Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší vánoční perníčky z celé Evropy

  7:38aktualizováno  7:38
Nejlepší vánoční perníčky na světě peče samozřejmě vaše maminka nebo babička. Pokud si ale přípravou tohoto cukroví chcete zpestřit letošní advent i vy, nabízíme vám tři tradiční recepty z Čech, Švédska a Německa.

Vánoční perníčky Printen z Cách

Babiččiny české perníčky

* 14 dkg hladké mouky
* 14 dkg polohrubé mouky
* 21 dkg cukru krystal
* 7 dkg medu
* 2 celá vejce
* 1⁄2 dkg sody (3 špičky kulatého nože)
* 1 lžíce koření: koriandr, anýz, skořice. vanilka, hřebíček (utlouct)

1. Vypracujeme těsto tuhé asi jako na vánočku. Necháme uležet nejméně do druhého dne. Můžeme ho ale nechat odpočívat i déle (v chladu, ale ne v lednici), nejlépe v keramické nádobě.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme perníčky.
3. Plech potřeme včelím voskem nebo vyložíme pečicím papírem a klademe na něj perníčky. Pečeme ve středně teplé troubě.
4. Ke konci pečení potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme polevou z bílků a moučkového cukru.
TIP: Do těsta můžete přidat trochu kakaa nebo nutely, perníčky budou tmavší.

Švédské vánoční perníčky

* 1,5 kg hladké mouky
* 1 lžičky prášku do pečiva
* 3 dcl medu
* 4 dcl cukru
* 1 1⁄2 lžičky zázvoru
* 1 1⁄2 lžičky skořice
* 1 lžičky mletého hřebíčku
* 350 g másla nebo margarínu
* 3 dl šlehačky

1. Med s cukrem, kořením a margarínem dobře promícháme, potom po částech přidáme šlehačku.
2. Prášek do pečiva rozpustíme v troše vody a 3⁄4 mouky. Těsto přikryjeme a necháme přes noc odpočinout.
3. Pak přidáme zbytek mouky a celkem tuhé těsto vyválíme dotenka.
4. Vykrajujeme tvary a pečeme při teplotě 175 – 200°C.
TIP: Uvedené koření můžete nahradit balíčkem koření do perníku.

Printen perníčky z Cách

* 500 g hladké mouky
* 400g melasového sirupu
* 75 g rozinek + rum na jejich namočení
* 75 g kandované pomerančové kůry
* 75 g kandované citronové kůry
* 1 polévková lžíce perníkového koření
* 1 polévková lžíce jedlé sody
* melasový sirup a oloupané mandle na ozdobení

Pošlete vánoční recept a vyhrajte

1. Namočíme rozinky do rumu a zahříváme tak dlouho, dokud jej rozinky nenasáknou. Zbytek rumu slijeme.
2. Rozpustíme jedlou sodu v trošce vody a přimícháme citronovou a pomerančovou kůru nakrájenou na drobné kostičky. Promícháme mouku, melasu a perníkové koření, přidáme rozinky namočené v rumu a jedlou sodu s citrónovou a pomerančovou kůrou. Dobře promícháme. Těsto dáme vychladit asi na tři hodiny.
3. Poté těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinové fólie na asi 1 cm silný plát. Rozkrájíme je na obdélníčky 3 x 7 cm. Rozmícháme melasu s trochou vody a kousky jí potřeme, ozdobíme mandlemi a pečeme v elektrické troubě při 190°C asi 15 minut.

tradice perníčků printen Printen, světově proslulé perníčky s pronikavou vůní koření jsou typickým, nejen vánočním, suvenýrem z Cách. Název „Printen“ je odvozený od anglického „to print“ (tisknout). V dávných časech se k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, kterými se do pečiva vytlačoval jejich charakteristický tvar. Perníčky bývají posypané mandlemi i ořechy, polévané čokoládou, jsou bílé, žíhané, pečou se po jednotlivých kouscích i velkých plátech. Během cášských vánočních trhů leží na tácku kousky na ochutnání v každém obchodě. TIP: Vydejte se za vůní perníčků na adventní trhy v Cáchách Jedny z nejmalebnějších trhů v Německu se v historickém centru Cách konají od 19. listopadu do 23. prosince. Například z Prahy se tam dostanete pohodlně nejen autem, ale také vlakem, autobusem nebo letadlem. Například nízkonákladová letecká společnost Germanwings létá denně do Kolína nad Rýnem, který je od Cách vzdálen 65 km. Mezi oběma městy funguje rychlé a pohodlné vlakové spojení.







Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.