Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší zmrzlina: pořádně našlehaná a plná vzduchu

  15:35aktualizováno  15:35
Jak poznat dobrou a špatnou zmrzlinu? Odpovědět na otázku, která zmrzlina je opravdu dobrá a jaká horší, není úplně snadné. Přece jen však existují měřítka, podle kterých lze říct, že tahle se moc nepovedla, tuhle ošidili nebo s ní špatně zacházeli.
Dobrá zmrzlina by neměla obsahovat příliš chemických přísad. Ilustrační foto.

Dobrá zmrzlina by neměla obsahovat příliš chemických přísad. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Šéfcukrář pražského Corinthia Hotel Prague Vladimír Krofta má jasno: musí být nadlehčená, svěží a ­mít výraznou chuť po použitých surovinách.

Mezi dobré zmrzliny by rozhodně nezařadil ty, jejichž chuť, barvu a vůni vytvořil výrobce pomocí chemických aromat a barviv. Existují cukrárny, kde vyrábějí "domácí" zmrzlinu sami z čerstvých surovin. Její kouzlo spočívá v tom, že si rozhodnou, do jaké míry bude "přírodní".

Jak poznat dobrou zmrzlinu

* musí být nadlehčená

* svěží

* mít výraznou chuť po použitých surovinách

Na smetanovou a mléčnou vanilkovou potřebujete žloutky, cukr, mléko nebo smetanu a vanilku. Zmrzlina se vaří, pasterizuje a následně "šokově" zchladí. Na ovocnou je třeba cukr a ovoce, případně ovocný protlak nebo dřeň.

Do zmrzlin se běžně přidávají zahušťovadla, barviva, aromata a další přísady, které vytvářejí její chuť. Čím méně umělých přísad, tím je zmrzlina zdravější a obvykle i chutnější.

Obecně platí, že ty smetanové bývají hustší než ovocné "vodové".
Vladimír Krofta, šéfcukrář pražského Corinthia Hotel Prague, ale jednoznačně považuje za kvalitní našlehanou zmrzlinu.

"Vzduch je nutnou součástí, protože když chybí, není to zmrzlina, ale dřeň. Kvalitní zmrzliny by po roztátí měla zbýt v nádobě zhruba třetina původního objemu," míní. A s úsměvem dodává, že dokonce slyšel bonmot, že zmrzlina je nejdražší vzduch.

Čtěte v páteční MF DNES

Jaká zmrzlina je nejlepší, jak se vyrábí a jaké zásady by měli výrobci dodržovat čtěte v páteční příloze MF DNES Léto.

.


Témata: Cukr, Éčka, Zmrzlina


Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.