Nejoblíbenější recepty z pokladnice české vánoční kuchyně

Chybí vám inspirace na letošní vánoční cukroví? Začínáme sedmi nejklasičtějšími recepty z pokladnice české vánoční kuchyně – od vanilkových rohlíčků po včelí úly a pracny - a cukrovím z lineckého těsta.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Plněné ořechy

* 120 g strouhaných loupaných mandlí
* 80 g moučkového cukru
* 180 g polohrubé mouky
* 140 g másla (případně hery)

Nádivka:
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 100 g hořké čokolády
* dle chuti rum

1. Z mouky, másla, cukru a strouhaných mandlí zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne.

2. Nádivku připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem, přidáme strouhanou čokoládu a podle chuti rum.

3. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm, nakrájíme na pravidelné díly a vtlačujeme těsto do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme, necháme vychladnout a naplníme nádivkou. Rozležení 14 až 21 dnů.

Vanilkové rohlíčky

* 280 g hladké mouky
* 200 g másla (případně hery)
* 100 g moučkového cukru
* 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků

1. Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu.

2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.

Včelí úly

* 50 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 160 g dětských piškotů
* 1 polévkovou lžíci svařeného mléka
* 1 polévková lžíce rumu nebo vaječného koňaku
* na vysypání formiček moučkový cukr a celé piškoty na podstavu

Krém:
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* dle chuti rum nebo vaječný koňak

1. V misce utřeme máslo s cukrem a lehce vyšleháme s rumem, případně vaječným koňakem a kakaem. Přidáme nastrouhané piškoty a promícháme se směsí. Podle hustoty těsto zvlhčíme svařeným mlékem a necháme odpočinout v chladu.

2. Na krém utřeme změklé máslo s cukrem a přidáme dle chuti a hustoty rum nebo vaječný koňak.

3. Formičku na vosí úly vysypeme moučkovým cukrem. Vtlačíme do ní část piškotového těsta, vytvoříme důlek (např. koncem vařečky) a naplníme krémem. Úl vyklepneme na piškot. Uložíme do chladu. Rozležení 2 až 3 dny.

Linecká kolečka

* 210 g hladké mouky
* 140 g másla (případně hery)
* 70 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1 citronu
* rybízová marmeláda

1. Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Linecké těsto necháme uležet v chladu do druhého dne.

2. Těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Rozležení 14 až 21 dnů.

Zázvorky

* 280 g moučkového cukru
* 280 g polohrubé mouky
* 2 celá vejce
* 2 žloutky
* 2 polévkové lžíce mletého zázvoru
* šťáva z 1/2 citronu
* špetka prášku do pečiva

1. Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjmeme z lázně, přidáme zázvor, citronovou šťávu, prášek do pečiva a dále šleháme až do vychladnutí. Základ smícháme na vále s moukou a vytvoříme tak tuhé těsto.

2. Těsto vyválíme na 1 mm a vykrajujeme sušenkové tvary. Pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do žluta asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kokosky

* 5 bílků
* 300 g cukru krystal
* 200 g strouhaného kokosu
* kůra z 1 citronu
* tuk na vymazání plechu

1. Z bílků a 150 g cukru vyšleháme tuhý sníh, zbytek cukru lehce vmícháme. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a dále šleháme, až je sníh lesklý. Vyjmeme z lázně, za občasného prošlehání necháme prochladnout a vmícháme kokosovou moučku.

2. Lžičkou na pečicím papírem vyložený plech klademe malé hromádky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 100 °C a zcela zvolna sušíme asi 1 hodinu. Rozležení 14 dnů.

Pracny

* 300 g hladké mouky
* 200 g tuku (hera nebo ztužený tuk)
* 250 g moučkového cukru
* 130 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 1 roztlučený hřebíček (případně badyán)
* 1 celé vejce
* dle chuti skořice a kakao
* trocha tuku na vymazání formiček

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, nastrouhanými ořechy, vejcem a máslem a dle chuti přidáme kakao. Zpracujeme těsto a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

2. Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který překrájíme na pravidelné dílky. Do slabě tukem vymaštěných formiček vtlačujeme díly těsta. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě na 170 °C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme a pocukrujeme. Rozležení 14 až 21 dnů.

Cukroví z lineckého těsta Základní linecké těsto

* 210 g hladké mouky
* 170 g másla (příp. hery)
* 70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* kůra z 1 citronu

Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto a necháme uležet v chladu do druhého dne. Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Cukroví z lineckého těsta pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kytičky

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
1 bílek
* nastrouhané vlašské ořechy nebo mandle
* třešňová marmeláda, kandovaná třešeň

Z lineckého těsta vykrájíme kytičky. Do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko a potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme nastrouhanými ořechy nebo mandlemi. Po upečení by měly kytičky zůstat světlé. Po vychladnutí je slepujeme marmeládou a doprostřed usadíme kandovanou třešeň.

Motýlci

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
citronová a čokoládová poleva
* lentilky
* kandované ovoce

Z lineckého těsta vykrájíme motýlky. Dáme upéct a po vychladnutí je můžeme ozdobit bílkovou polevou a tělo namalovat čokoládovou polevou. Pro zvýraznění pavího očka lze použít lentilky nebo kandované ovoce.

Střapáci

* základní linecké těsto
* 200 g mletého kokosu
* 3 polévkové lžíce kakaa

Krém:
*
120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g strouhaných oříšků nebo kokosu
* 1 polévková lžíce kakaa
* 1 vejce
* rum dle chuti
* čokoládová poleva

Linecké těsto smícháme s kokosem a kakaem. Vyválíme plát, vykrájíme kolečka a dáme je upéct. Po vychladnutí slepujeme kolečka krémem. Utřeme máslo s cukrem, přidáme oříšky nebo kokos, kakao, vejce a dochutíme rumem. Na zdobení můžeme použít čokoládovou polevu a sypeme strouhaným kokosem nebo ořechy.

Vánoční hvězdičky

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
20 g strouhaných lískových oříšků
* rybízová marmeláda

Z lineckého těsta vykrájíme hvězdičky. Dáme upéct a vychladlé slepujeme marmeládou. Potíráme oslazenou vodou a zdobíme strouhanými lískovými oříšky.

Čokoládové kapky

* základní linecké těsto
* 20 g kakaa

Zdobení:
*
višňová marmeláda
* čokoládová poleva
* čokoládová rýže

Do těsta přidáme kakao, vykrájíme kapky, upečeme a necháme vychladnout. Slepíme višňovou marmeládou a ozdobíme čokoládovou polevou a čokoládovou rýží.

Dortíčky s krémem

* základní linecké těsto
* 20 g kakaa

Krém:
*
130 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* rum dle chuti

Do těsta přidáme kakao, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečená kolečka necháme vychladnout. Na krém utřeme máslo s cukrem do pěny, přimícháme mandle a rum podle chuti. Slepujeme krémem a mandli na ozdobu přilepíme čok. polevou.

Vánoční stromečky

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
čokoládová poleva
* půlky jader vlašských ořechů

Formičkou vykrajujeme z těsta stromečky a dáme upéct. Vychladlé vánoční stromečky polijeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.

Hříbečky

* základní linecké těsto
* 2 balení datlí

Zdobení:
*
čokoládová poleva

Z těsta vykrajujeme větší kolečka a zabalíme do nich vypeckované sušené datle. Dáme upéct a po vychladnutí namáčíme polovinu hříbečků do čokoládové polevy.

Košíčky

* základní linecké těsto

Krém:
*
250 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 2 polévkové lžíce kakaa
* 2 kávové lžičky nescafé
* vaječný koňak dle chuti

Formičku na košíček vymažeme a vysypeme moukou. Vtlačujeme linecké těsto a upečeme. Za tepla vyklepneme a necháme vychladnout. Košíčky plníme krémem utřeným z másla, cukru, žloutků, kakaa, kávy a vaječného koňaku. Zdobíme kandovaným ovocem nebo čokoládovou polevou.

Kačenky

* základní linecké těsto
* citronová poleva
* kandované třešně

Krém:
*
150 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 2 polévkové lžíce kakaa nebo nastrouhané čokolády

Z lineckého těsta vykrajujeme tři velikosti koleček. Upečeme je a po vychladnutí slepujeme třešňovou marmeládou a krémovou náplní. Krém vytvoříme z utřeného másla s cukrem, přidáme žloutek a kakao nebo strouhanou čokoládu. Horní část koleček ozdobíme citronovou polevou a kandovanou třešní.

Se správnou polevou půjde zdobení snadno

BÍLKOVÁ
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce citronové šťávy

Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva lesklá a hustá. Je-li poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme citronovou šťávu.

CITRONOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 lžíce citronové šťávy

Moučkový cukr dáme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

RUMOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 polévkové lžíce rumu

Moučkový cukr smícháme s horkou vodou a přidáme rum. Polevu třeme tak dlouho, dokud není hladká, lesklá a hustá. Je-li řídká, přidáme cukr.

ŽLOUTKOVÁ
* 2 žloutky
* 100 g moučkového cukru

V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citronové šťávy a cukr.

ČOKOLÁDOVÁ
* 80 g ztuženého tuku
* 80 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 1 polévková lžíce škrobové moučky
* 1 polévková lžíce vody

Do menšího hrnce dáme tuk a necháme jej rozpustit. Přidáme moučkový cukr s kakaem a škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě. Hrnec vložíme do vodní lázně a mícháme, až je poleva hladká, spojená a hustá. Ihned použijeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...