Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Než si dáte šálek čaje (6.)

aktualizováno 
- J.H. Kocman, autor útlé knížečky z níž pro vás už po šesté vybíráme, dává přednost přípravě čaje do šálků: "Nepije se tak filtrát, ale ´supernant´s tím, že jsme vizuálně v kontaktu se sedimentem - tedy s čajovými lístky usazenými na dně šálku přinášejícími dojemnost doteku s výhonky plantáží." Po dopití do dna se, podle zkušeností autora, objeví po malé chvilce a po naklonění šálku poslední kapka zvláštní poetické hodnoty.

Příprava v konvici
Podle počtu šálků odpočítáme počet lžiček čaje, které vhodíme do porcelánové konvice a přidáme ještě jednu lžičku navíc (jedna lžička patří nádobě na přípravu). Konvice by měla být předehřátá opakovaným promytím horkou vodou, by nesnižovala teplotu vody potřebnou k maximálnímu luhování. Po 4-5 minutách (zlomkové čaje méně, listové déle) čaj sléváme do šálků a podáváme. S ohledem na získání správné koncentrace čaje je třeba znát objem konvice, abychom věděli, na kolik šálků obsah postačí, případně kam má sahat voda. Případný zbytek čaje v konvici se delším luhováním znehodnocuje, proto chceme-li popíjet několik stejných šálků téže várky za sebou, přeléváme čaj po 4-5 minutách do druhé, rovněž předehřáté, konvice. Tím se oddělí nálev od čajových lístků s čaj je možné rozlévat několikrát dokola. V takovém případě však musíme sledovat teplotu, protože studený čaj je bezcenný.
Příprava v šálku
Klasický způsob přípravy čaje v konvici je vhodný, pokud podáváme čaj společnosti více lidí.  Pro jednotlivce je však méně praktické. Jednodušší je příprava na způsob černé kávy zvané "turek". Odměříme jednu lžičku čaje na šálek a přelijeme vroucí vodou. Teprvepo 4-5 minutách  ponořujeme do šálku lžičku. Kdybychom tak učinili dřív, kov by nápoj ochladil a ovlivnil extrakci. Zamícháním pomůžeme lístkům, které eventuelně splývají na hladině, k jejich usazení a zároveň dostaneme vyrovnanější nápoj, protože původně byl u dna koncentrovanější. Čaj pijeme do dvou minut, aby se nepřesytil taninem.


Příští, sedmý díl, věnovaný slazení a dochucování čaje, najdete na tomto místě za týden 5. května.

Zátiší s keramickou čajovou konvicí a velkým hrnkem sice není typické pro čajomily, ale vyhovuje v tvůrčím pracovním prostředí.

Autor:


Témata: Čaj, Káva, Nápoje


Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.