Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Než si dáte šálek čaje (2.)

aktualizováno 
- Už víme jak se čaje pěstují a zpracovávají, a tak si můžeme povídat o tom, čím se od sebe liší, jak se třídí, označují a podle čeho posuzují. Například se liší svou fermentací (provoněním buněčnou šťávou čajových listů) na nefermentované, polofermentované a fermentované, nebo podle velikosti snítek na listové a zlomkové, dál podle způsobu výroby na čaje zpracované ortodoxní metodou nebo CTC-postupem (viz 1. část). Podle země původu se zase dělí na nejznámější čínské, cejlonské, indické, dále pak čaje z Jávy, Sumatry, Japonska...Znalci je rozliší dokonce i podle konkrétní plantáže. Pro nás je však důležité třídění podle základní barvy: na čaj černý a zelený.

ČERNÉ ČAJE

Čína
Čínských čajů je asi třicet druhů a pro své prvotřídní kvality patří ke "klasice". I přesto, že o nich - nejspíš konkurence - říká, že Evropanům chutnají příliš "měkce" narozdíl od silných aromatických čajů indických a cejlonských. Své názvy dostaly podle příslušných plantáží a k nejznámějším patří Keemun, Yunnan, Panyong, Szechuan. Z Číny pochází také Earl Grey Tea, lehce nahořklý černý čaj charakteristické vůně, aromatizovaný bergamotovým olejem (získaným lisováním slupek bergamotu, zvláštního druhu citrusu). Název však má po hraběti Greyovi, který na něj dostal recept jako dar při své diplomatické návštěvě Číny a zveřejnil jej v Anglii r. 1830. Dnes se vyrábí v celé řadě variant, různě se aromaticky lišících. V Anglii je velmi oblíben s mlékem.
Své věrné příznivce má čínský černý čaj Lapsang Souchong. Jeho vůně připomíná lyžařské vosky či těžké anglické lulkové tabáky. Vyrábí se z podřadných druhů lístků - "uzením". Lze jej použít i v nepatrných množstvích do směsí.

Indie
Indie vyrobí nejvíc čaje na světě. Ze severní Indie, jižních svahů Himaláje 2, z nadmořské výšky dva až tři tisíce metrů, pochází Darjeelig, který je považován za nejjemnější a nejaromatičtější čaj vůbec. Znalci se ovšem obávají, že Evropan se svými zdevastovanými chuťovými i čichovými orgány nemůže jeho nuance docenit. Ze severu Indie, avšak z nižších poloh pochází Assam, nápoj velmi tmavý, silný, drsný, těžký, armoatický, s typickým chuťovým dozvukem. Mezi tři nejznámější indické černé čaje patří ještě Nilgiri - jihoindický vysokohorský čaj (z dvou tisíc metrů) zvláštního výrazného aróma, podobnému "vysokohorskému Cejlonu". Většinou se přidává do směsí.

Cejlon
Zdejší čaje jsou oblíbené pro specifickou "drsnější" příchuť a zvláštní aróma. Jsou světlejší než indický Assam a tmavší než Darjeeling. Patří mezi čaje zlomkové a prodávají se  pod označením Ceylon Tea, takže záleží spíš na štěstí, na jaký přijdete. Nejkvalitnější jsou tzv. vysokohorské cejlonské čaje (Highgrown Ceylon Teas), které mají názvy opět podle svých plantáží. Jedním z nich je také čaj Uva z východních svahů centrálních hor, nebo nejznámější Dimbula s jemným aróma, syté barvy, či vysokohorský Nuwara Eliya a silný nápoj syté barvy ze středozemí - Kandy.

Příští středu 7. dubna najdete na tomto místě 3. část věnovanou čajům zeleným, čajovým směsím a čaji maté.

Autor:


Témata: Čaj, Nápoje




Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.