Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuličky, hrudky i čokomyšky. Nepečené cukroví na poslední chvíli

  3:00aktualizováno  3:00
Staňte se hvězdou vánočního cukroví, aniž byste prostála hodiny u rozpálené trouby a vyhazovala připečené kousky. Těchto deset druhů zvládnete nachystat večer před Štědrým dnem a na chuti jim to rozhodně neubere.

Nepečené vánoční cukroví

Kokosové cukroví

Čokoládové kuličky s vaječným likérem a kokosem

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 20 minut dokončení

  • 300 g kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosového likéru

1. V míse promícháme 250 g kokosu se sušeným mlékem. Přilijeme kondenzované mléko a dobře promícháme, polovinu oddělíme, zbytek propracujeme s kakaem.

2. Z tmavé hmoty vytvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a odložíme do chladu.

3. Do světlé hmoty přimícháme kokosový likér a necháme ji 30 minut vychladit. Z vychlazené světlé hmoty uděláme silnější placku, vykrajovátky z ní vyřežeme různé tvary, které obalíme v kokosu.

Tip: Tmavší hmotu provoňte rumem nebo čokoládovým likérem.

Čokoládové myšky

Čokoládová¨myš

Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 30 minut dokončení

  • 150 g piškotů
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 150 g másla
  • 300 g hořké čokolády
  • 60 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 hotové čokoládové polevy
  • cukrářské zdobení - bílé kuličky, marcipán na ouška

1. Piškoty nastrouháme nebo rozdrtíme. Přesypeme je do mísy, pokapeme rumem, promícháme s rybízovou marmeládou a změklým máslem.

2. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout.

3. K piškotům a máslu přidáme po lžících 3/4 zchladlé čokolády a přimícháme nastrouhané ořechy.

4. Zbylou čokoládou naplníme malý plastový sáček, ustřihneme špičku sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme čokoládové ocásky. Plech s ocásky dáme vychladit. Zbytek čokolády v sáčku necháme na ozdobení oček.

5. Hmotu z piškotů, másla, čokolády a ořechů necháme hodinu odležet v chladu.

6. Z vychlazené hmoty tvarujeme těla myšek, odkládáme je na talíř a dáme znovu vychladit.

7. Čokoládovou polevu rozehřejeme, namáčíme v ní myšky, které ozdobíme ocáskem, bílými kuličkami a oušky vytvořenými z malých stočených koleček marcipánu.

8. Bílé kuličky ozdobíme malou tečkou ze zbylé rozpuštěné čokolády v sáčku.

Tip: Ouška myšek můžete vytvořit z mandlových plátků. Ocásky z nakrájených proužků želatinových pásků nebo pendreku.

Kuličky studentská pečeť

Marcipánové kuličky v čokoládě

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 15 minut dokončení

  • 100 g piškotů
  • 2 lžíce višňového likéru
  • 200 g čokolády Studentská pečeť s višněmi
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánky
  • 1 lžíce višňové marmelády
  • 1 hotová poleva z hořké čokolády

1. Piškoty nameleme nebo rozdrtíme, pokapeme višňovým likérem.

2. Studentskou pečeť nasekáme, necháme rozpustit ve vodní lázni s máslem a čokoládovo-oříškovou pomazánkou.

3. Misku s rozehřátou čokoládou sejmeme z vodní lázně, necháme ji zchladnout a promícháme s višňovou marmeládou a piškoty.

4. Připravenou hmotu dáme na hodinu vychladit.

5. Rozehřejeme polevu, z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky, které namáčíme v polevě a na mřížce je necháme zaschnout.

6. Hotové odložíme do chladu.

Tip: Kombinujte čokoládu a likér nebo pálenku podle druhu náplně - brusinky a brusinkový likér, hrušky a hruškovici. Nebo použijte na náplň studentskou pečeť s bílou čokoládou a namáčejte v rozehřáté bílé čokoládě.

Voňavé marcipánové kuličky

Bonbony s mátou

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g mletých piškotů
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce bílého rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • kakao
  • 150 g marcipánu

1. Do mísy prosijeme moučkový cukr, promícháme s piškoty, kořením, přidáme změklé máslo, rum, kondenzované mléko a lžičku kakaa, dobře propracujeme.

2. Hmotu necháme hodinu vychladit.

3. Marcipán prohněteme se lžící kakaa, vyválíme na placku a vykrajujeme z ní kolečka.

4. Z vychlazené hmoty tvarujeme malé kuličky, které zabalíme do koleček z marcipánu, navlhčenými prsty uhladíme a obalíme je v kakau.

5. Hotové kuličky uložíme do chladu.

Tip: Marcipán vyvalujte na pečicím papíře nebo potravinové fólii posypané moučkovým cukrem.

Marcipánovo-pistáciové kopečky v hořké čokoládě

Čokoládové hrudky

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 40 minut dokončení

  • 80 g loupaných nesolených pistácií
  • 250 g marcipánu
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • 40 g bílé čokolády

1. Pistácie najemno nasekáme a propracujeme s marcipánem.

2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, mírně je přitiskneme na podložku a necháme hodinu chladit.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu se lžící ztuženého tuku.

4. Kopečky postupně namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme je zaschnout na mřížce.

5. Rozehřejeme bílou čokoládu a zaschlé kopečky ozdobíme lžičkou tenkými proužky bílé čokolády.

Tip: Rozehřejte stejné množství bílé čokolády jako hořké, polovinu kopečků namáčejte v hořké a ozdobte bílou čokoládou, druhou polovinu namáčejte v bílé čokoládě a ozdobte hořkou.

Čokoládové kuličky

Kuličky s kokosem a sektem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 10 minut dokončení

  • 100 ml smetany
  • 200 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 3 balíčky vanilkového cukru

1. Smetanu zahřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a dohladka rozmícháme.

2. Promícháme s medem, rumem, kakaem a zapracujeme strouhané oříšky.

3. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

4. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve vanilkovém cukru.

Tip: Dovnitř kuličky vložte kandovanou třešni. Místo rumu použijte třešňovici.

Mandlové kuličky s rozinkami

Kuličky s višní a griotkou

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny chlazení + 20 minut dokončení

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 150 g rozinek + rozinky na ozdobu
  • 300 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany na šlehání
  • kapka mandlového extraktu

1. Mandle a rozinky umeleme v mlýnku.

2. Čokoládu nastrouháme, jednu třetinu oddělíme na obalení.

3. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme nastrouhanou čokoládu a vymícháme na hladkou hmotu.

4. Přidáme pomleté mandle a rozinky, mandlový extrakt a dobře promícháme.

5. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

6. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v nastrouhané čokoládě a ozdobíme rozinkou.

Tip: Sušší rozinky zalijte vroucí vodou a nechte je odstát, aby se lépe mlely.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Najdete na iDNES.cz