Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nepečené kuličky a krájené cukroví vám usnadní vánoční přípravy

  9:00aktualizováno  9:00
Kdo říká, že pečení cukroví musí být složité, ten se mýlí. Tentokrát nepotřebujete ani žádné zvláštní pomůcky - stačí jeden plech a ostrý nůž.

True

* 3 celá vejce
* 400 g polohrubé mouky
* 200 g krupicového cukru
* 200 ml vody
* 120 ml oleje
* 3 polévkové lžíce kakaa
* 1 prášek do pečiva

Náplň:
* 1 konzerva kondenzovaného mléka Salko
* 250 g másla

1. Den předem si připravíme hlavní surovinu na náplň. Plechovku s kondenzovaným mlékem vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, ztlumíme plamen a pod pokličkou 2 hodiny vaříme. Necháme do druhého dne vychladnout.

2. Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a cukrem a přilijeme mléko, olej, vodu a vejce. Elektrickým šlehačem ušleháme. Hlubší plech vymažeme, vysypeme polohrubou moukou, nalijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 až 25 minut.

3. Vyšleháme karamelizované kondenzované mléko se změklým máslem, potřeme jím vychladlý koláč a nakrájíme ho na stejně velké řezy.

Děrovaný koláč

* 450 g hladké mouky
* 1 prášek do pečiva
* 200 g cukru krupice
* 1 vejce
* 300 ml mléka
* 10 polévkových lžic oleje
* máslo a polohrubou mouku na vymazání

Kakaová poleva:
* 250 g hery
* 250 g cukru krupice
* 3 polévkové lžíce kakaa
* 6 polévkových lžic mléka
* 1 kakaový pudink

Pudinková poleva:
* 1 balíček citronového pudinku
* 500 ml mléka
* 50 g krupicového cukru

1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přilijeme mléko, vejce, olej a vyšleháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 25 minut. Do teplého koláče uděláme druhou stranou vařečky díry.

2. Na polevu rozpustíme tuk s cukrem, přidáme mléko a promícháme s pudinkem. Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí - mírně vychladlý jej nalijeme na koláč. Připravíme si druhý pudink dle návodu na obalu a zchladlý ho nalijeme na koláč, rozetřeme a nakrájíme na kostky.

Kakaové řezy s kokosem

* 300 g polohrubé mouky
* 180 g krupicového cukru
* 250 g hery
* 50 g kakaa
* 1 zakysaná smetana
* 3 vejce
* 1 prášek do pečiva

Na ozdobu:
* 100 g strouhaného kokosu
* 100 g másla
* 75 g moučkového cukru

1. Mouku smícháme s kakaem, cukrem a práškem do pečiva a pomalu do směsi zašleháme změklou heru, vejce a přiléváme zakysanou smetanu. Když je těsto dostatečně promíchané, nalijeme jej na hlubší plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 25 minut.

2. Mezitím smícháme kokos s cukrem a krátce směs orestujeme na suché pánvi. Upečený korpus necháme vychladnout. Kokos smícháme s máslem a směs rozetřeme na korpus. Před podáváním krájíme na kostky.

Rychlé polevy na lité koláče

BÍLKOVÁ POLEVA
* 450 g moučkového cukru
* 3 bílky
* 5 polévkových lžic horké vody

Prosátý moučkový cukr smícháme s bílky a horkou vodou. Směs třeme vařečkou nebo elektrickým šlehačem tak dlouho, dokud poleva nezhoustne a nezbělá. Aby poleva nevysychala, překryjeme ihned misku potravinovou fólií. Samotná bílková poleva je sněhobílá, ale můžeme ji obarvit také potravinářskými barvami.

KÁVOVÁ POLEVA
* 360 g moučkového cukru
* 8 polévkových lžic silné kávy
* 2 kávové lžičky másla

Moučkový cukr prosejeme do misky. Máslo necháme na mírném ohni rozpustit. Do prosátého cukru za stálého šlehání přiléváme tuk a horkou kávu. Polevu třeme tak dlouho, dokud není hladká a jemná. Kávovou ledovou polevou ihned zdobíme moučníky a necháme ji zaschnout.

Snadné nepečené: 10 druhů bonbonků

Takovou bonboniéru nekoupíte v žádné cukrárně, nic vám ale nebrání, abyste si ji vyrobili doma. Vybrali jsme pro vás recepty na domácí bonbony, které budete mít hotové raz dva.

Kuličky se skořicí

* 60g másla
* 100 g perníku
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 3 polévkové lžíce silné černé kávy
* skořice a moučkový cukr na obalení

Perník najemno semeleme. Přidáme změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr. Směs promícháme a postupně přidáváme kávu. Vypracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky, které ihned obalujeme ve skořicovém cukru a skládáme do papírových košíčků. Necháme v lednici ztuhnout.

S višní a griotkou

* 100 g čokolády na vaření
* 50 g ztuženého tuku
* 3 polévkové lžíce griotky
* 50 g strouhaných vlašských ořechů
* 50 g strouhaných lískových ořechů
* višňový alginát na naplnění
* čokoládová rýže na obalení

Čokoládu rozpustíme, smícháme s tukem a přimícháme nastrouhané ořechy. Těsto dobře promícháme, ochutíme griotkou a necháme v lednici ztuhnout. Kuličky višňového alginátu obalíme v těstu a vytvarujeme do bonbonků. Obalíme v čokoládové rýži a necháme v lednici ztuhnout.

Plněné vaječným likérem

* 160 g piškotů
* 160 g moučkového cukru
* 60 g másla
* 2 polévkové lžíce rumu
* 2 polévkové lžíce mléka
* 2 polévkové lžíce kakaa
* vaječný likér na naplnění
* cukr krystal na obalení

Nastrouhané piškoty smícháme s cukrem a kakaem. Přilijeme rum a přidáme změklé máslo. Těsto dobře promícháme a podle potřeby přilijeme mléko. Propracujeme a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky, do kterých uděláme prstem díru a nalijeme do ní vaječný likér. Opatrně zabalíme a obalíme v krystalovém cukru. Kuličky přendáme do papírových košíčků a necháme je v lednici ztuhnout.

Marcipánové s mandlemi

* 150 g marcipánu
* 20 g loupaných mandlí
* 50 g bílé čokolády
* 30 g ztuženého tuku
* mandlové plátky na obalení

Marcipán propracujeme rukou a rozdělíme na 30 dílů. Do středu každého dílku vložíme oloupanou mandli, zabalíme a utvoříme kuličky. Bílou čokoládu rozpustíme, přidáme tuk a rozehřejeme. Kuličky namáčíme v čokoládě a obalíme v plátcích mandlí. Naskládáme na mřížku a necháme čokoládu ztuhnout. Bonbony vkládáme do papírových košíčků.

Bonbony s kakaem

* 1 dl vody
* 100 g krystalového cukru
* 220 g piškotů
* 4 polévkové lžíce citronového sirupu
* 60 g másla
* 1 polévková lžíce kakaa
* 50 g mletých lískových ořechů
* nastrouhaná čokoláda na obalení

Cukr smícháme s vodou a směs svaříme. Do vychladlé směsi přimícháme najemno nastrouhané piškoty, citronový sirup, změklé máslo a kakao promíchané s mletými lískovými ořechy. Dobře promísíme a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky nebo jiné tvary a ihned obalujeme v nastrouhané čokoládě. Přendáme do papírových košíčků a uložíme do lednice na ztuhnutí.

S lískovým ořechem

* 120 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 polévková lžíce kakaa
* 2 polévkové lžíce rumu
* 120 g strouhaných lískových ořechů
* lískové ořechy na naplnění
* strouhané lískové oříšky na obalení

Oba cukry smícháme s kakaem a nastrouhanými ořechy, máslem, rumem a propracujeme. Necháme v lednici odpočinout. Tvarujeme kuličky, do středu vtlačíme lískový oříšek a obalujeme ve strouhaných oříšcích.

S kokosem a sektem

* 240 g moučkového cukru
* 100 g strouhaného kokosu
* 80 g másla
* 2 polévkové lžíce sektu
* moučkový cukr na obalení

Moučkový cukr smícháme s kokosem a změklým našlehaným máslem. Dobře promícháme a přilijeme sekt. Necháme v lednici hodinu odležet. Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v moučkovém cukru a skládáme do papírových košíčků.

Bonbony s mátou

* 80 g másla
* 30 g moučkového cukru
* 1 kávová lžička vanilkového cukru
* 3 polévkové lžíce mátového likéru
* 4 kostičky mléčné čokolády
* kakao na obalení

Změklé máslo smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přilijeme mátový likér a nastrouhanou čokoládu. Směs dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky a obalíme v kakau. Bonbony skládáme do košíčků a necháme v lednici ztuhnout.

Se sušenými švestkami

* 100 g másla
* 35 g moučkového cukru
* 7 sušených švestek
* 40 g piškotů
* 1 kávová lžička rumu
* 1 polévková lžíce švestkových povidel
* nasekané lískové ořechy na obalení

Máslo lehce vyšleháme a přidáme moučkový cukr a nastrouhané piškoty. Přimícháme rum, povidla a najemno nakrájené švestky. Vše promícháme a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky a obalíme v nasekaných lískových ořeších a přendáme do papírových košíčků a necháme ztuhnout v chladu.

Kávovo-ořechové bonbonky

* 1 dl silné černé kávy
* 150 g cukru krystal
* 150 g mletých lískových ořechů
* piškoty na zahuštění
* kakao a moučkový cukr na obalení

Lískové ořechy najemno semeleme, přidáme cukr a postupně přidáváme kávu. Hmotu dobře promícháme, pokud bude příliš řídká přidáme strouhané piškoty. Necháme v lednici hodinu odležet. Z těsta tvoříme kuličky nebo jiné tvary a obalujeme v kakau, které jsme promíchali s trochou moučkového cukru. Bonbony přendáme do papírových košíčků.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.