Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejtradičnější cukroví a nejšikovnější recepty

  13:41aktualizováno  1. prosince 2012 13:41
Provoňte si byt cukrem a kořením. Ty nejtradičnější vánoční recepty nejsou složité, ani náročné na suroviny. Vyzkoušejte s námi vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a medvědí pracny.

Linecké slepované | foto: Martin Faltus

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin / Pečení 10 minut
• 340 g cukru moučka
• 2 vanilkové cukry
• 280 g hladké mouky
• 50 g strouhaných loupaných mandlí
• 50 g nastrouhaných lískových ořechů
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 200 g másla

Čtěte v pondělí

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Další tradiční recepty plus pět návodů na opilé cukroví najdete v pondělní Oně Dnes 21. listopadu. Od tohoto čísla začíná vycházet série receptů věnovaná sladké stránce Vánoc.

1. Tři sta gramů moučkového cukru promícháme v misce s vanilkovým cukrem.

2. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, promícháme se strouhanými mandlemi a ořechy, přidáme žloutky, citronovou kůru a pokrájené máslo.

3. Zpracujeme těsto, vyválíme ho do tvaru válečku a zabalíme do potravinové fólie, necháme jej alespoň 24 hodin odležet v chladu.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Z těsta odebíráme menší kousky, vyvalujeme z nich válečky, ty rozkrájíme na další menší kousky a tvarujeme z nich rohlíčky.

5. Rohlíčky pečeme asi 8 - 10 minut ve vyhřáté troubě a ještě teplé je obalujeme ve zbytku moučkového cukru smíchaného s vanilkovým.

Linecká kolečka

Linecké slepované

Příprava 15 minut / Odležení
24 hodin / Pečení 8 - 10 minut
• 300 g hladké mouky
• 200 g másla
• 80 g cukru moučka
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky citronové kůry
• rybízová marmeláda

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru. Vše zpracujeme na vláčné těsto, vyválíme do válečku a zabalíme do fólie. Těsto necháme den rozležet v chladničce.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka, z druhého vyváleného plátu kolečka s otvory.

3. Vykrájená kolečka přesuneme nožem na plech a pečeme 8 - 10 minut.
Hotová vychladlá kolečka necháme pár dní odležet a pak slepujeme marmeládou, nejlépe rybízovou.

Medvědí pracny

Pracny

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin /Pečení 12 minut
• 300 g hladké mouky
• 180 g cukru moučka
• na špičku nože mleté skořice
• špetka mletého hřebíčku
• 180 g strouhaných vlašských ořechů
• 55 g strouhané hořké čokolády
• 240 g másla
• 1 vejce
• špetka strouhané citronové kůry

1. Na vál prosejeme mouku, moučku a koření, promícháme s nastrouhanými ořechy a čokoládou. Přidáme pokrájené máslo, vejce a citronovou kůru. Těsto vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v chladu.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z těsta oddělujeme menší kousky a v tenčí vrstvě je vtlačujeme do formiček.

3. Naplněné formičky pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 - 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti formiček.

4. Upečené pracny necháme krátce vychladnout a vyklepneme je z formiček. Hotové a vychladlé je naskládáme do připravené nádoby a necháme je rozležet. Pracny cukrujeme moučkovým cukrem až před vlastním podáváním.

Autoři:



Nejčtenější

Už se dokážu uživit i v Americe, říká Nikol Heřmánková Kouklová

Nicol Heřmánková Kouklová

Před dvěma roky se herečka a blogerka Nikol Heřmánková Kouklová společně s manželem rozhodla zkusit uspět v Americe. I...

Pro a proti: jedináčků přibývá. Je lepší mít jedno, nebo víc dětí?

Ilustrační fotografie

Svět se mění a zavedený standard „rodina rovná se máma, táta a dvě děti“ už několik let neplatí. Skokově přibylo jak...



Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...

Nejlepší a nejjednodušší letní koláče z ovoce utrženého na zahrádce

Drobenková buchta s mirabelkami

K létu patří čerstvé maliny, ostružiny, rybíz nebo třeba broskve a mirabelky, které rostou na vaší nebo babiččině...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz