Hrstková polévka podle pověry přinese do nového roku peníze

  0:26aktualizováno  0:26
Luštěniny jsou tradiční součástí vánočních a novoročních oslav. Podle lidových pověr symbolizují peníze a jejich konzumací si zajistíme bohatství v následujícím roce. I kdyby to nevyšlo, tak vás hrstková polévka na Nový rok i po jeho zbytek příjemně zahřeje, zasytí a doplní tělu důležité látky.

Směs luštěnin na hrstkovou polévku: žlutý hrách, velkozrnná a červená čočka a fazole bílé, mungo a adzuky. Ideální je nakombinovat luštěniny, které se vaří přibližně stejně dlouho. | foto: Menu Gold

Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, ale umí i řádně zasytit. Podávala se tradičně s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi.

„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo první večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Hrstková polévka

Ingredience:

Hrstková polévka
  • 300 g směsi na hrstkovou polévku (nebo si sami namíchejte směs různých druhů fazolí, čočky a hrachu)
  • 3 velké brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 kořenový celer
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 cibule
  • 1⁄2 čajové lžičky hladké mouky
  • mletá červený paprika na dochucení

Pracovní postup:

Luštěniny si předem namočte ve vodě.
Namočenou směs propláchněte a v jiné vodě vařte třicet minut. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1⁄2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s 1⁄2 čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Najdete na iDNES.cz