Než si dáte šálek čaje (1. část)

  10:50
- Žádný kulturní nápoj není u nás degradován tolik, jako čaj. Argumentem nechť není fakt, že se tak neděje schválně, nýbrž proto, že čajová tradice je typická spíše pro kultury asijské či indické, nikoliv pro evropské. Neznalost možností totiž, jak známo, neomlouvá. U nás si prostě vaříme čaj. Nejvíc pro zahřátí. A fakt, že se tento nápoj vůbec nevaří, ale spařuje, nás zkrátka netrápí. A koho snad přece jen čaj zajímá víc, je u nás na správném místě. Právě čte první díl našeho seriálu z knihy Čajové minimum od J.H. Kocmana, věnovaný pěstování čaje, zpracování a kvalitě čajových lístků.

O pěstování čaje

Botanikové rozlišují dva čajovníky: Čajovník čínský (Thea sinensis), jehož výška se pohybuje mezi třemi až čtyřmi metry, a Čajovník assamský (Thea assamica). Ten ve volné přírodě dorůstá do výšky až patnáct či dokonce dvacet metrů. Své jméno získal podle názvu provincie, kde se pěstuje v největším množství. Od čínského čajovníku se liší především většími, jinak utvářenými listy, ale také méně kvete a obsahuje více taninu a extraktivních látek. Má rád teplo, proto se mu lépe daří v nížinách. Ačkoliv šlechtěním vznikly různé hybridy  schopné se přizpůsobit jak tropickým, tak subtropickým podmínkáma lišící se výtěžností i kvalitou. Výsledky sklizní závisí však zejména na klimatu, nadmořské výšce, na půdě a způsobu jejího ošetřování, a také na udržování kultur.

Čajovník se pěstuje ze semen. Od třetího roku se začíná s tvarováním keře do žádaného tvaru a optimální výšky - tak 70 až 100 centimetrů. Pravidelným otrháváním je keř nucen tvořit nové a nové lístky. Čajový list se sklízí poprvé čtvrtý rok, posleze čtyřikrát až pětkrát do roka (na Cejloně až třicetkrát!). Čajové výhonky se odštipují palcem a ukazováčkem. Sebraná "flesh" sestává z vrcholového pupene a ze dvou až pěti mladých lístků. Pro získání kvalitních čajů se sbírá pouze tzv. "jemná flesh", obsahující pupen a dva lístky. Jedna osoba sebere denně asi dvacet kilogramů zeleného listu, což odpovídá asi pěti kilogramům hotového čaje.

Zpracování a kvalita čajových listů

Klasický, tradiční způsob zpracování začíná tzv. "zavadnutím" čajových listů. Proces probíhá ve speciálních místnostech za konstantní teploty 20-24 stupňů Celsia a relativní vlhkosti 75%. Pak se zavadlé listy svinují na speciálních strojích (rollerech), přičemž se jejich povrch naruší a tím se uvolňuje buněčná šťáva. Ta svou oxidací podmiňuje fermentační proces, který probíhá ve zvláštních místnostech na dřevěných lískách. Barva listů se za regulovaného mikroklimatu mění na medově červenou a čaj získává výraznou charakteristickou vůni. Černý čaj je téměř na světě. Je zapotřebí ho ještě usušit cirkulujícím horkým vzduchem, aby tak získal svou hnědočernou barvu. Následuje třídění na sítech.
V posledních letech však svět vyžaduje většinou čaje typu "broken" (zlomkové), jejichž zpracování, označované jako "CTC" (crusting-drcení, tearing-trhání, curling-rolování), se od tradiční metody se liší jen tím, že list je před rolováním silně narušen na speciální řezačce, aby čaj intenzivněji nasákl  vůni buněčné šťávy.  A tak jsou čaje typu leaves (listové) zpracovávané tradičním postupem a vyznačující se jemným aróma, už jen vzácnou výjimkou.

Příští část věnovanou čajovým druhům přineseme na stejném místě ve středu 31. března.

Kvalita se řídí podle sbírané části čajovníku. Na vrcholku rostliny jsou listy nejcennější, obsahující nejvíce aromatických látek. Tip – listové pupeny porostlé bílými, stříbřitými chloupky, obsahují nejcennější aromatické látky. Čaje s příměsí tipsů nesou ve svém označení Tippy Golden Flowery, Golden Flowery, Flowery. Orange Pekoe – čaje velmi dobré kvality, obsahující první mladé svinuté lístky, malé množství stopek a část tipsů. Mají jemnou vůni a chuť. Pekoe – čaje obsahijící druhé, případně třetí lístky a větší množství stopek. Jsou to čaje střední jakosti. Pekoe Souchong – čaje horších kvalit, obsahují velké, hrubé listy a mnoho stopek. Congou – čaje nejhorší kvality. V Číně se toto označení používá pro čaje nejvyšší kvality např., Keemun Congou z provincií Če-Ťiang a Anchuej.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...