Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Netradiční cukroví: nugátové kostky, krémové květy a kaštanové poleno

  0:33aktualizováno  0:33
Řezy a rolády nepatří mezi typické české vánoční cukroví, ale proč je nevyzkoušet a neobohatit tak svou domácí kolekci vánočních dobrot?

Nugátové kostky | foto: Hera

Nugátové kostky

Těsto:

Pečte s námi

  • 750 g hladké mouky
  • 250 g rostlinného tuku nebo másla
  • 150 g cukru
  • 2 žloutky

Vypracujeme těsto a 1⁄2 obarvíme kakaem a dáme odležet do lednice na 2 hodiny. Po odležení vyválíme jeden světlý a jeden tmavý plát na celou plochu plechu a pečeme na 190° C cca 10 minut.

Čokoládový krém:

  • 200 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 200 g čokolády
  • 50 ml rumu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Máslo či rostlinný tuk utřeme společně s rumem, žloutky a moučkovým cukrem. Poté všleháme rozpuštěnou čokoládu.

Nugátový krém:

  • 200 g pravého nugátu nebo arašídové pomazánky
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 50 g medu

Nugát společně s tukem a medem vyšleháme do hladkého krému. Na tmavé těsto rozetřeme tmavý krém a přiklopíme světlým plátem těsta, na který rozetřeme světlý krém z nugátu a dáme vychladit. Po dobrém vychlazení a odležení polijeme čokoládou a nakrájíme na jednotlivé kostičky.

Krémové květy

Krémové květy

Těsto:

  • 250 g másla nebo rostl. tuku s máslovou příchutí
  • 400 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Veškeré suroviny na těsto ve větší míse spojíme a vypracujeme, které necháme v lednici odpočinout min. 2 hodiny. Pokud chceme květy tmavé, obarvíme těsto kakaem. Z připraveného těsta poté vyválíme cca 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část takto vykrájených tvarů upečeme na plechu vystlaném pečícím papírem a část v tvořítkách na košíčky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170° C.

Krém:

  • 300 ml mléka
  • 60 g vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla či rostl. tuku
  • 50 ml rumu

Mléko společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme pudink. Důkladně provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Poté přidáme tuk s máslovou příchutí nebo máslo, rum a dobře vyšleháme.

Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme zavařeninou a ozdobíme krémem.

Pistáciové dortíčky

Těsto:

Pistáciové dortíčky
  • 300 g cukru
  • 100 ml vody
  • 150 g bílků
  • 100 g cukru do bílků
  • 250 g najemno namletých mandlí
  • zelená potravinářská barva

Vodu s cukrem a barvou vaříme 15 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po uvaření cukrový rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a šleháme, dokud směs opět nezačne houstnout. Nakonec ručně přimícháme mleté mandle a pomocí sáčku stříkáme na plech jednotlivé bochánky, které pečeme na 150° C cca 20 minut.

Krém:

  • 1 pistáciový pudink
  • 500 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g másla či rostl. tuku

Uvaříme mléko s cukrem, přidáme pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vaříme do zhoustnutí. Necháme dobře vychladit a poté všleháme tuk či máslo. Hotovým krémem slepujeme jednotlivé sněhové placičky.

Kaštanové poleno

Kaštanové poleno

Korpus:

  • 6 vajec
  • 600 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostl. tuku

Vejce vyšleháme s cukrem do bílé hladké pěny a ručně vmícháme prosátou mouku. Nakonec opatrně přidáme rozpuštěný rostlinný tuk nebo máslo a takto vzniklé těsto rozetřeme na plech do stejnoměrného plátu. Pečeme v předem dobře vyhřáté troubě na 200° C.

Po upečení necháme vychladnout a ihned otočíme pečícím papírem navrch,aby korpus neosychal.

Kuchařky pod stromeček

Deník Dity P.

Nakupte do 18.12. a knížky budete mít pod stromečkem včas.

Mezitím si připravíme krém:

  • 200 g čokolády
  • 500 ml smetany
  • 150 g kaštanového pyré
  • 100 g másla či tuku

Kaštanové pyré si můžete buď koupit již hotové, nebo si jej můžete připravit i doma.

Kaštanové pyré

Postup je jednoduchý: cca 1 kg jedlých kaštanů lezce naříznutých povařte cca 10 minut v horké vodě, poté je nechte zchladnout a vyloupejte je. Případně je můžete i upéct, je však nutné je naříznout a lehce podlít. Vyloupané kaštany lehce doslaďte, polijte vodou, můžete přidat i vanilku a rozmixujte do hladka.

Veškeré suroviny společně rozehřejeme na vodní lázni, dobře spojíme a dáme vychladnout. Vychlazenou směs poté vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Zatočíme, dobře utáhneme a dáme chladnout.

Vzoru dřeva docílíme pomocí fládrovacího válečku, případně jej můžeme vytvořit pomocí zdobícího sáčku a to tak, že nejprve z tmavé čokolády utvoříme vzor dřeva na pečící papír a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, poté přetřeme bílou čokoládou a takto vzniklým čokoládovým plátem obalíme zatuhlou roládu.

Nebo máte raději klasiku? Vanilkové rohlíčky podle Dity P.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz