Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

O gustu a dišputátu

  10:48aktualizováno  10:48
- Na internetových stránkách jedné velké pražské instituce se v rubrice věnované připomínkám zaměstnanců k závodnímu stravování přednedávnem objevilo nekompromisní stanovisko: »Podávat špenát s houskovým knedlíkem je takřka kulinářský zločin, ke špenátu patří knedlík bramborový!« Chudáci kuchaři Eurestu, kteří tu připravují několik set jídel denně - kdyby se tak přísných strávníků našlo víc, mohli by se nejspíš rovnou oběsit na utěrce.

Ano, nejen v politice, ale i v gastronomii existují sveřepí konzervativci. Když kuře, tak jedině pečené s nádivkou a podávané s vařeným bramborem. Že je lze také okořenit jalovcem, tymiánem a bobkovým listem, tedy péct na divoko a servírovat třeba s nudlemi a brusinkovým kompotem? Kdepak, holenkové, všechno chce své - kuře brambor a špenát bramborový knedlík. Lpění na tradicích má jistě něco do sebe a lze je obhajovat třeba snahou uchovávat pro příští generace lety prověřené hodnoty. Ale má také háčky - v daném případě třeba ten, že kdyby Kolumbus nedoplul k břehům Ameriky, musel by si dotyčný gastronomický konzervativec dávat ke kuřeti i ke špenátu pohankovou nebo ovesnou kaši. I v kulinářství zkrátka platí, že bez experimentů není vývoje, a navíc stále častější styk s okolním světem i do této sféry přináší změny a vzájemné ovlivňování. Pro ortodoxního vyznavače klasické české kuchyně je hořčice leda tak přílohou k párku, ale francouzskou hořčičnou omáčku rozhodně nelze považovat za degradaci českého králíka. Před dobou ne tak dávnou se v českých restauracích začaly jako příloha objevovat malé bramboráčky, na rozdíl od klasického bramboráku připravované ve vyšší vrstvě na lívanečníku. Dnes můžete celkem běžně vidět, jak si je hosté objednávají k vepřovému po sečuánsku nebo k šuang-si. A za padesát let - ať už si o téhle kombinaci myslíte, co chcete - si možná rozdurděný konzument bude stěžovat, že mu v závodní jídelně dali k »číně« rýži, a ne bramboráčky. Kombinace masa s ovocem, která je data o něco staršího, začínala opatrnými pokusy s kroužkem ananasu položeným na kuřecí prsíčka nebo broskví podstrčenou pod plátek sýra zapékaného na steaku. A dnes? Namítali byste něco proti restovaným křepelkám s meruňkovou omáčkou nebo vepřové panence v kokosovém těstíčku s omáčkou z modrých hroznů? Zelí i flíčky patří k běžným součástem české kuchyně, ale nad jejich spojením by se asi leckdo pozastavil. A přitom o maďarském receptu, kdy se spařené hlávkové zelí nakrájí na čtverečky, vydatně orestuje na sádle s cibulkou, opepří a vmíchají se do něj uvařené těstoviny, lze s jistotou říci, že kdo ochutná, chválí. Ještě markantnějším příkladem je smažený vepřový řízek, který si těžko dovedeme představit jinak než s bramborovým salátem nebo bramborem. Náchodští pivovarníci jej však před časem při prezentaci svého nového moku hostům nabídli - s knedlíkem a se zelím. Moje prababička, také z Náchodska, podávala řízek s bramborovým knedlíkem a kompotem, nejčastěji brusinkovým. A protože celé rodině taková kombinace chutnala, odmítala výtky kritiků krásným českým úslovím: »Proti gustu žádný dišputát!« Snad nebudou proti vašemu gustu ani dvě kombinace na první přečtení trochu šílené. Tou první je matýskový salát s brusinkami. Zakupte 250 g matesů, nechte je dvě hodiny vyluhovat ve vlažném čaji a pak pokrájejte na menší kousky. Přidejte dvě oloupaná, odjadřincovaná a pokrájená jablka a jednu plechovku nebo sklenici odkapaných kompotovaných brusinek. Obsah středního kelímku plnotučné hořčice smíchejte s polovičním množstvím kvalitního stolního oleje, nejlépe olivového, nalijte na ostatní suroviny, promíchejte a nechte v chladu odležet. A nedejte se odradit tím, že na pohled nevypadá tento pokrm příliš vábně. Druhý recept je z knížky Kouzelný tvarůžek, v této rubrice už zmiňované, a kombinuje broskev s olomouckými syrečky. Postačí vám čtyři půlky kompotovaných broskví, 100 g kuřecího masa a 100 g olomouckých tvarůžků. Maso a sýr pokrájejte na kostky, smíchejte s bílým jogurtem a majonézou, osolte, lehce opepřete, směsí naplňte broskve a ozdobte. Že je to už přece jen kombinačně »silná káva«? Seberte odvahu a uvidíte, že jednotlivé složky se v tomto receptu skvěle harmonicky doplňují!


Na pohled nenápadné plněné broskve v sobě skrývají bombu - olomoucké tvarůžky.

Autor:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.