Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Není ocet jako ocet aneb tajemství pravého italského balzamika

  1:19aktualizováno  1:19
Ačkoli v české kuchyni je dnes tradiční italský balzamikový ocet jako doma, málokdo ví, že se vyplatí rozlišovat podle jeho stáří. Zatímco běžné balzamikové octy se výborně hodí třeba do salátů, ty nejstarší se v Itálii popíjejí jen tak s ledem.

Tradiční balsamikový ocet není zrovna levná záležitost. Italové jsou za balzamikovou potěchu svých chuťových pohárků ochotni zaplatit v řádech tisícikorun, protože vědí, že za své peníze dostanou skutečnou kvalitu. Výroba pravého balzamikového octa se totiž řídí přísnými pravidly.

Poklad ze sudu

Ten slavný z Modeny se vyrábí pouze z vinného moštu odrůd Trebbiano a Lambrusco a zraje v dřevěných sudech nejméně dvanáct let. Systém dolévání z větších do menších sudů a kombinace různých velikostí a dřeva, ze kterých jsou sudy vyrobeny, zajišťují octu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Na výrobu sudů se často používá dřevo dubu a kaštanu, třešeň dodává octu nasládlou chuť, jalovec výraznější vůni. Aroma octa závisí zejména na pořadí druhů a stáří sudů, konečný nádech dodává octu zejména poslední soudek. Tajemství složení a velikosti baterie se předává z generace na generaci. Čím je balzamikový ocet starší, tím hustější má konzistenci a jeho chuť sládne.

Na Moravě slivovice, v Modeně balsamico

Možná znáte moravskou tradici, která velí rodičům novorozence zakopat na zahradě slivovici, kterou dotyční obdrží až ve svatební den, pěkně uleželou a vyzrálou. "Když se narodíte v Modeně, založí vám na počest octovou baterii. Ocet z ní však ochutnáte poprvé na vlastní svatbě, dostanete ho totiž věnem," říká Guiseppe Pedroni.

Majitel a zástupce v pořadí již šesté generace nejznámější rodinné firmy na výrobu balsamica osobně nalil vinný mošt z hroznů odrůdy Trebbiano dovezený z Modeny do první octové baterie v Čechách, která se nachází přímo v obchodě s italskými víny a pochutinami v Praze 5.

Rady pro nákup balsamikového octa

Podle našeho kulinárního poradce, šéfkuchaře školy vaření Chefparade Václava Šulce, bychom si při nákupu balsamica měli všímat jeho stáří, hustoty, ceny a množství. "Čím je balsamica méně a je hustší a dražší, tím je kvalitnější. Osobně doporučuji pro kvalitní balsamico zajít do specializovaných prodejen. Ve většině supermarketů seženete jen nezralé balsamico. To kvalitní má jemnou, sladkou, lehce kořeněnou chuť bez silné kyselosti a chuti octa. V kuchyni s ním zacházejte opatrně - jelikož je koncentrované, přidává se jen po kapkách."


tip: jahody s balsamikovým octem

Pro 4 osoby:Jahody s balsamikovým octem.

* 250 g jahod
* moučkový cukr
* balsamikový ocet Extra Vecchio Claudio

1. Jahody omyjeme, osušíme a pokrájíme na polovinu.
2. Pokapeme balzamikovým octem (dle chuti) a necháme 15 minut odpočívat.
3. Před podáváním posypeme troškou moučkového cukru.


Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.