Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Neuvěřitelná zabijačková historie

  9:58aktualizováno  9:58
Dietáři pozor! Začíná štedré období Velikonoc, čas zabijaček a vepřových hodů. Období Velikonoc, kdy končí několikatýdenní půst, je časem zabijaček. Téměř rituální porážka prasete, zvířete, které Čechům dává jejich oblíbené maso, nepostrádá prvky velkého spektáklu. I malé venkovské dítě dokáže vyprávět příběhy, které se odehrály na jejich zabijačce, a podat je téměř literárně nafouklým způsobem. A některé příběhy jsou vskutku téměř neuvěřitelné.

Jeden z příběhů vyprávěl Matúš Kucej, Slovák z Kysuce, který se přistěhoval s rodinou do obce Háj ležící pod Dylení, posvátnou horou Chebska, v roce 1938.

Místní němečtí sedláci tehdy potřebovali levnou pracovní sílu, kterou Slovensko oplývalo. Vesnice, ze tří stran obklopená lesy, byla dobře skryta očím finanční stráže a policie. Matúš Kucej v tomto osamělém ostrově vypomáhal na statku, rubal dřevo, prodával přebytky na trhu v Dolním Žandově, a když přišla léta nouze, ve stodole vykrmoval několik prasat na černo.

Počínal si přitom skvěle, traduje se, že sviním přidával do jídla i otupující odvar z máku, to proto, aby příliš nekvičely. Vždyť za války byl trestem za zabijačku na černo přinejmenším pobyt v koncentračním táboře. Rok před koncem války zemřel majitel statku - na dosud statného sedmdesátiletého veterána první světové války spadl strom. Jak bývalo v horských vesnicích Českého lesa zvykem, bylo potřeba vystrojit náležitou pohřební hostinu.

Vdova po statkáři tedy poručila Matúši Kucejovi, aby porazil prase. Když tak učinil a prase bylo v neckách již vyvrhnuté a zbavené štětin, všiml si kdosi, že do vsi přijíždí v černém otevřeném voze velitel chebské jednotky wehrmachtu vzdát na pohřbu čest slavnému hrdinovi bývalého 72. zeměbraneckého pluku.

Ve strachu z prozrazení napadlo Matúše Kuceje uschovat zesnulého do sena ve stodole a do rakve vložit prase, připravené v kuchyni na naporcování. Když požádal důstojník, aby směl nahlédnout do rakve, vdova s pláčem odvětila, že je to nemožné, neboť pohled na rozdrcenou hlavu není příjemný. Celému osazenstvu statku nezbylo než tuto tragikomedii dohrát až do konce. Z domu smutku vyšel pohřební průvod, směřující na hřbitov do čtyř kilometrů vzdálené obce Vysoká.

Desítky lidí kráčely pomalu, za zvuků tradiční chebské venkovské kapely za povozem, který táhli dva statní valaši. Na voze kodrcala rakev, v níž však nebylo tělo vojenského veterána, ale tělo prasete. Smuteční řeči, farářovo kázání nad hrobem, kropení svěcenou vodou, pláč a vzlykot příbuzných, tupé zvuky hlíny dopadající na dubovou rakev, prostě pohřeb se vším všudy. V noci po ukončení pohřební hostiny vykopal Matúš Kucej v lese za statkem hrob, do něhož byl vložen pravý nebožtík.

Hrob nebyl označen křížem, pouze osázen květinami. Když kdokoliv z vesničanů později viděl klečet vdovu před hrobem, odpovídala jim vždy stejně. Je tam prý pohřben Ralf, věrný německý ovčák jejího manžela. Dnešní zabijačky na českém venkově sice též nepostrádají napětí, ale jsou příliš uvěřitelné, než aby nám připadaly zajímavé. Dnešní trend zdravé výživy se sice snaží omezovat konzumaci vepřového masa, ale jeho úplné vytlačení není úplně žádoucí. Malé množství masa totiž podporuje vstřebávání železa i jiných živin, které jsou v pokrmu obsaženy.

Budete-li mít možnost získat maso z volně se pasoucích zvířat (platí to i uv epřového, neboť ne každý čuník stráví život v miniaturním chlévě), s chutí se do něj pusťte, protože bude obsahovat méně tuků než maso zvířat z velkochovů. Vepřové maso obsahuje také úplnou řadu vitaminů B, zinku, železa a je také hlavním zdrojem selenu, který je podstatnou součástí obranného systému těla. Největší nevýhodou vepřového je, že jeho nejchutnější části jsou zároveň i nejtučnější. Ale jednou za rok při zabijačce se to dá přežít.

Recepty

Pečené sele
Pečené selátko, tak kolem 12 kg, si můžete připravit i doma nebo na chalupě, máte-li ovšem dostatečně velkou troubu. Pokud ne, zkuste to na dřevěném uhlí v otevřeném ohništi.

1 sele * sůl * kmín * 5 dkg másla * 8 dkg slaniny * 15 dkg housky * 1/4 l světlého piva


Selátko rozřízneme jen na bříšku, vykucháme, uvnitř je vypereme, vysolíme, pokmínujeme, naplníme houskami, sešijeme, prostrčíme velkou železnou špejlí od rypáku až k ocasu a přední nožičky mu zmáčkneme. Dno hlubokého pekáče vymastíme slaninou nebo máslem, položíme na něj vařečky nebo dřevěnou mřížku, na to položíme selátko hlavou dolů, aby velká špejle sahala přes okraj pekáče. Navrchu selátko osolíme, polijeme horkou vodou a dáme do trouby.

Mezi pečením je potíráme slaninou namočenou v polévce, pivem a také máslem. Když uši a ocas zčervenají, pokryjeme je pomaštěným papírovým kornoutkem. Potom je obrátíme a dobře uhla vy propečeme, protože tam je maso nejtučnější. Kdyby se na kůži při pečení utvořily puchýře, musíme je propíchnout, aby kůžička zůstala hladká. Selátko pečeme celkem 2 hodiny. Nakrájené ho upravíme na mísu tak, aby vypadalo jako celé, ozdobíme citronem a zelenou kadeřavou petrželí a polijeme šťávou.

Vepřový bůček nadívaný

Bůček je sice velmi, ale velmi tučný, zato však obzvláště lahodný. Tento pokrm si připravte ve chvíli, kdy dostanete onu nutkavou touhu po pořádném mase, ale selátko řezník zrovna nemá v nabídce.

75 dkg bůčku * sůl * kmín * 2 dkg másla. Nádivka: 4 dkg másla * 3 vejce * 10 dkg máčené housky * 1/8 l mléka * sůl * petržel * citronová kůra * 8 dkg strouhané housky

Bůček opereme, zbavíme kostí, uděláme do něho kapsu, uvnitř i navrch jej osolíme a naplníme nádivkou - do umíchaného másla se solí zamícháme žloutky, strouhanou housku navlhčenou mlékem nebo smetanou, sekanou zelenou petržel, sníh z bílků a suchou strouhanou housku. Zašijeme a posypeme trochu kmínem. Pak jej dáme do pekáče na dvě železné špejle, kůží dolů, podlijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a chvíli pečeme ve troubě nebo na otevřeném grilu.

Pak maso obrátíme, kůžičku nakrájíme na kostičky, potřeme ji máslem a pečeme v troubě, až je maso měkké a kůžička křupavá. Mladé maso pečeme celkem jednu a půl hodiny, starší déle. Po uplynutí této doby maso vyzkoušíme železnou špejlí. Jde-li lehce vytáhnout, je maso upečené. Měkké propečené maso nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky. Když je šťáva příliš tučná, přilijeme trochu vývaru nebo horkou vodou a podáváme k masu.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.