Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oběd by měl být největším jídlem dne. I při hubnutí

  2:50aktualizováno  2:50
Oběd je největším jídlem vašeho dne. I když třeba shazujete nadbytečná kila, mělo by vaše polední jídlo energeticky překonat večeři, což mnoho lidí nedodržuje. Důležité je také hlídat si jeho složení, jinak na vás odpoledne v práci snadno dolehne spánková krize.

Oběd nevynechávejte ani při dietě. Dopřejte si bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Polévky ale raději vynechte. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Obědové rady:

Oběd by měl být největším jídlem dne a měl by obsahovat 1 400 až 1 800 kJ - podle toho, o kolik chcete svoji váhu redukovat.

Neřiďte se jen energetickými hodnotami jednotlivých potravin, ale hlídejte také jejich glykemický index - když je příliš vysoký, dostanete brzy po obědě hlad.

Občas se stane, že nestihnete klasický oběd, v tom případě dotankujte bílkoviny jogurtovým nápojem, uzenou rybou nebo kouskem grilovaného kuřete bez kůže.

Samotnou zeleninu můžete přidávat v neomezeném množství.

Potraviny s vyšším množstvím vlákniny vás spolehlivě zasytí.

Vyhýbejte se polévkám. Spojení polévka plus hlavní jídlo rovná se příliš mnoho kalorií.

Ideální polední jídlo by mělo mít základ v bílkovinách, což je maso nebo sýr, případně luštěniny. Na talíři byste měli mít také sacharidy, to znamená přílohu ve formě rýže, těstovin, brambor nebo celozrnného pečiva. Nezapomínejte na zeleninu.

Když hubnete, nahraďte část přílohy zeleninovým salátem, ale opravdu jen část - nevynechávejte sacharidy úplně, protože tělo šidíte o důležité živiny. Když vypustíte maso bez náhrady za jinou bílkovinu, riskujete, že váš metabolismus najede na úsporný systém. Navíc dostanete dříve hlad, protože jídlo s vyšším obsahem bílkovin zachovává delší pocit sytosti.

Správně sestavený oběd zabrání únavě, která se občas po poledni dostavuje. Stává se to, když zatížíte žaludek příliš těžkým jídlem - s recepty na naší stránce vám hlava v práci padat nebude.

Poměrně zdravě se můžete najíst i v restauraci. Tady si hlídejte, jak je jídlo upravené - jestli je maso pečené, grilované nebo smažené.

Vyhýbejte se jídlům instantním. Když chcete obědvat zeleninový salát, zjistěte si, jestli obsahuje maso nebo sýr. Ten by měl zastupovat kousek kozího sýru, ne kostka smažené nivy.

Kuřecí kousky na medu

Kuřecí kousky na medu

Množství: 4 porce (1 porce = 1 850 KJ)Doba přípravy: pečení 30 minut + odležení 12 hodin

  • 4 lžičky medu
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • 520 g kuřecího masa
  • 200 g rýže
  • 400 g ledového salátu
  • 1 mrkev
  • sůl, pepř, ocet

1. Promícháme med, zázvor, olej a citronovou šťávu a do této marinády naložíme maso nakrájené na kousky. Necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc.

2. Naložené maso přendáme do zapékací misky a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

3. Podáváme s rýží a salátem, který připravíme z listového salátu, nastrouhané mrkve a sladkokyselé zálivky.

Tip: Tento recept můžete v létě zařadit do své grilovací kuchařky. Kousky zabalte do alobalu a dejte na rozpálený gril.

Jehněčí kotlety na fazolkách

Jehněčí kotlety na fazolkách

Množství: 2 porce (1 porce = 1 600 KJ)
Příprava: 50 minut

  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jehněčí kotlety, každá cca 120 g
  • 200 g brambor
  • 300 g zelených fazolek
  • 1 lžíce kari, pepř
  • 1 lžíce másla

1. Citron vymačkáme a jednu lžíci šťávy smícháme se lžící olivového oleje a pepřem. Směsí potřeme kotlety. Přikryté necháme chvíli odpočívat.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě. Mezitím očistíme fazolky, které po pár minutách přidáme k bramborám, a zeleninu dovaříme doměkka. Slijeme.

3. V pánvi rozpálíme máslo, vložíme do ní brambory a fazolky, ochutíme kari a opečeme. V druhé pánvi opečeme na oleji kotlety, a to z každé strany dvě až čtyři minuty.

4. Kotletu servírujeme položenou na fazolkách a bramborách.

Omeleta s bylinkami

Omeleta s bylinkami

Množství: 1 porce (1 700 KJ)
Doba přípravy: 20 minut

  • 2 vejce
  • trocha minerálky
  • 1 svazek bylinek (pažitka, petržel, kopr, koriandr)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g kozího sýr a mořská sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s minerálkou. Bylinky opláchneme, osušíme a nakrájíme na jemno. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka.

2. Olej rozpálíme na pánvi, zpěníme na něm cibulku, přidáme bylinky, rozprostřeme je rovnoměrně po pánvi a zalijeme je rozmíchanými vajíčky. Na plátky nakrájený sýr rozložíme navrch, osolíme, opepříme a přikryté pečeme asi čtyři minuty - dokud se sýr nerozpeče.

Vepřové maso se zeleninou

Vepřové maso se zeleninou

Množství: 4 porce (1 porce = 1 760 KJ)
Doba přípravy: 110 minut

  • 800 g kedlubny
  • 300 g mrkve
  • 400 g vepřového masa
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml masového vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce nasekané petržele

1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi centimetr, stejně tak mrkve. Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky.

2. Ve vroucí vodě blanšírujeme zeleninu: kedlubnu asi tři minuty, mrkev dvě. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme oschnout. Maso osolíme a opepříme.

3. V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na kterém společně podusíme cibuli s masem. Když je maso nahnědlé a cibule sklovitá, přilijeme do pánve asi 300 ml vývaru a přikryté poklicí vaříme asi hodinu. Přidáme zeleninu, případně ještě dolijeme trochu vývaru. Dochutíme a vaříme dalších cca 20 minut. Podáváme zdobené petrželkou a dvěma lžícemi vařené rýže.

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Množství: 4 porce (1 porce = 1 790 KJ)
Doba přípravy: 30 minut

  • 520 g netučného měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 20 g vanilkového cukru
  • sůl
  • 120 g krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 600 g borůvek

1. Rozmícháme tvaroh se žloutkem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zapracujeme do něho krupici. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohové hmoty.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a usmažíme lívanečky, které vyndaváme na ubrousek. Lívanečky ozdobíme rozmačkanými borůvkami.

Tip: Pro zbytek rodiny přidejte na lívance pravou šlehačku.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...



Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Příběh Aleny: Nastěhoval se k nám švagr, manžel to neřeší, já zuřím

(ilustrační snímek)

Před pár týdny jsme poskytli na pár dní azyl bratrovi manžela. Žena ho vyhodila a neměl rychle kam jít. Z dočasného...

Ženské křivky jsou nyní více v kurzu, pochvaluje si Kate Winsletová

Kate Winsletová na Hollywood Film Awards (Beverly Hills, 5. listopadu 2017)

Od natáčení Titanicu uplynulo dvacet let. Herečka Kate Winsletová (42) se už tehdy pyšnila ženskými tvary. Po premiéře...

Další z rubriky

Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

(Ilustrační snímek)

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se...

Chcete zhubnout? Jezte makrelu, avokádo a kuře, vzkazují vědci

ilsutrační snímek

Chcete zhubnout, ale stále vás trápí pocit hladu? Právě vám by mohla pomoci nejnovější studie z univerzity ve Warwicku....

Zhubnout se dá i tancem. Který je ten pravý pro vás?

Stejně jako loni i letos slibuje festival Colores Flamencos hvězdy světových...

Chcete zhubnout, ale raději než v tělocvičně se vidíte na večírku? Zkuste spojit příjemné s užitečným a začněte tančit....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz