Doporučujeme

Oblíbeným polským pokrmem je koňské maso

Poláci rádi konzumují všechny druhy masa, ale jejich oblíbenou specialitou je maso koňské. Upravují ho na různé způsoby a jako přílohu používají brambory a zeleninu v různých úpravách. Polskou kuchyni ovlivňuje hlavně kuchyně ruská, ze které převzali oblíbené husté zeleninové polévky, zejména boršč. Na rozdíl od nás používají k přípravě pokrmů častěji mléko nebo smetanu a chuť jídla rádi vylepšují žampióny, z nichž připravují i hlavní chody a předkrmy.
Uvnitř článku najdete recept na Polské zrazy.

Polské zrazy

150 g mletého zadního hovězího či koňského masa, 150 g mleté vepřové plece, 1 žemle, 1 vejce, 40 g slaniny, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, kousek cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl

Žemli nakrájenou na plátky zvlhčíme vodou a po chvilce ji rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, koření, sůl, polovinu drobně pokrájené slaniny a vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme čtyři placičky, poklademe je slaninou pokrájenou na nudličky a utvoříme válečky. Vložíme je na rozehřáté sádlo, lehce opečeme po všech stranách, přidáme drobně pokrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme paprikou, rozmícháme, podlijeme trochou vody a dusíme. Podle potřeby je podléváme malým množstvím vody. Dušené zrazy vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Omáčku procedíme na zrazy, prohřejeme je a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže a zeleninový salát.


  • Vybrali jsme pro Vás