Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ochutnejte masopustní speciality, po dlouhé zimě vám spraví náladu

  3:00aktualizováno  3:00
Někdo tento prastarý lidový zvyk označuje za svátek obžerství. Napadá vás ale v dlouhé zimě lepší zábava, než je dobré jídlo? Plné břicho vám teď zlepší náladu. Ochutnejte zabijačkové speciality, huspeninu nebo čočkovou polévku.

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

Pečená jehněčí kýta

Příprava: 12 hodin + 90 - 120 minut pečení

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

* 4 stroužky česneku
* 5 lžic medu
* 2 lžíce dijonské
* hořčice
* 1 lžička mletého pepře
* 1 lžička citronové kůry
* 2,5 - 3 kg jehněčí kýty s kostí
* sůl

Porce pro 4 osoby

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, promícháme v misce s medem, hořčicí, pepřem a citronovou kůrou.
2. Očištěnou a osušenou jehněčí kýtu potřeme připravenou marinádou, zakryjeme a necháme přes noc marinovat v chladu.
3. Troubu rozehřejeme na 220 °C, kýtu přendáme do pekáče, osolíme, překryjeme volně alobalem a pečeme.
4. Po dvaceti minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60 - 90 minut.
5. Po dopečení necháme maso deset minut dojít, než je naporcujeme, aby nám nevytekla šťáva.

Huspenina

Příprava: 30 minut + 4 hodiny vaření 

Huspenina v chlebu

* 2 vepřová kolena
* 4 vepřové nožičky
* sůl
* 8 kuliček černého pepře
* 8 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* mletý pepř
* 1 velká mrkev
* 1/4 celeru
* 1 menší petržel
* 100 ml octa
* 2 sladkokyselé okurky

Porce pro 4 osoby

1. Vepřové koleno i nožičky dobře očistíme a zbavíme chlupů. Vložíme do vroucí vody, krátce povaříme, slijeme a dáme vařit v čerstvé osolené vodě s kořením na dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Okurky pokrájíme na plátky.
3. Hotová kolena a nožičky vyjmeme z vývaru, vykostíme, maso i kůže nadrobno pokrájíme.
4. Vývar přecedíme, přidáme pokrájenou zeleninu a vaříme doměkka. Ke konci varu přidáme do vývaru cibuli a asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí, mletým pepřem, octem. Promícháme s pokrájeným masem a kůžemi, okurkou a nalijeme do studenou vodou vypláchnutého pekáče.
5. Huspeninu necháme v chladu ztuhnout a podáváme s chlebem, nasekanou čerstvou cibulí a octem.

Čočková polévka v chlebu

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření 

Čočková polévka v chlebu

* 4 malé bochníčky chleba
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička mleté papriky
* 250 g předem namočené čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 1 mrkev
* majoránka
* sůl
* hrst zelených fazolek
* 2 nožky klobásy nebo párku

Porce pro 4 osoby

1. Bochníčky chleba seřízneme a vydlabeme střídku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci na oleji orestujeme cibuli, zaprášíme paprikou, promícháme a přidáme slitou a okapanou čočku.
2. Zalijeme vývarem a dolijeme vodou. Vaříme do poloměkka.
3. Brambory a mrkev očistíme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev nahrubo nastrouháme nebo jemně nasekáme.
4. K povařené čočce přisypeme brambory a mrkev, osolíme a dovaříme doměkka. Ke konci varu vložíme do polévky překrájenou uzeninu a fazolky a společně prohřejeme.
5. Polévku dochutíme solí, majoránkou a rozdělíme ji do bochníčků chleba.

Kachna s cibulí a jablky

Příprava: 20 minut + pečení 150 - 180 minut

Kachna s cibulí a jablky

* 1 kachna (2,5 kg)
* sůl
* 5 menších jablek
* 3 cibule
* 2 lžičky citronové šťávy
* rozmarýn
* 2 lžíce másla

Porce pro 4 osoby

1. Kachnu omyjeme a osušíme. Osolíme a sůl vetřeme i dovnitř kachny. Necháme odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Cibuli oloupeme, jablka omyjeme, nakrájíme na měsíčky nebo přepůlíme. Promícháme s citronovou šťávou a rozmarýnem.
3. Kachnu naplníme částí cibule a jablek, pomažeme rozpuštěným máslem, položíme na pekáč prsy dolů a zapečeme. Po dvaceti minutách snížíme teplotu na 160 °C, podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme další hodinu.
4. Během pečení odebíráme tuk, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
5. Po dvou hodinách pečení kachnu odkryjeme, otočíme, do pekáče přidáme zbylá jablka a cibuli a kachnu dopékáme již odkrytou.

Domácí kachní paštika

Příprava: 40 minut + 50 minut pečení

Domácí kachní paštika

* 150 g špeku
* 1 cibule
* 1 bobkový list
* 700 g kachního masa
* 300 g vepřového masa
* 250 ml smetany
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu

Porce pro 4 osoby

1. Troubu předehřejeme na 90 °C. Na kostičky nakrájený špek rozehřejeme na pánvi, přisypeme pokrájenou cibuli a bobkový list, společně orestujeme. Vyjmeme bobkový list.
2. Pokrájené kachní a vepřové maso najemno umeleme. K umletému masu přidáme orestovanou cibuli se špekem a ještě jednou umeleme nebo rozmixujeme.
3. Smetanu promícháme s vejci,ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem.
4. Masovou hmotu promícháme se smetanou s vejci, naplníme jí formu a pečeme v troubě ve vodní lázni 50 - 60 minut.
5. Po upečení necháme paštiku zchladnout, vršek paštiky pokrytý vrstvou alobalu zatížíme a necháme úplně vychladnout.

Autor:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.