Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Netradiční cukroví: nugátové kostky, krémové květy a kaštanové poleno

  0:33aktualizováno  0:33
Řezy a rolády nepatří mezi typické české vánoční cukroví, ale proč je nevyzkoušet a neobohatit tak svou domácí kolekci vánočních dobrot?

Nugátové kostky | foto: Hera

Nugátové kostky

Těsto:

Pečte s námi

  • 750 g hladké mouky
  • 250 g rostlinného tuku nebo másla
  • 150 g cukru
  • 2 žloutky

Vypracujeme těsto a 1⁄2 obarvíme kakaem a dáme odležet do lednice na 2 hodiny. Po odležení vyválíme jeden světlý a jeden tmavý plát na celou plochu plechu a pečeme na 190° C cca 10 minut.

Čokoládový krém:

  • 200 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 200 g čokolády
  • 50 ml rumu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Máslo či rostlinný tuk utřeme společně s rumem, žloutky a moučkovým cukrem. Poté všleháme rozpuštěnou čokoládu.

Nugátový krém:

  • 200 g pravého nugátu nebo arašídové pomazánky
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 50 g medu

Nugát společně s tukem a medem vyšleháme do hladkého krému. Na tmavé těsto rozetřeme tmavý krém a přiklopíme světlým plátem těsta, na který rozetřeme světlý krém z nugátu a dáme vychladit. Po dobrém vychlazení a odležení polijeme čokoládou a nakrájíme na jednotlivé kostičky.

Krémové květy

Krémové květy

Těsto:

  • 250 g másla nebo rostl. tuku s máslovou příchutí
  • 400 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Veškeré suroviny na těsto ve větší míse spojíme a vypracujeme, které necháme v lednici odpočinout min. 2 hodiny. Pokud chceme květy tmavé, obarvíme těsto kakaem. Z připraveného těsta poté vyválíme cca 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část takto vykrájených tvarů upečeme na plechu vystlaném pečícím papírem a část v tvořítkách na košíčky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170° C.

Krém:

  • 300 ml mléka
  • 60 g vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla či rostl. tuku
  • 50 ml rumu

Mléko společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme pudink. Důkladně provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Poté přidáme tuk s máslovou příchutí nebo máslo, rum a dobře vyšleháme.

Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme zavařeninou a ozdobíme krémem.

Pistáciové dortíčky

Těsto:

Pistáciové dortíčky
  • 300 g cukru
  • 100 ml vody
  • 150 g bílků
  • 100 g cukru do bílků
  • 250 g najemno namletých mandlí
  • zelená potravinářská barva

Vodu s cukrem a barvou vaříme 15 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po uvaření cukrový rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a šleháme, dokud směs opět nezačne houstnout. Nakonec ručně přimícháme mleté mandle a pomocí sáčku stříkáme na plech jednotlivé bochánky, které pečeme na 150° C cca 20 minut.

Krém:

  • 1 pistáciový pudink
  • 500 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g másla či rostl. tuku

Uvaříme mléko s cukrem, přidáme pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vaříme do zhoustnutí. Necháme dobře vychladit a poté všleháme tuk či máslo. Hotovým krémem slepujeme jednotlivé sněhové placičky.

Kaštanové poleno

Kaštanové poleno

Korpus:

  • 6 vajec
  • 600 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostl. tuku

Vejce vyšleháme s cukrem do bílé hladké pěny a ručně vmícháme prosátou mouku. Nakonec opatrně přidáme rozpuštěný rostlinný tuk nebo máslo a takto vzniklé těsto rozetřeme na plech do stejnoměrného plátu. Pečeme v předem dobře vyhřáté troubě na 200° C.

Po upečení necháme vychladnout a ihned otočíme pečícím papírem navrch,aby korpus neosychal.

Kuchařky pod stromeček

Deník Dity P.

Nakupte do 18.12. a knížky budete mít pod stromečkem včas.

Mezitím si připravíme krém:

  • 200 g čokolády
  • 500 ml smetany
  • 150 g kaštanového pyré
  • 100 g másla či tuku

Kaštanové pyré si můžete buď koupit již hotové, nebo si jej můžete připravit i doma.

Kaštanové pyré

Postup je jednoduchý: cca 1 kg jedlých kaštanů lezce naříznutých povařte cca 10 minut v horké vodě, poté je nechte zchladnout a vyloupejte je. Případně je můžete i upéct, je však nutné je naříznout a lehce podlít. Vyloupané kaštany lehce doslaďte, polijte vodou, můžete přidat i vanilku a rozmixujte do hladka.

Veškeré suroviny společně rozehřejeme na vodní lázni, dobře spojíme a dáme vychladnout. Vychlazenou směs poté vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Zatočíme, dobře utáhneme a dáme chladnout.

Vzoru dřeva docílíme pomocí fládrovacího válečku, případně jej můžeme vytvořit pomocí zdobícího sáčku a to tak, že nejprve z tmavé čokolády utvoříme vzor dřeva na pečící papír a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, poté přetřeme bílou čokoládou a takto vzniklým čokoládovým plátem obalíme zatuhlou roládu.

Nebo máte raději klasiku? Vanilkové rohlíčky podle Dity P.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.