Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejslavnější dezerty, které zvládnete připravit snadno

  0:45aktualizováno  0:45
I když na první pohled vypadají, jako by jejich příprava vyžadovala "vysokou kulinářskou", podle našich receptů to určitě zvládnete.

Crepes Suzette | foto: Isifa

Chocolate mousse (čokoládová pěna)

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1-2 hodiny chlazení

* 4 žloutky
* 1 vejce
* 3 vrchovaté lžíce cukru krupice
* 200 g tmavé hořké čokolády + kousek na ozdobu
* 40 ml koňaku nebo sherry
* 200-250 ml smetany na šlehání (33%)

1. Čokoládu nalámeme do misky a do kastrůlku nalijeme vodu, kterou uvedeme k bodu varu. Misku postavíme na kastrol s vroucí vodou a čokoládu rozpustíme za stálého míchání dohladka. Můžeme ji také rozpustit v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 20 vteřin.

2. Nad párou nebo ve vodní lázni šleháme v misce žloutky, vejce a oba cukry do husté pěny. Voda v lázni nesmí vařit, aby se vaječná pěna nesrazila.

3. Smetanu vyšleháme ručně nebo elektrickým šlehačem na tuhou šlehačku. Do vaječné pěny vmícháme rozehřátou čokoládu a koňak nebo sherry a zlehka promícháme. Čokoláda i pěna musí mít stejnou teplotu, aby se dobře spojily.

4. Nakonec do čokoládové pěny přidáme ušlehanou smetanu a lehce promícháme, aby se obě hmoty spojily, ale pěna zůstala nadýchaná. Pěnu rozdělíme do skleněných pohárů nebo misek a dáme na hodinu až dvě vychladit. Před podáváním můžeme pěnu dát ještě na chvíli do mrazničky. Zdobíme hoblinkami čokolády.


Čokoládové mýty a pravdy

* Nejlepší a nejkvalitnější čokoláda se vyrábí z kakaových bobů criollo, pěstovaných v Mexiku a Střední Americe, vyrábí se z nich ale jen 10 % celkové produkce.

* Slovo čokoláda pochází z aztéckého slova "čokolatl".

* Kakaové boby byly pro Maye platidlem, kterým platili daně a žold.

* Kakaové boby mají afrodiziakální účinky. Na čokoládu spoléhali Sigmund Freud i Casanova.

* Evropané si na čokoládě mohli pochutnat až v polovině 16. století. Mohla si ji ale dopřát jen šlechta.

* První tuhá čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847. Mléčná varianta se začala vyrábět až v roce 1875. Do té doby se čokoláda pouze pila jako nápoj.

Crepe Suzette

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut

Na těsto:
* 100 g hladké mouky
* špetka soli
* 250 ml mléka
* 2 velká vejce
* 1 lžíce másla
* trochu oleje

Na omáčku:
* 6 lžic cukru
* 60 g másla
* 300 ml čerstvé pomerančové šťávy
* šťáva z 1 citronu
* kůra z 1/2 pomeranče
* kůra z 1/2 citronu
* 50 ml Grand Marnier
* 3 lžíce brandy
* 150 ml smetany na šlehání
* snítka čerstvé máty
* trochu moučkového cukru na poprášení

1. Mouku se solí, mlékem, vejci a máslem dobře promícháme a prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody. Těstíčko necháme stát asi půl hodiny, aby mouka nabobtnala a těsto trochu zhoustlo. Rozpálenou pánev vytřeme olejem a krouživým pohybem rozlijeme trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Pečeme asi 1 minutu, palačinku uvolníme od krajů, otočíme a dopečeme krátce po druhé straně. Takto postupně upečeme všechny palačinky, skládáme je na sebe a zakryjeme.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přiléváme pomerančovou a citronovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče a mírným varem vaříme, dokud se omáčka nevyvaří asi na polovinu. Ke konci přilijeme pomerančový likér a odstavíme. Palačinky přeložíme na polovinu a pak na čtvrtinu, vložíme do pánve s omáčkou a krátce prohřejeme. Pak je přelijeme nahřátým brandy nebo koňakem a zapálíme.

3. Podáváme na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené smetanou a lístky máty.

Dort Pavlova

NA 1 DORT NEBO 6 MISEK O PRŮMĚRU 10 CM

Příprava: 15 minut + 1 hod. pečení + 1-2 hod. sušení

* 3 bílky
* 180 g cukru krupice
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 lžíce škrobové moučky, nejlépe kukuřičné
* 250-300 ml 33% smetany
* jahody na ozdobu
* několik snítek čerstvé máty nebo meduňky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a plech vyložíme papírem na pečení. V důkladně odmaštěné a čisté míse ušleháme z bílků tuhý sníh a postupně po lžících zašleháme všechen cukr. S poslední dávkou cukru zašleháme i škrobovou moučku rozmíchanou s octem.

2. Sníh vytvarujeme lžící na pečicím papíře, aby vypadal jako košíčky. Snížíme o 10 stupňů teplotu v troubě a pečeme asi hodinu, dokud lehce nezrůžoví. Troubu vypneme, necháme pootevřenou a dort v ní necháme dosušit a vystydnout. Potom sloupneme papír a chladný korpus přendáme na talíř nebo tác.

3. Střed dortu poklademe částí očištěných a překrájených jahod, ozdobíme ušlehanou smetanou a povrch poklademe zbylými jahodami a lístky máty nebo meduňky.

TIP
Ze sněhové hmoty můžete vytvořit na plechu placku ve tvaru dortu. Po vychladnutí ho můžete ozdobit čerstvým ovocem.
 

Créme brulée

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 45-60 min. vaření + chlazení

* 600 ml smetany na vaření nebo 33% smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr Dr. Oetker
* 50 g cukru krupice
* 2 žloutky
* 2 vejce
* 100 g třtinového nebo přírodního cukru

1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. V kastrůlku svaříme smetanu s vanilkovým a krupicovým cukrem a odstavíme z ohně. Do zchladlé směsi rozmícháme žloutky a vejce a rozdělíme do zapékacích formiček. Formičky postavíme do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a pekáček zalijeme horkou vodou tak, aby voda sahala zhruba do poloviny zapékacích misek.

2. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme ve vodní lázni asi 45-60 minut, dokud krém nezpevní a neztuhne. Misky vyjmeme z vodní lázně, necháme vychladnout a uložíme na 4 hodiny do lednice. Před podáváním posypeme povrch krému třtinovým cukrem a zapečeme pod naplno rozpáleným grilem, dokud cukr nezkaramelizuje a nezezlátne, trvá to zhruba 3-4 minuty.

3. Zkaramelizovaný cukr utvoří na povrchu tvrdou krustičku. Dezert necháme vychladnout a podáváme. Povrch můžeme zalít tekutým zkaramelizovaným cukrem, který okamžitě ztuhne v tvrdou krustu

Sachr dort

NA 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 22-24 CM

Příprava: 30 minut + 50-60 minut pečení + chlazení

* 150 g čokolády na vaření
* 150 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 200 g cukru krupice
* 7 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* 150 g polohrubé mouky
* trocha tuku a hrubé mouky na formu
* 200 g meruňkové zavařeniny
* 200 g čokoládové polevy
* 200 ml 33% smetany 

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. V misce postavené ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vanilkový cukr a máslo. Odstavíme a vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme všechny žloutky. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do husté čokoládové pěny společně s prosátou moukou.

2. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Povrch uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě asi 50-60 minut. Dort vyjmeme z trouby a necháme zchladnout na mřížce, potom sejmeme formu a korpus překlopíme na pečicí papír.

3. Vychladlý korpus v polovině rozkrojíme na dva stejné díly, spodní část potřeme meruňkovou zavařeninou a přiklopíme horním dílem. Povrch celého korpusu pak tence potřeme zbylou zavařeninou. Čokoládovou polevu rozpustíme podle návodu na obalu a dort na mřížce nebo papíru jí potřeme.

4. Necháme ztuhnout a vychladit v lednici, nejlépe do druhého dne. Podáváme s ušlehanou smetanou.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.