Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Než si dáte šálek čaje (5.)

aktualizováno 
- Obligátní receptura na přípravu čaje říká, že na jeden šálek správného čaje patří kávová, respektive čajová lžička. Nedozvíte se však jak velký má být šálek a jak plná má být lžička. Obojí je určitě individuální. Záleží to jak na čaji, který si připravujete, tak na vlastních chutích a zvyklostech.

Obecně platí, že u čajů listových dávkujeme na šálek lžičku mírně navršenou, zatímco u zlomkových čajů bývá spíše zarovnaná. Jako jednu porci počítáme 1,5 gramů čaje. Přičemž J.H. Kocman, autor knížky Čajové minimum, dává co se objemu týče přednost šálkům větším, o obsahu cca 200 ml.
Při přípravě dobrého čaje záleží pochopitelně také na kvalitě vody. Neměla by být čerstvá, ani moc měkká, ale ani tvrdá. Destilovaná voda je naprosto nevhodná, protože čaj dochucuje i správný poměr minerálií. Chloru ve vodárensky upravené vodě se zbavíme pokud trvá bod varu asi deset sekund. Zbytek vody v konvici vylejeme, protože převařená je vždy chudší na minerálie a tudíž správnou chuť čaje znehodnocuje. Vodu na čaj vaříme ve smaltované nebo nerezové konvici, která je určena výhradně k tomuto účelu.
Čajový servis má být tenkostěnný, aby co nejméně snižoval teplotu nálevu. Názory na design šálků se rozcházejí. A nemají pravdu ti, kteří nádobu na čaj považují za okrajový problém. Volba vhodného servisu hraje v "čajové kultuře" významnou roli. Kdo to ví, dává raději přednost bílému porcelánu s minimálním dekorem. Porcelánovou konvici, v níž čaj spařujeme, nevymýváme, ale pouze vyplachujeme vodou. Získaná čajová patina konvici zhodnocuje a je chloubou svého uživatele.


Příští, šestý díl, věnovaný přípravě čaje v konvici, najdete na tomto místě za týden 28.dubna.

Na kávu nebo na čaj? Některý porcelán se tváří univerzálně. Pak záleží na tom, jak vám z něj chutná.

Autor:


Témata: Čaj


Nejčtenější

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.