Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 24 kousků
- 250 g hladké mouky
- 80 g mandlové moučky
- 200 ml tekutého medu
- 100 g vlašských ořechů
- 85 g másla
- 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1⁄2 lžičky sody
- 24 koleček oplatkového papíru o ∅ 7 cm (můžete vynechat)
Koření:
- 2 lžičky mleté skořice
- 1⁄2 lžičky mletého zázvoru
- 1⁄2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 badyán
- 15 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 1⁄2 lžičky kardamomu
Cukrová poleva:
- 350 g moučkového cukru
- několik lžic horké vody
1. Celé koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a promícháme se zbývajícím mletým kořením. Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky (nesmí být rozemleté na drobno) a kandovanou kůru nakrájíme na drobno.
2. Mouku prosejeme s mandlovou moučkou, práškem do pečiva, sodou a přimícháme k nim vlašské ořechy, kandovanou kůru a všechno připravené koření.
3. Do kastrolku se silnějším dnem dáme máslo a med a za stálého míchání zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme ze sporáku a necháme jen lehce vychladnout a přilijeme k suchým surovinám. V robotu nebo ručně umícháme těsto, musí být lepivé, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Těsto tím trochu zhoustne.
4. Na 2 plechy položíme pečicí papír, na ně poklademe kolečka oplatkového papíru. Pokud oplatkový papír neseženete, nic se neděje, perníčky můžete upéct i bez něj. Polévkovou lžící namočenou vždy ve studené vodě, aby se těsto nelepilo, odkrajujeme kousky těsta. V navlhčených dlaních vytvoříme placku o ∅ 6 cm a položíme ji na oplatkový papír, okraje těsta lehce přimáčkneme k oplatce.
5. Perníčky pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení jsou perníčky velmi měkké, 2 minuty je necháme zatuhnout na plechu a potom je přeneseme úplně vychladnout na roštu.
6. Moučkový cukr prosejeme a utřeme jej s několika lžícemi vody. Vodu přidáváme k cukru postupně. Musí vzniknout řídká, ale hladká a jednolitá poleva. Vychladlé perníčky namáčíme vrchní stranou v polevě, necháme zaschnout a jíme. Mizí závratnou rychlostí.
Poznámka: Pardubický perník nebo Nürnberger Lebkuchen? Já tedy hlasuji pro ty druhé a díky kamarádce, která mě jimi zásobuje každé Vánoce (děkuji, Evko), jsem jich vyzkoušela již pěknou řádku. Norimberské perníčky jsou měkké, nejčastěji kulaté, dole pod perníčkem je oplatkový papír a perníček bývá přelitý cukrovou polevou nebo čokoládou. I chuťově jsou rozdílné, mně osobně nejvíc chutnají hodně oříškové - Elisenlebkuchen. V perníčcích je hodně medu, mandlová moučka a hlavně koření.
Výroba perníčku je v Norimberku doložena od 14. století, první písemný recept, uložený v národním muzeu v Norimberku, je ze 16. století. Roku 1643 byl založen radou města perníkářský cech. Není tomu náhodou, Norimberk leží na křižovatce obchodních cest, a tak zde měli dostatek čerstvého koření a také medu z produkce místních včelařů. Od roku 1996 je Nürnberger Lebkuchen regionální specialitou EU.