Doporučujeme

Kapr načerno

Kapr načerno | foto: Apetit

Nejstarší recept na přípravu kapra: kapr načerno

  • 1
Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu.

NA 6 PORCÍ

Příprava: 40 - 50 minut

* 2 lžíce másla
* kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel), nastrouhaná
* 1 cibule, nadrobno nakrájená
* 2 lžíce krupicového cukru
* směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
* 2 kolečka citronu i s kůrou
* 25 ml octa
* 750 ml rybího vývaru nebo vody
* 6 porcí kapra, osolených
* 4 lžíce povidel
* 100 g sušených švestek, pokrájených
* 50 g loupaných mandlí, nasekaných
* 20 g rozinek
* 50 g vlašských ořechů, nasekaných
* 2 lžíce strouhaného perníku

1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

2. Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

3. Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Nadívaný losos s pečenými bramborami
Nadívaný losos s pečenými bramborami
Kapří hranolky
Kapří hranolky
Rybí polévka
Rybí polévka


  • Vybrali jsme pro Vás