Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Některé jídlo posílí imunitu a ochrání před chřipkou. Třeba dýně

aktualizováno 
Kuřecí polévka, česnek, ale i černý čaj nebo mléko. Zdánlivě obyčejné jídlo a pití, mají však obrovskou sílu nastartovat imunitní systém.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie - Nachlazení, chřipka, imunita, nemoc | foto: Profimedia.cz

Bojíte-li se chřipky či nachlazení, zkuste začít boj proti nim od základu: správnou výživou. To, co jíte (nebo nejíte), ovlivňuje schopnost vašeho těla bojovat s viry a bakteriemi, jak uvedl odborný server msn.com.

Jídla, která vám pomohou

Pomerančový džus
Jedna sklenička k snídani vám dodá víc než sto procent doporučené denní dávky vitaminu C (doporučeno je 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže). Vitamin C má pozitivní vliv na stav pokožky a také na imunitu. Ačkoli se říká, že dostatek vitaminu C dokáže zabránit chřipce, není to tak. Zařídí však, že se budete z nemoci rychleji zotavovat a její průběh bude snazší.

Nejvíc vitaminu C najdete v šípcích, černém rybízu, kiwi, paprice, brokolici, rajčatech, špenátu, bramborách nebo v citrusových plodech. Snažte se naopak vyhnout tabletám s vitaminem C. Jejich zpracování zbytečně zatěžuje organismus.

Oves a ječmen
Tyto obilniny obsahují účinný přírodní imunostimulátor beta-glukan. Je to druh vlákniny a má obrovskou schopnost bojovat s mikroby. Navíc působí antioxidačně, dokonce víc než známá echinacea, jak tvrdí nedávná studie norských vědců.

Kromě toho, že posiluje imunitu, urychluje také hojení ran a zvyšuje účinky antibiotik.

Mléko
Ilustrační foto.Spolu s rybím masem jsou mléčné výrobky skvělým zdrojem vitaminu D, který efektivně zvyšuje imunitu a pomáhá předcházet nachlazením. Lidé, kteří nemají dostatek vitaminu D, jsou pak náchylnější k infekcím horních cest dýchacích.

Podle doktora Carlose Camarga, autora harvardské studie o vitaminu D, je velice těžké získat dostatek vitaminu D z jídla a slunečního světla. Proto je v tomto případě dobré déčko doplňovat uměle pomocí tablet.

Probiotické jogurty
Lidé, kteří si dopřávali denně nápoj či jogurt s probiotickou kulturou Lactobacillus reuteri, trpěli lehkým nachlazením mnohem méně. Lactobacillus stimuluje bílé krvinky k boji proti infekci. Výsledky přinesla švédská studie publikovaná v magazínu Environmental Health.

Někteří výrobci mléčných výrobků však jen využívají moderního trendu a označují své výrobky jako "probiotické", avšak po probiotických kulturách v nich není ani stopy. Proto bychom se měli podívat na přesné složení daného výrobku. "Je dobré, když obsahuje Lactobacillus acidophilus, Bifidus a L. rhamnosus," radí Elizabeth Somerová, odbornice na výživu.

Ryby a korýši
Losos, makrela, herinky a další tučné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ty aktivují fagocyty - bílé krvinky, které bojují proti chřipce. Ryby a mořské plody jsou také dobrým zdrojem selenu. Selen pomáhá bílým krvinkám produkovat proteiny, které zbavují tělo virů.

Další výzkumy také prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny zlepšují proudění vzduchu v plicích a chrání je před respiračními infekcemi.

Kuřecí polévka
Tento lék na nachlazení se používá po staletí a je pro to dobrý důvod: aminokyselina cystein, která se z kuřecího masa uvolňuje při vaření, má podobné složení jako acetylcystein, lék na bronchitidu. Cystein ředí hlen a usnadňuje dýchání a odkašlávání.

Přidáte-li do polévky ještě česnek a cibuli, pak máte jídlo, které vás opravdu posílí.

Česnek
ČesnekDvě třetiny lidí, kteří užívali denně po 12 týdnů v zimě tablety s extraktem z česneku, nedostaly chřipku ani nachlazení. A ti, kteří i přesto onemocněli, se uzdravili mnohem rychleji. Česnek obsahuje mnoho látek, které podporují ničení infekcí, zejména allicin.

Nejúčinnější jsou však látky přímo v česneku, nikoli v tabletách. I odborníci však chápou, že nepříjemný zápach česneku jeho užívání ztěžuje.

Pšeničné klíčky
Čtvrt šálku pšeničných klíčků vám zajistí téměř polovinu doporučené denní dávky zinku. Je to základní minerál, který pomáhá obnovovat buňky a posiluje imunitní systém.

Dokonce i nepatrný nedostatek zinku, který je potřeba pro vznik nových bílých krvinek, zvýší riziko infekce. Klíčky zamíchejte klidně mezi cereálie, jogurty nebo ovesné kaše.

Dýně a sladké brambory
DýněObojí je zásobárnou vitaminu A, který má klíčovou roli v boji proti infekcím. Účinky vitaminu A zvýšíte, když budete konzumovat jídla bohatá také na zinek.

Tahle kombinace zajistí správné vstřebávání vitaminu A. Ten totiž prostupuje do organismu jen když se naváže na protein, a zinek přesně tohle umožňuje. Pokud tedy trpíte nedostatkem zinku, pak se "áčko" nedostane z trávicího traktu ke tkáním.

Černý čaj
Pět šálků černého čaje denně po dva týdny zajistí, že buňky zvyšující imunitu, budou produkovat 10x více proteinu interferonu, který umí bojovat proti nachlazení a chřipce. Pokud vám černý čaj nechutná, můžete ho nahradit zeleným.

Houby
Obsahují víc než 300 látek, které nastartují imunitu. Podporují totiž produkci bílých krvinek (bojují proti infekcím), které jsou pak navíc mnohem agresivnější. Houby shiitake, maitake a reishi se řadí mezi největší zásobárny účinných látek.

Zapomeňte na sycené nápoje či extra kalorie

Uhličitan sodný
Coca Cola Studie publikovaná v magazínu American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že 100 gramů cukru (což jsou tři plechovky nápojů s uhličitanem sodným), významně bránilo schopnosti bílých krvinek ničit bakterie, a to už pouhých pět hodin po konzumaci.

Jste-li zvyklí pít sycené nápoje každý den, váš imunitní systém není dost silný na boj s viry.

Sklenka alkoholu navíc
Po noci, kdy jste vypili pár koktejlů či skleniček alkoholu, můžete mít kocovinu, a kromě toho jste také náchylnější k nachlazení a chřipce.

Studie potvrdily, že časté flámování a pití alkoholu potlačuje uvolňování důležitých imunitních buněk. Po divokém mejdanu je váš imunitní systém utlumen celých 24 hodin.

Extrémně kalorická jídla
Ilustrační fotoNikoho už nepřekvapí, že po tučných a kalorických jídlech se tloustne. Kdo však trpí nadváhou či dokonce obezitou, je pak ohroženější typickými zimními nemocemi jako je chřipka, viróza či nachlazení.

I nedávné průzkumy odhalily, že u lidí se silnou nadváhou (BMI nad 40) měla například prasečí chřipka mnohem vážnější průběh. Kromě toho nadbytek kil způsobuje hormonální nestabilitu a vznik zánětů, které znemožňují imunitnímu systému bojovat s infekcí.

Autor:






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.