Chvilka domácí přípravy se vám vyplatí. Druhý den si v práci díky tomu můžete vybalit báječné jídlo.
Tipy na krabičkový oběd
- Ideální jsou luštěninové saláty, jsou výživné a zasytí.
- Mnoho variant skýtají sendviče, nebojte se i veganských a vegetariánských verzí s domácí pomazánkou.
- Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, předem si je nakrájejte a dejte do speciální uzavíratelné krabičky.
- Perfektním doplňkem jsou různé dipy, můžete si do nich namáčet jak kousky zeleniny, tak třeba domácí pečivo či tyčinky.
- Moderní variantou je také poke bowl, tedy miska plná barev a chutí.
Vyzkoušejte některé z našich receptů, které vám v práci dodají energii a kolegové vám budou zaručeně závidět.
Asijský nudlový salát
příprava 20 minut
Ingredience na 2 porce:
- 300 g hovězího steaku
- 1 lžíce oleje
- 200 g rýžových nudlí
- 1 mrkev
- 200 g ledového salátu
- 160 g salátové okurky
- hrst bylinek (máta, bazalka)
- 1 chilli paprička
- sůl
- 2 lžíce restovaných nesolených arašídů
Dresink:
- 1 lžíce hnědého cukru (palmového)
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 stroužek česneku
Pracovní postup:
1. Na dresink rozmíchejte cukr v rybí omáčce a limetové šťávě. Když se rozpustí, přidejte chilli omáčku. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a vmíchejte do dresinku.
2. Steak osolte, potřete olejem a zprudka krátce opečte z obou stran na pánvi, kde ho poté nechte chvilku odležet v teple. Pak ho nechte vychladnout a nakrájejte na slabé plátky.
3. Rýžové nudle dejte do mísy,zalijte vroucí vodou,zakryjte a nechte 5 minut bobtnat. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
4. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na silnější nudličky, ledový salát a okurku nakrájejte. Chilli papričku očistěte a nakrájejte na kolečka. Arašídy nasekejte nahrubo.
5. Zeleninu, nudle a maso dejte do krabičky. Posypte bylinkami, chilli papričkami a arašídy. Přibalte skleničku s dresinkem.
Kuskus s kuřetem a salátem z řepy
příprava 25 minut
Ingredience na 2 porce:
- 2 malé barevné řepy
- 1 šalotka
- 50 g perlového kuskusu (nebo kuskusu)
- 1/4 salátové okurky
- 4 listy salátu
- 1/4 grilovaného kuřete
- 150 g řeckého bílého jogurtu
- sůl a mletý černý pepř
Dresink:
- 1 lžíce cherry octa
- 50 ml panenského olivového oleje
- 1/2 lžíce kořenicí směsi se sezamem (dukkah)
Pracovní postup:
1. Na dresink smíchejte ocet s olivovým olejem a poté ochuťte kořenicí směsí.
2. Řepy oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a 10 minut je povařte v osolené vodě. Pak je sceďte, ještě teplé pokapejte částí připraveného dresinku. Šalotku oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte k řepě.
3. Perlový kuskus nasypte do hrnce,zalijte vodou a vařte 10–15 minut doměkka. Pokud použijete klasický kuskus,zalijte ho vroucí vodou a nechte ho zakrytý 5 minut bobtnat.
4. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Listy salátu důkladně operte a natrhejte. Kuřecí maso rozdělte na menší kousky.
5. Do větší sklenice dejte nejprve řepu se šalotkou a okurku. Pak listy salátu, vychladlý kuskus a kousky kuřete. Zbylý dresink a jogurt dejte do jiné sklenice. Slánka a pepřenka se budou hodit na dochucení.
Sendvič s lososem a marinovanou cibulí
příprava 20 minut
Ingredience na 2 porce:
- 2 vejce
- 1 malá cibule
- 1/2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce bílého octa balsamico
- 2 krajíce bílého chleba
- 4 plátky uzeného lososa
- 1 hrst řeřichy
Dresink:
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- 2 lžíce olivového oleje extra virgin
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
1. Vejce v malém kastrolu zalijte studenou vodou.Osolte, přiveďte k varu a vařte 4 minuty. Pak je ve studené vodě prudce zchlaďte a oloupejte.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Smíchejte je s cukrem, octem a dejte do skleničky.
3. Na dresink rozmíchejte hořčici, med a olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Dresink také dejte do malé skleničky.
4. Do krabičky uložte krajíce chleba, vařená vejce, plátky lososa,řeřichu,skleničku s cibulí a skleničku s dresinkem. Vejce pak na talíři rozmačkejte, obložte lososem, přidejte cibuli, posypte bylinkami a pokapejte dresinkem. Přidejte krajíce chleba.
Cizrnový salát s křupavým chlebem
příprava 30 minut
Ingredience na 2 porce:
- 2 placky chleba (tortilly)
- 50 g plísňového sýra
- 4 plátky slaniny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g cherry rajčat
- 400 g sterilované cizrny
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžička sezamu
- hrst nasekané petrželky
Pracovní postup:
1. Tortilly nakrájejte na pruhy,rozložte je na plech, posypejte rozdrobeným plísňovým sýrem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C dokřupava.
2. Plátky slaniny nakrájejte na nudličky. Opékejte je na pánvi potřené olejem, až pustí tuk. Mezitím oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek podrťte.Nakrájenou cibuli s česnekem přidejte ke slanině a společně restujte, až cibule zesklovatí. Pak do pánve přidejte cherry rajčata a opékejte další 4 minuty, aby změkla a pustila šťávu.
3. Cizrnu propláchněte vodou, nechte okapat, přidejte do pánve a prohřejte. Osolte, opepřete a podle chuti rajčat můžete i lehce okyselit. Nechte vychladnout.
4. Cizrnovou směs dejte do zavírací sklenice, posypte sezamem a nasekanou petrželkou. Chleba zabalte zvlášť.
Placičky s krémovým dipem
příprava 35 minut
Ingredience na 2 porce:
- 200 g dýně
- 150 g šunky
- 1 jarní cibulka
- 80 g hladké špaldové mouky (lze použít i kukuřičnou nebo jinou bezlepkovou mouku)
- 1 vejce
- 90 ml podmáslí
- 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
- sůl a mletý černý pepř
- olej na smažení
Dip:
- 4 lžíce zakysané smetany
- špetka koření sumac
Pracovní postup:
1. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Jarní cibulku očistěte a nasekejte nadrobno.
2. Mouku prosejte do mísy. Vejce rozmíchejte v podmáslí a pak je zašlehejte do mouky. Přidejte dýni,šunku, jarní cibulku a nastrouhaný sýr. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Na pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejte trochu oleje. Z těsta tvořte lžící placičky a na oleji je pomalu osmažte z obou stran dozlatova.Nechte okapat na papírové utěrce.
3. Zakysanou smetanu ochuťte kořením, osolte a promíchejte. Dip dejte do zavírací skleničky. Vychladlé placičky naskládejte do krabičky
Pečená dýně s čočkou
příprava 35 minut
Ingredience na 2 porce:
- 400 g dýně (máslová nebo Hokkaidó)
- 1/2 červené cibule
- 1 lžíce kari pasty
- 2 lžíce oleje
- 100 ml smetany na vaření
- 80 g zelené čočky
- 1 vejce
- 10 g dýňových semínek
- 5 g piniových semínek
- hrst bylinek (petržel, máta, bazalka)
- sůl
Pracovní postup:
1. Z dýně odstraňte semínka, pak ji oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
2. V míse smíchejte dýni, cibuli, kari pastu, olej a špetku soli. Směs rozprostřete do zapékací mísy a podlijte asi 60 ml horké vody. Zakryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut. Pak dýni odkryjte, přelijte smetanou, promíchejte a pečte dalších 10 minut.
3. Mezitím čočku dobře propláchněte, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Uvařte doměkka a osolte. Vejce v malém kastrolu vařte 5 minut, pak ho zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
4. Pečenou dýni dejte do krabičky. Přidejte čočku a vejce. Dýňová a piniová semínka uzavřete do skleničky. Bylinky uložte do malé krabičky.
Další inspiraci nejen na obědy do krabičky najdete na www.idnes.cz/recepty |