Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový hit: dieta jeskynního muže

  6:00aktualizováno  6:00
Zapomeňte na všechny ostatní diety! Pokud chcete zhubnout a ještě udělat něco pro své zdraví, naservírujte si menu podle jeskynního muže.

Dobrovolníci se tři týdny stravovali pouze tím, co mohli ulovit nebo sebrat. | foto: Profimedia.cz

Tým vědců pod vedením doktora Per Wandella ze švédského Institutu Karolinska se rozhodl prozkoumat účinky pravěké životosprávy na současného člověka. Výsledky studie, která byla publikována v odborném časopise European Journal of Clinical Nutrition, byly velmi příznivé. Snížené riziko srdečních onemocnění, zlepšení krevního tlaku, menší riziko vzniku cukrovky a také zhubnutí.

Studie se zúčastnilo dvacet dobrovolníků, kteří se po dobu tří týdnů stravovali pouze tím, co mohli ulovit, probodnout nebo sebrat ze stromů a rostlin. Speciálně upravené menu  obsahovalo čerstvé i mražené ovoce, různé bobule a zeleninu, libové maso, nesolenou rybu, citronovou či limetkovou šťávu, koření, ale také kávu nebo čaj bez mléka a cukru. Zakázány byly veškeré mléčné výrobky, sůl, těstoviny, chleba, uzeniny, alkohol, cukr a ovocné džusy. Dobrovolníci si mohli jednou týdně dopřát i pamlsek ve formě sušeného ovoce, naloženého masa v soli nebo jednu porci tučného masa. K tomu všemu mohli ještě konzumovat dva brambory denně.

Pravěké geny jsou stále v nás
Po třech týdnech byl těmto lidem změřen krevní tlak, body mass index a obsah cholesterolu v krvi. Ti, co dodrželi stanovený jídelníček, zhubli v průměru o 2,5 kg, klesla hodnota jejich BMI a výrazně se jim také zlepšil krevní tlak. Doktor Wandell k tomu řekl: "výzkum dokázal, že i krátkodobé využití této diety má příznivé účinky na snížení hlavních rizikových faktorů pro srdeční onemocnění."

Švédští vědci jsou přesvědčeni, že moderní člověk je geneticky přizpůsoben stravě paleolitických předků a že lidské geny se od té doby téměř nezměnily. Proto je tedy pravěká strava pro člověka přirozenější než současný jídelníček plný obilovin, mléčných výrobků a rafinovaných cukrů. Nicméně doktor Wandell dodává: "Jedním z negativních efektů této stravy je snížený přísun vápníku, což by později mohlo vést k osteoporóze."

Návrat ke kořenům
Jídelníček podle doby kamenné však není žádnou převratnou novinkou. Jeho příznivé účinky jsou známé již od sedmdesátých let, kdy ho zpopularizoval gastroenterolog Walter L. Voegtlin, a posléze byl tento styl stravy zpracován mnoha vědci v několik knihách a vědeckých žurnálech. Základní myšlenkou zůstává návrat k přirozeným zdrojům potravy, který vyhovoval i našim prapředkům. Proto tato dieta obsahuje převážně libové maso, ryby, zeleninu, ovoce, kořínky, ořechy, semena, houby, koření, ale také vejce a hmyz. Vyloučeny jsou však veškeré obiloviny, luskoviny, mléčné výrobky, sůl, rafinovaný cukr a zpracovaný olej. Rafinované cukry a mouka jsou totiž součástí naší stravy jen asi dvě stě let.
 
Na pití je samozřejmě nejvhodnější voda či čerstvá šťáva z dostupných plodů. Nepřípustné jsou pak alkoholické nápoje, ale i čaj nebo káva, jelikož se předpokládá, že je pralidé neznali. Co se týče zpracování potravy, nemusíte do sebe soukat všechno syrové, vaření se totiž praktikovalo již nejméně před 250 000 lety, což odpovídá střední době kamenné. Období paleolitu neboli doby kamenné trvalo asi 2,5 milionu let a skončilo zhruba před 10 000 lety s vývojem zemědělství a rolnictví.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Máte doma tlouštíka? Řekněte mu to chytře a začněte hubnout s ním

Když už se stalo a naše dítě trpí nadváhou, pozdě bycha honit. Akademické řeči o prevenci obezity jsou nám k ničemu. Důležité je postavit se k situaci čelem a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se udržet fit? Ideální cvičení a jídlo pro každý věk

Tělo ženy v padesáti potřebuje jinou zátěž a jídelníček než ve třiceti. Co vám dřív dělalo dobře, může po deseti letech škodit. Jak tedy zůstat fit ve 30, 40,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.