Doporučujeme

Linecké slepované

Linecké slepované | foto: Martin Faltus

Nejtradičnější cukroví a nejšikovnější recepty

  • 40
Provoňte si byt cukrem a kořením. Ty nejtradičnější vánoční recepty nejsou složité, ani náročné na suroviny. Vyzkoušejte s námi vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a medvědí pracny.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin / Pečení 10 minut
• 340 g cukru moučka
• 2 vanilkové cukry
• 280 g hladké mouky
• 50 g strouhaných loupaných mandlí
• 50 g nastrouhaných lískových ořechů
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 200 g másla

Čtěte v pondělí

Další tradiční recepty plus pět návodů na opilé cukroví najdete v pondělní Oně Dnes 21. listopadu. Od tohoto čísla začíná vycházet série receptů věnovaná sladké stránce Vánoc.

Vanilkové rohlíčky ořechové.

1. Tři sta gramů moučkového cukru promícháme v misce s vanilkovým cukrem.

2. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, promícháme se strouhanými mandlemi a ořechy, přidáme žloutky, citronovou kůru a pokrájené máslo.

3. Zpracujeme těsto, vyválíme ho do tvaru válečku a zabalíme do potravinové fólie, necháme jej alespoň 24 hodin odležet v chladu.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Z těsta odebíráme menší kousky, vyvalujeme z nich válečky, ty rozkrájíme na další menší kousky a tvarujeme z nich rohlíčky.

5. Rohlíčky pečeme asi 8 - 10 minut ve vyhřáté troubě a ještě teplé je obalujeme ve zbytku moučkového cukru smíchaného s vanilkovým.

Linecká kolečka

Linecké slepované

Příprava 15 minut / Odležení
24 hodin / Pečení 8 - 10 minut
• 300 g hladké mouky
• 200 g másla
• 80 g cukru moučka
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky citronové kůry
• rybízová marmeláda

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru. Vše zpracujeme na vláčné těsto, vyválíme do válečku a zabalíme do fólie. Těsto necháme den rozležet v chladničce.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka, z druhého vyváleného plátu kolečka s otvory.

3. Vykrájená kolečka přesuneme nožem na plech a pečeme 8 - 10 minut.
Hotová vychladlá kolečka necháme pár dní odležet a pak slepujeme marmeládou, nejlépe rybízovou.

Medvědí pracny

Pracny

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin /Pečení 12 minut
• 300 g hladké mouky
• 180 g cukru moučka
• na špičku nože mleté skořice
• špetka mletého hřebíčku
• 180 g strouhaných vlašských ořechů
• 55 g strouhané hořké čokolády
• 240 g másla
• 1 vejce
• špetka strouhané citronové kůry

1. Na vál prosejeme mouku, moučku a koření, promícháme s nastrouhanými ořechy a čokoládou. Přidáme pokrájené máslo, vejce a citronovou kůru. Těsto vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v chladu.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z těsta oddělujeme menší kousky a v tenčí vrstvě je vtlačujeme do formiček.

3. Naplněné formičky pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 - 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti formiček.

4. Upečené pracny necháme krátce vychladnout a vyklepneme je z formiček. Hotové a vychladlé je naskládáme do připravené nádoby a necháme je rozležet. Pracny cukrujeme moučkovým cukrem až před vlastním podáváním.


  • Vybrali jsme pro Vás