Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Netradiční recepty, kterými překvapíte: zmrzlinový hot dog či hamburger

  0:51aktualizováno  0:51
Ač se to nezdá, zmrzlina je velmi variabilní pochoutka. Kupovanou můžete převléknout za obyčejné jídlo a vyrazit tak návštěvě či dětem dech.

Hot dog z bílé čokolády | foto: isifa.com

Hamburger s hranolkyHamburger s hranolky

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 100 g jahod
* 100 g červeného rybízu
* 80 g cukru krupice
* 2 balení kyselých žížalek
* 100 g oloupaných mandlí
* 8 kopečků jogurtové zmrzliny
* 16 větších kulatých sušenek

1. Jahody a rybíz omyjeme, odstopkujeme a obereme, plody rozmačkáme vidličkou a zasypeme v kastrolu cukrem. Provaříme asi tři minuty s trochou vody. Rozmixujeme, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout.

2. Z menších ubrousků uděláme čtyři kornoutky a rozdělíme do nich žížalky jako hranolky.

3. Nasekáme mandle. Na osm sušenek dáme po kopečku zmrzliny a ten lehce posypeme mandlemi. Polijeme zchladlým ovocným přelivem a přiklopíme sušenkou, kterou zlehka zmáčkneme. Na porci servírujeme dva hamburgry a jeden kornoutek hranolků.

Náš tip

Vyzkoušejte s čokoládovou zmrzlinou, šikmými plátky banánu coby cibulí a čtvercem palačinky jako sýrem.

Špagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlíŠpagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlí

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g jahod
* 50 g cukru krupice
* 1 lžíce medu
* 8-12 kopečků vanilkové zmrzliny
* 100 g mandlových lupínků

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na menší kousky a promícháme s cukrem a medem. Rozmixujeme, případně propasírujeme.

2. Vanilkovou zmrzlinu necháme na pět minut povolit. Do lisu na brambory napěchujeme 2-3 kopečky zmrzliny a protlačíme je do připravené misky.

3. Špagety polijeme jahodovým kečupem a ozdobíme plátky mandlí.

Náš tip

Špagety si můžete schovat i na později. Naplňte jimi misku, přetáhněte ji fólií a dejte do mrazáku. Jako sýrovou posypku použijte nastrouhanou bílou čokoládu.

Hot dog z bílé čokoládyHot dog z bílé čokolády

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 l zmrzliny z bílé čokolády nebo stracciatelly
* 200 g vlašských ořechů
* 100 ml višňové šťávy nebo sirupu
* 4 sladké briošky

1. Briošky rozřízneme. Vlašské ořechy posekáme nožem na malé kousky.

2. Zmrzlinu necháme 5 minut povolit. Vykrájíme z ní nožem čtyři podélné silnější hranoly, tak aby se vešly do briošek. V potravinářské fólii z nich vyválíme kulaté špalíčky, obalíme je v nasekaných vlašských ořeších.

3. Špalíčky vložíme do briošek a přelijeme višňovým kečupem.

Náš tip

Zkuste použít karamelovou polevu jako hořčici.

Lasagne z pistáciové zmrzliny s malinamiLasagne z pistáciové zmrzliny s malinami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 300 g malin
* 3 lžíce borůvkového džemu nebo lesní směsi
* 100 g nesolených pistácií
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 300 ml smetany ke šlehání
* 2 velké palačinky
* 500 ml pistáciové zmrzliny

1. Maliny rozmačkáme nebo rozmixujeme a promícháme s borůvkovým džemem. Pistácie nasekáme. Ušleháme smetanu s cukrem.

2. Palačinky seřízneme na dva širší obdélníky. První pokryjeme pistáciovou zmrzlinou, zalijeme ovocným přelivem a zakryjeme druhou palačinkou.

3. Lasagne nazdobíme šlehačkou a posypeme pistáciovými oříšky.

Náš tip

Jako ovocnou směs použijte mix červeného a černého rybízu, jen lehce doslazený a propasírovaný.

Dobrodružný dezert

Napadlo vás nechat zmrzlinu zapéct v troubě? Vyzkoušejte tento nezvyklý sladký recept.

Pečená AljaškaPečená Aljaška

Příprava: 30 minut + 3 minuty pečení + mražení přes noc

Pro 6 osob

* 750 ml vanilkové zmrzliny
* 750 ml zmrzliny stracciatella
* 1 piškotový korpus
* 4 bílky
* 200 g cukru krupice

1. Obě zmrzliny necháme 5-7 minut povolit při pokojové teplotě. Mísu o průměru asi 20 cm a objemu 1,5-2 litry vyložíme potravinářskou fólií. Lžící přendáme do mísy nejdříve vanilkovou zmrzlinu, pak stracciatellovou. Zakryjeme alobalem a necháme zamrazit přes noc.

2. Piškotový korpus, pokud je vysoký, seřízneme na dvě poloviny. Jeden plát korpusu obřežeme na velikost mísy plus si necháme navíc centimetr.

3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bílků ušleháme pevný sníh, ke konci šlehání přidáme cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.

4. Na piškotový plát přendáme zmrzlinu, stáhneme fólii a pokryjeme ji sněhem tak, aby pokrýval celý kopec zmrzliny. Ozdobné špičky uděláme pomocí párátek, narýhujeme cukrářskou stěrkou nebo zubatým nožem. Pečeme na plechu na zapékacím talíři asi 3 minuty, dokud nezačnou špičky hnědnout. Servírujeme ihned.

Náš tip

Do vanilkové vrstvy udělejte důlek a naplňte ho oblíbeným ovocem nebo džemem a vaječným koňakem. Zmrzlinu také můžete pokrýt zbytkem piškotového korpusu nakrájeným na trojúhelníky a pak zakrýt sněhem.

Autor:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.