Doporučujeme

Pečené kuře na másle.

Pečené kuře na másle. | foto: Isifa

Nejoblíbenější kuřecí recepty podruhé, zkuste roládky nebo BBQ křídla

  • 9
Přinášíme dalších šest receptů na naprosto klasická kuřecí jídla, která potěší opravdu každého.

Kuřecí roládky

Kuřecí roládky.

Příprava: 20 minut + pečení 40–45 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší kuřecí prsa
* sůl, pepř
* 200 g lučiny
* čerstvá petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené zelené bylinky
* 1 stroužek česneku
* 100 g paprikového salámu
* grilovací koření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Z dvojitého alobalu si připravíme balíčky na dvě rolády.
2. Omytá kuřecí prsa rozřízneme a otevřeme jako knihu, přes mikrotenový pytlík opatrně naklepeme. Ochutíme solí a pepřem.
3. Lučinu promícháme s nasekanými bylinkami a prolisovaným stroužkem česneku.
4. Dvě rozklepaná prsa položíme vedle sebe a sklepeme dohromady k sobě, aby vytvořila základ na roládu. Maso potřeme polovinou ochuceného sýra, poklademe plátky salámu a svineme. Stejně postupujeme při přípravě druhé rolády.
5. Obě rolády zabalíme do alobalu vysypaného grilovacím kořením a dáme péct na pekáček do vyhřáté trouby.
6. Pečeme asi 30 minut, poté balíčky rozevřeme tak, aby nám nevytekla šťáva, zvýšíme teplotu na 230 stupňů a dopečeme, aby měly roládky křupavou kůrku.

Kuře na paprice

Kuře na paprice.

Příprava: 15 minut + vaření 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl
* 80 g másla
* 1 velká cibule
* sladká paprika
* kuřecí vývar (nemusí být)
* 60 g mouky
* 200 ml smetany na vaření

1. Kuřecí čtvrtky přesekneme v kolenním kloubu, omyjeme a osušíme a nasolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme polovinu másla a necháme na něm dozlatova osmažit cibulku, zaprášíme paprikou, přidáme kousky kuřete, krátce opečeme, podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou podusíme kuře doměkka.
3. Ze zbylého másla a mouky si uděláme světlou jíšku.
4. Hotové měkké kuře vyjmeme, do šťávy vmícháme jíšku a necháme omáčku provařit asi 20 minut.
5. Omáčku dochutíme, promícháme se smetanou, přecedíme a prohřejeme společně s kuřetem.

BBQ křidýlka

BBQ křidýlka.

Příprava: 20 minut + pečení 40–50 minut

Pro 4 osoby

* 20 kuřecích křidýlek
* olej
* 1 citron
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce medu
* 10 lžic kečupu
* špetka mletého zázvoru
* 1 stroužek česneku

Kreolská křidýlka

Na 22 křidýlek: smíchejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky gurmánské hořčice, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžičku třtinového cukru, sůl, pepř a 3 lžíce citronové šťávy. Křidýlka promíchejte s marinádou a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě. Pečte na vymaštěném plechu masitou částí dolů 15 minut, pak křidýlka obraťte a dopečte je asi 15 minut, podle velikosti křidýlek.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Konce křidýlek bez masa odsekáme, zbylé kousky omyjeme a osušíme. Mašlovačkou je potřeme olejem, osolíme a necháme péct v troubě asi 20 minut.
2. Z omytého citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme z něj šťávu. Tu promícháme se sójovou omáčkou, medem, kečupem, zázvorem a prolisovaným stroužkem česneku.
3. Po dvaceti minutách pečení potřeme křídýlka omáčkou a pečeme dalších 20–30 minut, na poslední dvě minuty rozehřejeme v troubě gril a krátce je prudce zapečeme.

Na dip
6 lžic broskvové marmelády zahřejte a promíchejte s jednou nasekanou chilli papričkou, 1 lžičkou dijonské hořčice a lžičkou jablečného octa.

Pečené kuře na másle

Pečené kuře na másle.

Příprava: 10 minut + pečení 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí stehna
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 1 citron
* sůl
* 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
2. Máslo rozpustíme, česnek oloupeme a utřeme, lístky rozmarýnu otrháme z větviček.
3. Z omytého a osušeného citronu nastrouháme 1/2 lžičky citronové kůry a vymačkáme z něj šťávu.
4. V rozpuštěném másle rozmícháme česnek, citronovou kůru a lístky rozmarýnu, sůl. Stehna potřeme ochuceným máslem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby péct.
5. Po 40–50 minutách pečení přelijeme kuře citronovou šťávou a vývarem a dopečeme ještě deset minut.

Kuře na česneku a slanině

Kuře na česneku a slanině.

Příprava: 15 minut + pečení 1,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 menší kuřata
* 2 palice česneku
* sůl
* 125 g másla
* sladká paprika
* 200 ml zeleninového vývaru (nemusí být)
* 200 g plátků anglické slanin

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Obě kuřata omyjeme, vypláchneme a osušíme. Ostřihneme konce křídel.
2. Jednu palici česneku příčně přeřízneme, druhou rozebereme na stroužky, které oloupeme. Několik stroužků utřeme se solí, zbylé překrojíme.
3. Máslo rozpustíme a promícháme s paprikou a utřeným česnekem. Ochuceným máslem potřeme kuřata zevnitř i zvnějšku, do dutin vložíme pokrájený česnek.
4. Kuřata položíme na odstřihnutá křídla, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dáme přikrytá péct na necelou hodinu.
5. Kuřata odkryjeme, přelijeme zeleninovým vývarem, přidáme překrojenou palici česneku, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, poklademe plátky slaniny a dopečeme.

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou.

Příprava: 30 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g nových brambor
* 4 kuřecí prsa
* 100 g rozmraženého listového špenátu
* 1 stroužek česneku 50 g nivy
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej
* 1 citron

1. Brambory oškrábeme a dáme vařit. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a opatrně je nařízneme, aby vznikla kapsa a rozevřeme. Maso jemně naklepeme nebo roztlačíme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Špenátové listy pokrájíme, promícháme s prolisovaným stroužkem česneku a rozdrobeným sýrem.
3. Kapsy naplníme směsí špenátu a sýra, spíchneme párátkem nebo okraje sklepeme. Obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou soli a ve strouhance.
4. Kapsy smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách, vyjmeme z oleje, necháme okapat na ubrousku nebo papírové utěrce a dáme na deset minut dopéct na pekáčku do rozehřáté trouby.
5. Podáváme s měsíčky citronu a vařenými novými bramborami.


  • Vybrali jsme pro Vás