Obrácená jahodová omeleta (2898 kJ)
3 vejce
70 g hladké mouky
400 g jablek
mletá skořice
10 g tuku
15 g moučkového cukru
Jablka nakrájíme na tenké plátky, rozložíme je na dno dortové formy silně vymazané tukem a poprášíme skořicí. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, pak žloutky a nakonec vmícháme mouku. Těsto nalijeme na jablka a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Omeletu necháme vychladnout, pak vyklopíme rovnou na mísu.
Jablková pěna s piškoty (802 kJ)
150 g jablek
1 čerstvý bíllek
citronová šťáva
10 g moučkového cukru
20 g dětských piškotů
Jablka nakrájíme na kousky, podlijeme dvěma lžícemi vody, přidáme lžíci citronové šťávy a podusíme pod pokličkou, až změknou. Pak je prolisujeme nebo metličkou rozšleháme.
Z bílku ušleháme sníh, zašleháme cukr, potom jablka a ušleháme tuhou pěnu.
Do dvou misek rozdělíme piškoty, na ně urovnáme pěnu a hned podáváme.
Banánky s kávovým krémem (6606 kJ)
(asi 30 ks)
1/4 litru vody
špetka soli
70 g tuku
160 g hrubé mouky
4 vejce
tuk na vymaštění
hrubá mouka na vysypání plechů
krém:
6 dl polotučného mléka
2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí (80 g)
2 žloutky
instantní káva
umělé sladidlo (místo 10-ti kostek cukru)
V kastrolu uvedeme do varu vodu , sůl a tuk, sejmeme z tepelného zdroje a tenkým praménkem vsypeme za stálého míchání mouku.
Opět za stálého míchání těsto vaříme (odpalujeme) na malém ohni, až se těsto nelepí na stěny a dno nádoby.
Necháme je trochu vychladnout, pak postupně vmícháme vejce, hned stříkáme sáčkem s řezanou kovovou trubičkou banánky na plech, který jsme potřeli tukem a vysypali moukou.
Upečeme je v hodně vyhřáté troubě. Necháme je trochu vychladnout, pak je horizontálně rozkrájíme na půlky a po vychladnutí naplníme krémem a spojíme.
Příprava krému: V části studeného mléka rozmícháme pudinkové prášky a žloutky, vlijeme je do zbývajícího horkého mléka, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme 2 minuty.
Krém osladíme a ochutíme instantní kávaou, vychladíme za občasného zamíchání a před použitím trochu našleháme.
Švestkový salát s jablky (878 kJ)
200 g švestek
100 g jablek
5 g vanilkového cukru
5 g moučkového cukru
2 lžíce citronová šťávy
Švestky a jablka nakrájíme na kostičky, prosypeme vanilkovým a moučkovým cukrem, pokapeme citronovou šťávou a necháme v ledničce chvíli proležet. Pak podáváme.
Malinový kysel (644 kJ)
150 g malin
2 dl vody
10 g škrobové moučky
citronová šťáva
Maliny zalijeme částí vody, osladíme a necháme přejít varem.
Ve zbývající vodě rozmícháme škrobovou moučku, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme minutu. Přidáme maliny a necháme vychladnout.
Kysel prolisujeme, okyselíme citronovou šťávou a vychladíme.
Meruňkové poháry s vanilkovým krémem (1582 kJ s čerstvými meruňkami)
(1840 kJ s kompotovanými meruňkami)200 g čerstvých meruněk bez pecek nebo 50 g kompotovaných meruněk (půlky)
20 g dětských piškotů
krém:
3 dl polotučného mléka
15 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
10 g cukru
Piškoty rozdělíme do dvou pohárů, poklademe je půlkami meruněk a vše přelijeme vlažným krémem. Necháme je vychladit, pak podáváme.
Příprava krému: V mléce rozmícháme pudinkový prášek, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme dvě minuty. Krém trochu vychladíme, osladíme a použijeme.
Melounové kuličky s citronovým krémem (331 kJ)
1/2 zralého ananasového melounu
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
na špičku nože mletého zázvoru
1/4 lžičky mleté skořice
Z poloviny melounu vykrájíme kuličky, zbytek melounové dužiny rozmixujeme.
Do pyré zamícháme zakysanou smetanu, citron, zázvor a skořici.
Melounové kuličky urovnáme na dezertní misku, přelijeme krémem a dáme na 2 hodiny vychladit.
Müsli koláč
100 g müsli
1/4 mléka
80 g másla
150 g práškového cukru
1 malá lžička mleté skořice
4 kávové lžičky kakaa
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
med
Müsli zalijeme horkým mlékem a necháme 30 minut stát. K vychladlému müsli přidáme rozpuštěné máslo, práškový cukr, prášek do pečiva, mletou skořici, med, kakao, polohrubou mouku.
Vše dobře promícháme a vlijeme do dobře vymaštěného a moukou vysypaného plechu.
Po upečení potřeme libovolnou polevou či krémem, případně ozdobíme ovocem či šlehačkou.
Jahodové želé (744 kJ)
300 g jahod
7 g práškové želatiny
10 g cukru
1 bílek
citronová šťáva
Želatinu rozmícháme se třemi lžícemi studené vody a necháme nabobtnat.
Několik jahod oddělíme na ozdobu, ostatní jahody prolisujeme a smícháme s cukrem a s citronovou šťávou.
Želatinu ohřejeme téměř k varu za stálého míchání na malém plaménku a zašleháme do jahodového pyré.
Z bílku ušleháme tuhý sníh, lehce jej vmícháme do připravených jahod a rozdělíme do dvou skleněných pohárů.
Želé necháme vychladit a před podáváním ozdobíme jahodami.