Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuličky, hrudky i čokomyšky. Nepečené cukroví na poslední chvíli

  3:00aktualizováno  3:00
Staňte se hvězdou vánočního cukroví, aniž byste prostála hodiny u rozpálené trouby a vyhazovala připečené kousky. Těchto deset druhů zvládnete nachystat večer před Štědrým dnem a na chuti jim to rozhodně neubere.

Nepečené vánoční cukroví

Kokosové cukroví

Čokoládové kuličky s vaječným likérem a kokosem

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 20 minut dokončení

  • 300 g kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosového likéru

1. V míse promícháme 250 g kokosu se sušeným mlékem. Přilijeme kondenzované mléko a dobře promícháme, polovinu oddělíme, zbytek propracujeme s kakaem.

2. Z tmavé hmoty vytvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a odložíme do chladu.

3. Do světlé hmoty přimícháme kokosový likér a necháme ji 30 minut vychladit. Z vychlazené světlé hmoty uděláme silnější placku, vykrajovátky z ní vyřežeme různé tvary, které obalíme v kokosu.

Tip: Tmavší hmotu provoňte rumem nebo čokoládovým likérem.

Čokoládové myšky

Čokoládová¨myš

Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 30 minut dokončení

  • 150 g piškotů
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 150 g másla
  • 300 g hořké čokolády
  • 60 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 hotové čokoládové polevy
  • cukrářské zdobení - bílé kuličky, marcipán na ouška

1. Piškoty nastrouháme nebo rozdrtíme. Přesypeme je do mísy, pokapeme rumem, promícháme s rybízovou marmeládou a změklým máslem.

2. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout.

3. K piškotům a máslu přidáme po lžících 3/4 zchladlé čokolády a přimícháme nastrouhané ořechy.

4. Zbylou čokoládou naplníme malý plastový sáček, ustřihneme špičku sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme čokoládové ocásky. Plech s ocásky dáme vychladit. Zbytek čokolády v sáčku necháme na ozdobení oček.

5. Hmotu z piškotů, másla, čokolády a ořechů necháme hodinu odležet v chladu.

6. Z vychlazené hmoty tvarujeme těla myšek, odkládáme je na talíř a dáme znovu vychladit.

7. Čokoládovou polevu rozehřejeme, namáčíme v ní myšky, které ozdobíme ocáskem, bílými kuličkami a oušky vytvořenými z malých stočených koleček marcipánu.

8. Bílé kuličky ozdobíme malou tečkou ze zbylé rozpuštěné čokolády v sáčku.

Tip: Ouška myšek můžete vytvořit z mandlových plátků. Ocásky z nakrájených proužků želatinových pásků nebo pendreku.

Kuličky studentská pečeť

Marcipánové kuličky v čokoládě

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 15 minut dokončení

  • 100 g piškotů
  • 2 lžíce višňového likéru
  • 200 g čokolády Studentská pečeť s višněmi
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánky
  • 1 lžíce višňové marmelády
  • 1 hotová poleva z hořké čokolády

1. Piškoty nameleme nebo rozdrtíme, pokapeme višňovým likérem.

2. Studentskou pečeť nasekáme, necháme rozpustit ve vodní lázni s máslem a čokoládovo-oříškovou pomazánkou.

3. Misku s rozehřátou čokoládou sejmeme z vodní lázně, necháme ji zchladnout a promícháme s višňovou marmeládou a piškoty.

4. Připravenou hmotu dáme na hodinu vychladit.

5. Rozehřejeme polevu, z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky, které namáčíme v polevě a na mřížce je necháme zaschnout.

6. Hotové odložíme do chladu.

Tip: Kombinujte čokoládu a likér nebo pálenku podle druhu náplně - brusinky a brusinkový likér, hrušky a hruškovici. Nebo použijte na náplň studentskou pečeť s bílou čokoládou a namáčejte v rozehřáté bílé čokoládě.

Voňavé marcipánové kuličky

Bonbony s mátou

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g mletých piškotů
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce bílého rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • kakao
  • 150 g marcipánu

1. Do mísy prosijeme moučkový cukr, promícháme s piškoty, kořením, přidáme změklé máslo, rum, kondenzované mléko a lžičku kakaa, dobře propracujeme.

2. Hmotu necháme hodinu vychladit.

3. Marcipán prohněteme se lžící kakaa, vyválíme na placku a vykrajujeme z ní kolečka.

4. Z vychlazené hmoty tvarujeme malé kuličky, které zabalíme do koleček z marcipánu, navlhčenými prsty uhladíme a obalíme je v kakau.

5. Hotové kuličky uložíme do chladu.

Tip: Marcipán vyvalujte na pečicím papíře nebo potravinové fólii posypané moučkovým cukrem.

Marcipánovo-pistáciové kopečky v hořké čokoládě

Čokoládové hrudky

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 40 minut dokončení

  • 80 g loupaných nesolených pistácií
  • 250 g marcipánu
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • 40 g bílé čokolády

1. Pistácie najemno nasekáme a propracujeme s marcipánem.

2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, mírně je přitiskneme na podložku a necháme hodinu chladit.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu se lžící ztuženého tuku.

4. Kopečky postupně namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme je zaschnout na mřížce.

5. Rozehřejeme bílou čokoládu a zaschlé kopečky ozdobíme lžičkou tenkými proužky bílé čokolády.

Tip: Rozehřejte stejné množství bílé čokolády jako hořké, polovinu kopečků namáčejte v hořké a ozdobte bílou čokoládou, druhou polovinu namáčejte v bílé čokoládě a ozdobte hořkou.

Čokoládové kuličky

Kuličky s kokosem a sektem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 10 minut dokončení

  • 100 ml smetany
  • 200 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 3 balíčky vanilkového cukru

1. Smetanu zahřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a dohladka rozmícháme.

2. Promícháme s medem, rumem, kakaem a zapracujeme strouhané oříšky.

3. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

4. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve vanilkovém cukru.

Tip: Dovnitř kuličky vložte kandovanou třešni. Místo rumu použijte třešňovici.

Mandlové kuličky s rozinkami

Kuličky s višní a griotkou

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny chlazení + 20 minut dokončení

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 150 g rozinek + rozinky na ozdobu
  • 300 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany na šlehání
  • kapka mandlového extraktu

1. Mandle a rozinky umeleme v mlýnku.

2. Čokoládu nastrouháme, jednu třetinu oddělíme na obalení.

3. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme nastrouhanou čokoládu a vymícháme na hladkou hmotu.

4. Přidáme pomleté mandle a rozinky, mandlový extrakt a dobře promícháme.

5. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

6. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v nastrouhané čokoládě a ozdobíme rozinkou.

Tip: Sušší rozinky zalijte vroucí vodou a nechte je odstát, aby se lépe mlely.

Autor:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.