Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Než si dáte šálek čaje (3.)

aktualizováno 
- Zelené čaje se od černých neliší jen barvou, ale celou řadou dalších specifických vlastností, které jsou dány odlišnou technologií. Suroviny pro výrobu jsou stejné jako u čajů černých, avšak bezprostředně po sběru se čajové lístky spařují vodní párou, aby se zarazil proces fermentace - proto jsou zelené čaje označovány jako nefermentované. Potom se listy svinují, dosušují a třídí na stejné druhy jako u čaje černého. Mezi nejznámější patří Gunpowder, ChunMee a Hyson.

Z čaje zeleného vznikne nápoj světle žluté barvy, silně aromatický, hořké svíravé chuti. Farmakologické účinky jsou u něj mmnohem silnější než u čaje černého. Podle některých doporučení se má na několik vteřin spařit vodou a po jejím slití znovu spařit a nechat luhovat tři až pět minut. Teprve tento druhý nálev je prý ten pravý, protože první vteřinové spaření odstraní někdy zvlášť výraznou travnatou příchuť. Zatímco v Asii spotřeba zeleného čaje mnohonásobně převyšuje spotřebu čaje černého, v Evropě nedosahuje zdaleka takové obliby.

Polofermentované čaje
Vznikají stejně jako čaj černý, ale proces fermentace je zstaven "v půli cesty" sušením. Obsahují lístky zelené, zelenohnědé, medověhnědé až černé a tím v sobě mají něco z čajů zelených i z černých. Nejznámějším druhem z této skupiny je vysoce ceněný Oolong, jehož největším producentem je tchaj-wanský ostrov Formosa.

Ovoněné a aromatizované čaje
Vyrábí se obvykle z jakostních druhů čaje při využití silné absorpční schopnosti čaje, schopnosti vázat na sebe aróma svého okolí. Klasické ovoněné čaje se nechávají v místnostech spolu s různými vonnými květy, plody, nebo kořením, aby od nich vůni přebraly. Do "hotových" čajů se pak přimíchá část květů nebo lístků na přikrášlení (nejznámější je čaj jasmínový). Do čajů aromatizovaných se přidávají různé extrakty, pro čež jsou takové čaje pro skalního zastánce čajové kultury nepoživatelné. Pro laickou veřejnost jsou však přitažlivou kuriozitou, protože nabízejí širokou škálu (přes sto) "příchutí". Například jahody, fíky, ananas, hrušky, ořechy, maliny, kivi, kokos, citron, růže, pomeranče, mandle, marcipán, muškát, skořice, melouny, pistácie, švestky, broskve, čokoláda, ibišek, med, vanilka, whisky, třešně, mango, orchideje, chryzantémy, jablka, rozinky, anýz... Specielním druhem černého aromatizovaného čaje je Earl Grey Tea s bergamotovým olejem (viz Než si dáte šálek čaje 2.).

Čajové směsi a ryzí čaje
Milovníci čaje směsmi pohradají. Jenže ryzí čaje jsou prakticky nedostupné a jsou skoro výlučnou výsadou degustérů první linie. Kvalita různých sklizní, plantáží i let různě kolísá, a tak se podle degustérů jednotlivé "várky" míchají a tím se upravují jejich odlišnosti do předpokládané kvality. V lepším případě se takové čaje dostanou k zákazníkovi, v horším jsou po další degustaci v Evropě znovu míchány. Proto už opravdu superznalec pozná rozdíl například mezi Pure Ceylon a Ceylon Blend.
Jsou výrobci, nebo i konzumenti, kteří mají vlastní, často těžko sdělitelné, alchymistické, recepty, kdy jednotlivé komponenty měří od oka a výsledek je pak vysoce privátní záležitostí. Většina čajomilů však dá přednost čajům uznávaných a prezentovaných kvalit.

Čaj maté
Čaj maté vlastně není čaj v pravém slova smyslu, protože se nevyrábí z čajovníku, ale ze sušených listů Cesmíny paraguajské, která roste v Brazílii, Paraguayi a Argentině. Ve volné přírodě dosahuje strom výšky až 14 metrů, na plantážích se však kultivuje jen asi do pěti metrů. Při sklizni se osekávají celé větve, list se odděluje máváním větví na ohněm, listovápokožka praská a list se částečně suší. Po dalším dosoušení, se listy drtí a posléze sebalí (pytlují). Maté je listová drť zelenkavé barvy, zvláštního aróma. méně kvalitní druhy mají až tmavohnědou barvu a silnou kouřovou vůni. Čaj maté se připravuje stejně jako černý čaj. Nápoj je barvy světle zelené až slánové - má povzbudivé vlastnosti a je oblíbeným nápojem Jihoameričanů. pijí jej obřadně ze zvláštní nádobky vyrobené z tykve pomocí trubičky ("bombilla"), kterou se horký nápoj srká.

Příště - 14.dubna - najdete na témže místě další díl věnovaný posuzování čaje, balení a jeho farmakologickým účinkům.

Podle knihy Čajové minimum J.H. Kocmana

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.