Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejtradičnější cukroví a nejšikovnější recepty

  13:41aktualizováno  1. prosince 2012 13:41
Provoňte si byt cukrem a kořením. Ty nejtradičnější vánoční recepty nejsou složité, ani náročné na suroviny. Vyzkoušejte s námi vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a medvědí pracny.

Linecké slepované | foto: Martin Faltus

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin / Pečení 10 minut
• 340 g cukru moučka
• 2 vanilkové cukry
• 280 g hladké mouky
• 50 g strouhaných loupaných mandlí
• 50 g nastrouhaných lískových ořechů
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 200 g másla

Čtěte v pondělí

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Další tradiční recepty plus pět návodů na opilé cukroví najdete v pondělní Oně Dnes 21. listopadu. Od tohoto čísla začíná vycházet série receptů věnovaná sladké stránce Vánoc.

1. Tři sta gramů moučkového cukru promícháme v misce s vanilkovým cukrem.

2. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, promícháme se strouhanými mandlemi a ořechy, přidáme žloutky, citronovou kůru a pokrájené máslo.

3. Zpracujeme těsto, vyválíme ho do tvaru válečku a zabalíme do potravinové fólie, necháme jej alespoň 24 hodin odležet v chladu.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Z těsta odebíráme menší kousky, vyvalujeme z nich válečky, ty rozkrájíme na další menší kousky a tvarujeme z nich rohlíčky.

5. Rohlíčky pečeme asi 8 - 10 minut ve vyhřáté troubě a ještě teplé je obalujeme ve zbytku moučkového cukru smíchaného s vanilkovým.

Linecká kolečka

Linecké slepované

Příprava 15 minut / Odležení
24 hodin / Pečení 8 - 10 minut
• 300 g hladké mouky
• 200 g másla
• 80 g cukru moučka
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky citronové kůry
• rybízová marmeláda

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru. Vše zpracujeme na vláčné těsto, vyválíme do válečku a zabalíme do fólie. Těsto necháme den rozležet v chladničce.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka, z druhého vyváleného plátu kolečka s otvory.

3. Vykrájená kolečka přesuneme nožem na plech a pečeme 8 - 10 minut.
Hotová vychladlá kolečka necháme pár dní odležet a pak slepujeme marmeládou, nejlépe rybízovou.

Medvědí pracny

Pracny

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin /Pečení 12 minut
• 300 g hladké mouky
• 180 g cukru moučka
• na špičku nože mleté skořice
• špetka mletého hřebíčku
• 180 g strouhaných vlašských ořechů
• 55 g strouhané hořké čokolády
• 240 g másla
• 1 vejce
• špetka strouhané citronové kůry

1. Na vál prosejeme mouku, moučku a koření, promícháme s nastrouhanými ořechy a čokoládou. Přidáme pokrájené máslo, vejce a citronovou kůru. Těsto vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v chladu.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z těsta oddělujeme menší kousky a v tenčí vrstvě je vtlačujeme do formiček.

3. Naplněné formičky pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 - 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti formiček.

4. Upečené pracny necháme krátce vychladnout a vyklepneme je z formiček. Hotové a vychladlé je naskládáme do připravené nádoby a necháme je rozležet. Pracny cukrujeme moučkovým cukrem až před vlastním podáváním.

Autoři:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.