Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejoblíbenější kuřecí recepty podruhé, zkuste roládky nebo BBQ křídla

  4:59aktualizováno  4:59
Přinášíme dalších šest receptů na naprosto klasická kuřecí jídla, která potěší opravdu každého.

Pečené kuře na másle. | foto: Isifa

Kuřecí roládky

Kuřecí roládky.

Příprava: 20 minut + pečení 40–45 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší kuřecí prsa
* sůl, pepř
* 200 g lučiny
* čerstvá petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené zelené bylinky
* 1 stroužek česneku
* 100 g paprikového salámu
* grilovací koření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Z dvojitého alobalu si připravíme balíčky na dvě rolády.
2. Omytá kuřecí prsa rozřízneme a otevřeme jako knihu, přes mikrotenový pytlík opatrně naklepeme. Ochutíme solí a pepřem.
3. Lučinu promícháme s nasekanými bylinkami a prolisovaným stroužkem česneku.
4. Dvě rozklepaná prsa položíme vedle sebe a sklepeme dohromady k sobě, aby vytvořila základ na roládu. Maso potřeme polovinou ochuceného sýra, poklademe plátky salámu a svineme. Stejně postupujeme při přípravě druhé rolády.
5. Obě rolády zabalíme do alobalu vysypaného grilovacím kořením a dáme péct na pekáček do vyhřáté trouby.
6. Pečeme asi 30 minut, poté balíčky rozevřeme tak, aby nám nevytekla šťáva, zvýšíme teplotu na 230 stupňů a dopečeme, aby měly roládky křupavou kůrku.

Kuře na paprice

Kuře na paprice.

Příprava: 15 minut + vaření 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl
* 80 g másla
* 1 velká cibule
* sladká paprika
* kuřecí vývar (nemusí být)
* 60 g mouky
* 200 ml smetany na vaření

1. Kuřecí čtvrtky přesekneme v kolenním kloubu, omyjeme a osušíme a nasolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme polovinu másla a necháme na něm dozlatova osmažit cibulku, zaprášíme paprikou, přidáme kousky kuřete, krátce opečeme, podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou podusíme kuře doměkka.
3. Ze zbylého másla a mouky si uděláme světlou jíšku.
4. Hotové měkké kuře vyjmeme, do šťávy vmícháme jíšku a necháme omáčku provařit asi 20 minut.
5. Omáčku dochutíme, promícháme se smetanou, přecedíme a prohřejeme společně s kuřetem.

BBQ křidýlka

BBQ křidýlka.

Příprava: 20 minut + pečení 40–50 minut

Pro 4 osoby

* 20 kuřecích křidýlek
* olej
* 1 citron
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce medu
* 10 lžic kečupu
* špetka mletého zázvoru
* 1 stroužek česneku

Kreolská křidýlka

Na 22 křidýlek: smíchejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky gurmánské hořčice, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžičku třtinového cukru, sůl, pepř a 3 lžíce citronové šťávy. Křidýlka promíchejte s marinádou a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě. Pečte na vymaštěném plechu masitou částí dolů 15 minut, pak křidýlka obraťte a dopečte je asi 15 minut, podle velikosti křidýlek.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Konce křidýlek bez masa odsekáme, zbylé kousky omyjeme a osušíme. Mašlovačkou je potřeme olejem, osolíme a necháme péct v troubě asi 20 minut.
2. Z omytého citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme z něj šťávu. Tu promícháme se sójovou omáčkou, medem, kečupem, zázvorem a prolisovaným stroužkem česneku.
3. Po dvaceti minutách pečení potřeme křídýlka omáčkou a pečeme dalších 20–30 minut, na poslední dvě minuty rozehřejeme v troubě gril a krátce je prudce zapečeme.

Na dip
6 lžic broskvové marmelády zahřejte a promíchejte s jednou nasekanou chilli papričkou, 1 lžičkou dijonské hořčice a lžičkou jablečného octa.

Pečené kuře na másle

Pečené kuře na másle.

Příprava: 10 minut + pečení 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí stehna
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 1 citron
* sůl
* 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
2. Máslo rozpustíme, česnek oloupeme a utřeme, lístky rozmarýnu otrháme z větviček.
3. Z omytého a osušeného citronu nastrouháme 1/2 lžičky citronové kůry a vymačkáme z něj šťávu.
4. V rozpuštěném másle rozmícháme česnek, citronovou kůru a lístky rozmarýnu, sůl. Stehna potřeme ochuceným máslem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby péct.
5. Po 40–50 minutách pečení přelijeme kuře citronovou šťávou a vývarem a dopečeme ještě deset minut.

Kuře na česneku a slanině

Kuře na česneku a slanině.

Příprava: 15 minut + pečení 1,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 menší kuřata
* 2 palice česneku
* sůl
* 125 g másla
* sladká paprika
* 200 ml zeleninového vývaru (nemusí být)
* 200 g plátků anglické slanin

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Obě kuřata omyjeme, vypláchneme a osušíme. Ostřihneme konce křídel.
2. Jednu palici česneku příčně přeřízneme, druhou rozebereme na stroužky, které oloupeme. Několik stroužků utřeme se solí, zbylé překrojíme.
3. Máslo rozpustíme a promícháme s paprikou a utřeným česnekem. Ochuceným máslem potřeme kuřata zevnitř i zvnějšku, do dutin vložíme pokrájený česnek.
4. Kuřata položíme na odstřihnutá křídla, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dáme přikrytá péct na necelou hodinu.
5. Kuřata odkryjeme, přelijeme zeleninovým vývarem, přidáme překrojenou palici česneku, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, poklademe plátky slaniny a dopečeme.

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou.

Příprava: 30 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g nových brambor
* 4 kuřecí prsa
* 100 g rozmraženého listového špenátu
* 1 stroužek česneku 50 g nivy
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej
* 1 citron

1. Brambory oškrábeme a dáme vařit. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a opatrně je nařízneme, aby vznikla kapsa a rozevřeme. Maso jemně naklepeme nebo roztlačíme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Špenátové listy pokrájíme, promícháme s prolisovaným stroužkem česneku a rozdrobeným sýrem.
3. Kapsy naplníme směsí špenátu a sýra, spíchneme párátkem nebo okraje sklepeme. Obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou soli a ve strouhance.
4. Kapsy smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách, vyjmeme z oleje, necháme okapat na ubrousku nebo papírové utěrce a dáme na deset minut dopéct na pekáčku do rozehřáté trouby.
5. Podáváme s měsíčky citronu a vařenými novými bramborami.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.