Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Obrácený polentový koláč s pomerančovým karamelem

  12:37aktualizováno  12:37

Obrácený polentový koláč s pomerančovým karamelem | foto: Mrowiecovapro iDNES.cz

Doba přípravy: 2 hodiny

Množství: 6 porcí

  • 5 pomerančů
  • 225 g měkkého másla + na vymazání formy
  • 50 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 375 g cukru krupice
  • 3 velká vejce
  • 175 g mletých mandlí
  • 125 g polenty - kukuřičná mouka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka mořské soli.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2. Ze 3 pomerančů ostrouháme pomerančovou kůru a necháme ji stranou. Z ostrouhaných pomerančů odkrojíme spodní a svrchní část a opatrně malým nožem seřízneme bílou část kůry. Pomeranče napříč nakrájíme na centimetrové  plátky. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu a dáme ji stranou.

3. Dortovou otevírací formu o průměru 22 cm vymažeme máslem, vysypeme moukou a na dno pokládáme plátky pomeranče tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

4. Máslo vyšleháme společně s 275 g cukru do pěny. Do hmoty postupně pridáváme vejce, pomerančovou kůru, lžíci pomerančové šťávy, mandle, oba druhy mouky, prášek do pečiva a špetku soli.

5. Směs opatrně přesuneme do formy na pomerančové plátky a uhladíme.

6. Vložíme do trouby a pečeme 1 hodinu a 20 minut.

7. Zbytek cukru vložíme do kastrůlku a přilijeme jen tolik vody, aby pokryla cukr. Na středním plameni přivedeme k varu a za občasného promíchání svaříme na hustý sirup. Jakmile začne zlátnout, ztlumíme plamen a vaříme dokud nevznikne hustý karamel.

8. Kastrůlek dáme z ohně a z bezpečné vzdálenosti do karamelu postupně přidáme zbylou pomerančovou šťávu. Nejprve to bude prskat, pak bublat a posléze se vše zmírní. Vratíme kastrůlek na plamen a vaříme dokud nevznikne hustý báječný pomerančový karamel bez cucků. Poté sejmeme z ohně.

9. Upečený koláč necháme několik minut stát ve formě, poté ho vyjmeme a přesuneme na servírovací talíř. Vychladlý koláč přelijeme teplým karamelem.

10. Podáváme s kopečkem šlehačky a posypané trochou pomerančové kůry.

Tip:

Koláč je možné pripravit také s fíky, jablky nebo rudými pomeranči.

Autor:




Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.