Nepřehánějte to se žampiónama, varují švédští vědci

- Sní-li člověk více než 20 dkg žampiónů za měsíc, vystavuje se podle švédských vědců zvýšenému riziku rakoviny. Toto varování zveřejnil švédský Státní ústav pro výzkum potravin poté, co nové vědecké poznatky prokázaly, že zvýšená spotřeba žampiónů může způsobit rakovinu u pokusných zvířat.
Na tomto závěru se podle listu Upsala Nya Tidning, který oznámení přinesl, shodují potravinářští toxikologové z celé Skandinávie.

"Naše pochybnosti ještě vzrostly poté, co i ve Spojených státech byly zkoumány reakce myší na velké dávky těchto hub," uvedl šéftoxikolog zmíněného ústavu Leif

Riziku se podle nejnovější zprávy nevystavuje ten, kdo sní méně než 20 dkg žampiónů měsíčně, tedy přibližně 2-2,5 kg ročně.
Busk.

 "Existují ještě některé nejasnosti, ale i tak výsledky pokusů ukazují na to, že jíst mnoho žampiónů najednou není vhodné," dodal.Syrové, vařené i v konzervách uchovávané žampióny jsou podle Buska stejně nebezpečné.

Odborníci ve švédském Státním ústavu pro výzkum potravin posuzovali otázku eventuální škodlivosti žampiónů už dříve, avšak až dosud se nemohli shodnout na "bezpečné" úrovni spotřeby.