Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejoblíbenější recepty z pokladnice české vánoční kuchyně

aktualizováno 
Chybí vám inspirace na letošní vánoční cukroví? Začínáme sedmi nejklasičtějšími recepty z pokladnice české vánoční kuchyně – od vanilkových rohlíčků po včelí úly a pracny - a cukrovím z lineckého těsta.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Plněné ořechy

* 120 g strouhaných loupaných mandlí
* 80 g moučkového cukru
* 180 g polohrubé mouky
* 140 g másla (případně hery)

Nádivka:
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 100 g hořké čokolády
* dle chuti rum

1. Z mouky, másla, cukru a strouhaných mandlí zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne.

2. Nádivku připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem, přidáme strouhanou čokoládu a podle chuti rum.

3. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm, nakrájíme na pravidelné díly a vtlačujeme těsto do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme, necháme vychladnout a naplníme nádivkou. Rozležení 14 až 21 dnů.

Vanilkové rohlíčky

* 280 g hladké mouky
* 200 g másla (případně hery)
* 100 g moučkového cukru
* 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků

1. Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu.

2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.

Včelí úly

* 50 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 160 g dětských piškotů
* 1 polévkovou lžíci svařeného mléka
* 1 polévková lžíce rumu nebo vaječného koňaku
* na vysypání formiček moučkový cukr a celé piškoty na podstavu

Krém:
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* dle chuti rum nebo vaječný koňak

1. V misce utřeme máslo s cukrem a lehce vyšleháme s rumem, případně vaječným koňakem a kakaem. Přidáme nastrouhané piškoty a promícháme se směsí. Podle hustoty těsto zvlhčíme svařeným mlékem a necháme odpočinout v chladu.

2. Na krém utřeme změklé máslo s cukrem a přidáme dle chuti a hustoty rum nebo vaječný koňak.

3. Formičku na vosí úly vysypeme moučkovým cukrem. Vtlačíme do ní část piškotového těsta, vytvoříme důlek (např. koncem vařečky) a naplníme krémem. Úl vyklepneme na piškot. Uložíme do chladu. Rozležení 2 až 3 dny.

Linecká kolečka

* 210 g hladké mouky
* 140 g másla (případně hery)
* 70 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1 citronu
* rybízová marmeláda

1. Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Linecké těsto necháme uležet v chladu do druhého dne.

2. Těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Rozležení 14 až 21 dnů.

Zázvorky

* 280 g moučkového cukru
* 280 g polohrubé mouky
* 2 celá vejce
* 2 žloutky
* 2 polévkové lžíce mletého zázvoru
* šťáva z 1/2 citronu
* špetka prášku do pečiva

1. Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjmeme z lázně, přidáme zázvor, citronovou šťávu, prášek do pečiva a dále šleháme až do vychladnutí. Základ smícháme na vále s moukou a vytvoříme tak tuhé těsto.

2. Těsto vyválíme na 1 mm a vykrajujeme sušenkové tvary. Pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do žluta asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kokosky

* 5 bílků
* 300 g cukru krystal
* 200 g strouhaného kokosu
* kůra z 1 citronu
* tuk na vymazání plechu

1. Z bílků a 150 g cukru vyšleháme tuhý sníh, zbytek cukru lehce vmícháme. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a dále šleháme, až je sníh lesklý. Vyjmeme z lázně, za občasného prošlehání necháme prochladnout a vmícháme kokosovou moučku.

2. Lžičkou na pečicím papírem vyložený plech klademe malé hromádky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 100 °C a zcela zvolna sušíme asi 1 hodinu. Rozležení 14 dnů.

Pracny

* 300 g hladké mouky
* 200 g tuku (hera nebo ztužený tuk)
* 250 g moučkového cukru
* 130 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 1 roztlučený hřebíček (případně badyán)
* 1 celé vejce
* dle chuti skořice a kakao
* trocha tuku na vymazání formiček

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, nastrouhanými ořechy, vejcem a máslem a dle chuti přidáme kakao. Zpracujeme těsto a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

2. Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který překrájíme na pravidelné dílky. Do slabě tukem vymaštěných formiček vtlačujeme díly těsta. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě na 170 °C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme a pocukrujeme. Rozležení 14 až 21 dnů.

Cukroví z lineckého těsta Základní linecké těsto

* 210 g hladké mouky
* 170 g másla (příp. hery)
* 70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* kůra z 1 citronu

Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto a necháme uležet v chladu do druhého dne. Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Cukroví z lineckého těsta pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kytičky

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
1 bílek
* nastrouhané vlašské ořechy nebo mandle
* třešňová marmeláda, kandovaná třešeň

Z lineckého těsta vykrájíme kytičky. Do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko a potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme nastrouhanými ořechy nebo mandlemi. Po upečení by měly kytičky zůstat světlé. Po vychladnutí je slepujeme marmeládou a doprostřed usadíme kandovanou třešeň.

Motýlci

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
citronová a čokoládová poleva
* lentilky
* kandované ovoce

Z lineckého těsta vykrájíme motýlky. Dáme upéct a po vychladnutí je můžeme ozdobit bílkovou polevou a tělo namalovat čokoládovou polevou. Pro zvýraznění pavího očka lze použít lentilky nebo kandované ovoce.

Střapáci

* základní linecké těsto
* 200 g mletého kokosu
* 3 polévkové lžíce kakaa

Krém:
*
120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g strouhaných oříšků nebo kokosu
* 1 polévková lžíce kakaa
* 1 vejce
* rum dle chuti
* čokoládová poleva

Linecké těsto smícháme s kokosem a kakaem. Vyválíme plát, vykrájíme kolečka a dáme je upéct. Po vychladnutí slepujeme kolečka krémem. Utřeme máslo s cukrem, přidáme oříšky nebo kokos, kakao, vejce a dochutíme rumem. Na zdobení můžeme použít čokoládovou polevu a sypeme strouhaným kokosem nebo ořechy.

Vánoční hvězdičky

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
20 g strouhaných lískových oříšků
* rybízová marmeláda

Z lineckého těsta vykrájíme hvězdičky. Dáme upéct a vychladlé slepujeme marmeládou. Potíráme oslazenou vodou a zdobíme strouhanými lískovými oříšky.

Čokoládové kapky

* základní linecké těsto
* 20 g kakaa

Zdobení:
*
višňová marmeláda
* čokoládová poleva
* čokoládová rýže

Do těsta přidáme kakao, vykrájíme kapky, upečeme a necháme vychladnout. Slepíme višňovou marmeládou a ozdobíme čokoládovou polevou a čokoládovou rýží.

Dortíčky s krémem

* základní linecké těsto
* 20 g kakaa

Krém:
*
130 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* rum dle chuti

Do těsta přidáme kakao, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečená kolečka necháme vychladnout. Na krém utřeme máslo s cukrem do pěny, přimícháme mandle a rum podle chuti. Slepujeme krémem a mandli na ozdobu přilepíme čok. polevou.

Vánoční stromečky

* základní linecké těsto

Zdobení:
*
čokoládová poleva
* půlky jader vlašských ořechů

Formičkou vykrajujeme z těsta stromečky a dáme upéct. Vychladlé vánoční stromečky polijeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.

Hříbečky

* základní linecké těsto
* 2 balení datlí

Zdobení:
*
čokoládová poleva

Z těsta vykrajujeme větší kolečka a zabalíme do nich vypeckované sušené datle. Dáme upéct a po vychladnutí namáčíme polovinu hříbečků do čokoládové polevy.

Košíčky

* základní linecké těsto

Krém:
*
250 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 2 polévkové lžíce kakaa
* 2 kávové lžičky nescafé
* vaječný koňak dle chuti

Formičku na košíček vymažeme a vysypeme moukou. Vtlačujeme linecké těsto a upečeme. Za tepla vyklepneme a necháme vychladnout. Košíčky plníme krémem utřeným z másla, cukru, žloutků, kakaa, kávy a vaječného koňaku. Zdobíme kandovaným ovocem nebo čokoládovou polevou.

Kačenky

* základní linecké těsto
* citronová poleva
* kandované třešně

Krém:
*
150 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 2 polévkové lžíce kakaa nebo nastrouhané čokolády

Z lineckého těsta vykrajujeme tři velikosti koleček. Upečeme je a po vychladnutí slepujeme třešňovou marmeládou a krémovou náplní. Krém vytvoříme z utřeného másla s cukrem, přidáme žloutek a kakao nebo strouhanou čokoládu. Horní část koleček ozdobíme citronovou polevou a kandovanou třešní.

Se správnou polevou půjde zdobení snadno

BÍLKOVÁ
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce citronové šťávy

Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva lesklá a hustá. Je-li poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme citronovou šťávu.

CITRONOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 lžíce citronové šťávy

Moučkový cukr dáme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

RUMOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 polévkové lžíce rumu

Moučkový cukr smícháme s horkou vodou a přidáme rum. Polevu třeme tak dlouho, dokud není hladká, lesklá a hustá. Je-li řídká, přidáme cukr.

ŽLOUTKOVÁ
* 2 žloutky
* 100 g moučkového cukru

V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citronové šťávy a cukr.

ČOKOLÁDOVÁ
* 80 g ztuženého tuku
* 80 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 1 polévková lžíce škrobové moučky
* 1 polévková lžíce vody

Do menšího hrnce dáme tuk a necháme jej rozpustit. Přidáme moučkový cukr s kakaem a škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě. Hrnec vložíme do vodní lázně a mícháme, až je poleva hladká, spojená a hustá. Ihned použijeme.

Autoři:






Nejčtenější

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.