Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ochutnejte moučníky, které jsme nabízely na Jarmarku

  5:14aktualizováno  5:14
Pokud jste před týdnem navštívili Jarmark, možná jste na našem stánku ochutnali dobroty, které pro vás upekly redaktorky OnaDnes.cz se svými kolegyněmi z iDNES.cz. Pokud jste nestihli ochutnat (zaprášilo se po nich ještě během dopoledne, na odbyt šel zejména malinový koláč), můžete si je připravit u sebe doma. Zde jsou recepty.

Na Jarmarku se nejen prodávalo a nakupovalo, ale také se tu ochutnávaly domácí moučníky. | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

O Jarmarku OnaDnes.cz si přečtěte ZDE.

Povidlové koláčky

(Pavla Matějů)

Povidlové koláčky
  •  500 g mouky (napůl hladká a polohrubá)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vrchovaté lžíce majolky
  • 2 dcl oleje
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 2 dcl mléka

1. Droždí dáme vykynout do vlažného mléka s trochou cukru.
2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, majolku, olej a nakonec vykynutý kvásek.
3. Vymícháme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout, minimálně hodinu.
4. Lžící na pomoučený vál vykrajujeme z těsta malé kousky a děláme placičky. Doprostřed dáme lžičku tužších povidel a zabalíme (jako buchty).
5. Naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme na 180 - 200 °C, dokud koláčky nezezlátnou.

Malinový koláč

(Lucie Formáčková)

Malinový koláč
  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 sklenička cukru
  • 1/2 skleničky oleje
  • 1 sklenička kefíru (podmáslí)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • maliny (nebo jiné ovoce)
  • máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání pekáče
  • 1 vanilkový cukr

1. Mouku, cukr, kefír, olej, prášek do pečiva a vejce rozmícháme.
2. Těsto vlijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhaným kokosem.
3. Poklademe malinami, posypeme vanilkovým cukrem a pečeme přibližně 25 minut na 200 °C.

Makovník

(Petra Barochová)

Makovník
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka

1. Všechny suroviny dáme do mísy a ušleháme.
2. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
3. Pečeme asi 45 minut při 180 °C.
4. Po vychladnutí vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Hnětynky

(Veronika Veselá)

Hnětynky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • rum/rumová tresť na ovonění

1. Všechny ingredience zpracujeme do tuhého těsta, po částech vyválíme a vykrajujeme pomocí formiček různé tvary.
2. Pečeme na 170 °C, dokud hnětynky nezrůžoví.
3. Po vychladnutí obalíme v moučkovém cukru.

Muffiny s brusinkami

(Johana Barvínková)

Brusinkové muffiny
  •  250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 6 lžic oleje
  • 2 dcl zakysané smetany
  • 100 g nalámané čokolády
  • 1 menší jablko
  • hrst sušených brusinek
  • 1 prášek do pečiva

1. Vejce, cukr, olej a smetanu smícháme a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2. Jablko oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kousky (nebo nastrouháme) a vmícháme do těsta.
3. Nakonec přidáme nalámanou hořkou čokoládu a brusinky. Smícháme. Lžící rozdělíme těsto do formy na muffiny, kterou jsme předtím vymazali trochou oleje (můžeme použít i muffinové košíčky). Neplníme až k okraji, protože muffiny při pečení "vyrostou".
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda jsou muffiny propečené, případně ještě na pět minut vrátíme do trouby. Necháme lehce vychladnout a vyjmeme z formy. Před servírováním ještě necháme na mřížce dokonale vychladnout.

Olejová bábovka

(Barbora Buřínská)

Bábovka
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g oleje
  • 100 g studené vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • kousek másla
  • strouhanka

1. Žloutky, moučkový cukr, olej a vodu našleháme do pěny.
2. Postupně zamícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme sníh z bílků.
3. Do máslem vymazané a strouhankou (nebo např. mletými ořechy, kokosem) vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.

TIP: Bábovku můžete vylepšit nasekanými vlašskými ořechy, rozinkami, kandovaným ovocem, kakaem či kokosem.

Perník s jablky

(Monika Hrušová)

Perník s čokoládovou polevou
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 nastrouhané jablko
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 vejce
  • 1 hrnek vody s citronem
  • 1/2 hrnku oleje
  • marmeláda
  • čokoládová poleva

1. Nejprve smícháme polohrubou mouku a kypřicí prášek do perníku. Pak přidáváme ostatní suroviny.
2. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy a dáme péct na 180 °C zhruba na 15 minut.
3. Když se bude zdát, že už je perník nahoře hotový, ale uvnitř by ještě nějakou tu chvíli v troubě potřeboval, přikryjeme ho alobalem a vložíme na pár minut znovu do trouby.
4. Po vyjmutí necháme vychladnout, potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

TIP: Čokoládovou polevu používám buď koupenou, nebo domácí kalorickou bombu: nechte rozpustit 250 g 100% tuku, přidejte 4 lžíce prosátého cukru moučky a 2 lžíce kakaa. Pozor, ať se vám tuk nepřipálí. Polevu nechte trochu vychladnout a polijte s ni upečený perník.

Autor:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.