Sýry - (c) profimedia.cz/corbis

Sýry - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Občas si dopřejte sýry

  • 2
Francouzská kuchyně je celosvětově uznávaná jako chuťově vynikající. Jediné, co se jí vyčítá, je určitá časová náročnost přípravy. Pro hubnutí jsou vhodné pokrmy z drůbeže, ryb i hovězího masa. Z francouzské kuchyně si pečlivě vybírejte.

 PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Ovšem bez proslulých smetanových omáček. I těch ale nejedí Francouzi tak velké množství, jako jsme zvyklí my. Samozřejmě, že i typickou bílou bagetu byste měli jíst co nejméně.

Bude pro vás možná překvapením, že ve francouzském jídelníčku najdete potraviny nebo pokrmy, které nemají nálepku potravin "na hubnutí". Vy si je však můžete dopřát, pokud dodržíte přiměřené množství. Pocit, že to dokážete, vás osvobodí od předsudku, že bezchybní jste jen tehdy, když jíte pouze nízkotučné potraviny.


Jídlo si vychutnejte, sníte pak méně
Od Francouzů byste se měli poučit hlavně v délce stolování. Při stolování po francouzsku se velká pozornost nevěnuje pouze přípravě jídla, ale rovněž jeho konzumaci. I když současná francouzská žena jistě nepřipravuje pětichodové menu každý všední den.

Jídlo nejčastěji začíná zeleninovým salátem, následují jedno až dvě hlavní jídla, poté přichází sýr. Všechny porce včetně sýrů jsou mnohem menší, než na jaké jste zvyklí z českých domácností a restaurací.

Rozhodně si neodepírejte sýry
Francouzské sýry - včetně mnoha variant kozích sýrů -jsou proslavené po celém světě, a samozřejmě plným právem.

"Třicetiprocentní" camembert má ve sto gramech od 902 kilojoulů a 13,5 gramu tuku. Camembert s 45 procenty tuku v sušině má 1193 kilojoulů a 22,3 gramu tuku, šedesátiprocentní má 1580 kilojoulů a 34 gramů tuku. Roguefort obsahuje 1500 kilojoulů a 30,6 gramu tuku.

Srovnáte-li si tyto hodnoty s eidamem se 45 procenty tuku (1460 kilojoulů a 26 gramů tuku), není v nich téměř žádný rozdíl, a byla by tedy chyba se jich trvale vzdávat.

Potraviny si nezapomeňte vážit
Na závěr ještě připomínáme už zmiňovanou poučku, že množství potravin, jako jsou sýry, pečivo nebo uzeniny, je dobré si zpočátku vážit, abyste věděli, kolik si jich můžete dopřát. Později už dostanete váhu potravin do oka a získáte správný odhad.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: šunka s bílky
100 g kuřecí nebo krůtí šunky,
2 bílky, bylinky,
1 kiwi,
1 plátek chleba.
Šunku opečte bez tuku, přidejte bílky a bylinky. 
1340 kJ

SVAČINA: ovocný tvaroh
Ovocný tvaroh s ananasem
450 kJ

OBĚD: pařížský zapečený květák
250 g květáku,
100 g šunky,
50 g sýra ementál, bešamelová omáčka (1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 60 ml mléka, 1 žloutek, sůl, pepř), petrželka.
Květák uvařte do poloměkka.
Připravte bešamel: z másla a mouky udělejte jíšku, přidávejte mléko, až se utvoří hladká omáčka. Přidejte sůl, pepř a nastrouhaný ementál. Do vychladlého bešamelu vmíchejte žloutek. Vložte květák do malé zapékací misky a proložte plátky šunky. Zalijte omáčkou a zapečte. Posypte petrželkou.
2350 kJ

SVAČINA: jogurt
1 nízkotučný jogurt s náhradním sladidlem
330 kJ

VEČEŘE: salát se sýrem brie (camembert) a hruškami
80 g camembertu,
100 g hrušek,
200 g hlávkového salátu,
1 lžička olivového oleje,
1 lžička octa.
Na salát rozložte nakrájený sýr a hrušky.
Pokapejte olejem a octem.
1350 kJ

CELKEM: 5820 kJ

,