladíme.

Meruňkové poháry s vanilkovým krémem  (1582 kJ s čerstvými meruňkami)
                                                                      (1840 kJ s kompotovanými meruňkami)200 g čerstvých meruněk bez pecek nebo 50 g kompotovaných meruněk (půlky)
20 g  dětských piškotů

krém:
3 dl polotučného mléka
15 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
10 g cukru

Piškoty rozdělíme do dvou pohárů, poklademe je půlkami meruněk a vše přelijeme vlažným krémem. Necháme je vychladit, pak podáváme.

Příprava krému: V mléce rozmícháme pudinkový prášek, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme dvě minuty. Krém trochu vychladíme, osladíme a použijeme.

Melounové kuličky s citronovým krémem (331 kJ)
1/2 zralého ananasového melounu
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
na špičku nože mletého zázvoru
1/4 lžičky mleté skořice

Z poloviny melounu vykrájíme kuličky, zbytek melounové dužiny rozmixujeme.
Do pyré zamícháme zakysanou smetanu, citron, zázvor a skořici.
Melounové kuličky urovnáme na dezertní misku, přelijeme krémem a dáme na 2 hodiny vychladit.

Müsli koláč
100 g müsli
1/4 mléka
80 g  másla
150 g práškového cukru
1 malá lžička mleté skořice
4 kávové lžičky kakaa
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
med

Müsli zalijeme horkým mlékem a necháme 30 minut stát. K vychladlému müsli přidáme rozpuštěné máslo, práškový cukr, prášek do pečiva, mletou skořici, med, kakao, polohrubou mouku.
Vše dobře promícháme a vlijeme do dobře vymaštěného a moukou vysypaného plechu.
Po upečení potřeme libovolnou polevou či krémem, případně ozdobíme ovocem či šlehačkou.

Jahodové želé (744 kJ)
300 g jahod
7 g   práškové želatiny
10 g  cukru
1 bílek
citronová šťáva

Želatinu rozmícháme se třemi lžícemi studené vody a necháme nabobtnat.
Několik jahod oddělíme na ozdobu, ostatní jahody prolisujeme a smícháme s cukrem a s citronovou šťávou.
Želatinu ohřejeme téměř k varu za stálého míchání na malém plaménku a zašleháme do jahodového pyré.
Z bílku ušleháme tuhý sníh, lehce jej vmícháme do připravených jahod a rozdělíme do dvou skleněných pohárů.
Želé necháme vychladit a před podáváním ozdobíme jahodami.

Autor:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.