Dobrá zmrzlina by neměla obsahovat příliš chemických přísad. Ilustrační foto.

Dobrá zmrzlina by neměla obsahovat příliš chemických přísad. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nejlepší zmrzlina: pořádně našlehaná a plná vzduchu

  • 8
Jak poznat dobrou a špatnou zmrzlinu? Odpovědět na otázku, která zmrzlina je opravdu dobrá a jaká horší, není úplně snadné. Přece jen však existují měřítka, podle kterých lze říct, že tahle se moc nepovedla, tuhle ošidili nebo s ní špatně zacházeli.

Šéfcukrář pražského Corinthia Hotel Prague Vladimír Krofta má jasno: musí být nadlehčená, svěží a ­mít výraznou chuť po použitých surovinách.

Mezi dobré zmrzliny by rozhodně nezařadil ty, jejichž chuť, barvu a vůni vytvořil výrobce pomocí chemických aromat a barviv. Existují cukrárny, kde vyrábějí "domácí" zmrzlinu sami z čerstvých surovin. Její kouzlo spočívá v tom, že si rozhodnou, do jaké míry bude "přírodní".

Jak poznat dobrou zmrzlinu

* musí být nadlehčená

* svěží

* mít výraznou chuť po použitých surovinách

Na smetanovou a mléčnou vanilkovou potřebujete žloutky, cukr, mléko nebo smetanu a vanilku. Zmrzlina se vaří, pasterizuje a následně "šokově" zchladí. Na ovocnou je třeba cukr a ovoce, případně ovocný protlak nebo dřeň.

Do zmrzlin se běžně přidávají zahušťovadla, barviva, aromata a další přísady, které vytvářejí její chuť. Čím méně umělých přísad, tím je zmrzlina zdravější a obvykle i chutnější.

Obecně platí, že ty smetanové bývají hustší než ovocné "vodové".
Vladimír Krofta, šéfcukrář pražského Corinthia Hotel Prague, ale jednoznačně považuje za kvalitní našlehanou zmrzlinu.

"Vzduch je nutnou součástí, protože když chybí, není to zmrzlina, ale dřeň. Kvalitní zmrzliny by po roztátí měla zbýt v nádobě zhruba třetina původního objemu," míní. A s úsměvem dodává, že dokonce slyšel bonmot, že zmrzlina je nejdražší vzduch.

Čtěte v páteční MF DNES

Jaká zmrzlina je nejlepší, jak se vyrábí a jaké zásady by měli výrobci dodržovat čtěte v páteční příloze MF DNES Léto.

.