Doporučujeme

Domácí tyčinky

Domácí tyčinky | foto: Profimedia.cz

Nejlepší školní svačiny

  • 13
Kvalitní svačina do školy by se měla skládat z pečiva, šunky, sýra, jogurtu nebo zeleniny a ovoce. Máme pro vás ale i další tipy na výživnou, a přitom zdravou svačinku.

Ovocný salátOvocný salát

Příprava: 10 minut

* 3 jahody
* 2 meruňky
* 4 kuličky vína
* 1/2 kiwi
* 1 plátek ananasu
* 1/2 jablka
* 1/4 pomeranče

1. Všechno ovoce omyjeme, osušíme a podle uvážení oloupeme. Nakrájíme na přibližně stejně velké dílky.

2. Smícháme a dáme do krabičky. Pokud ovoce zakápneme trochou citronové šťávy, můžeme si salát připravit už večer a uskladnit jej v lednici.

Jogurt s vločkamiJogurt s vločkami

Příprava: 10 minut

* 1 bílý jogurt, nejlépe bio
* 2 lžičky ovesných vloček
* 1 lžička medu

1. Bílý jogurt zakápneme lžičkou kvalitního medu a posypeme ovesnými vločkami.

2. Pro zpestření můžeme nahradit ovesné vločky třeba žitnými či pohankovými. Vločky můžeme i nasucho opražit, med vyměnit za lžičku dobré marmelády.

Kapsa s kuřetemKapsa s kuřetem

Příprava: 15 minut

* 1 pita chléb
* kousek pečeného či grilovaného kuřete
* 1/4 salátové okurky
* 1/4 bílé papriky
* 2 lžíce bílého jogurtu
* petržel na ozdobu

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na malé kousky. Zbytek kuřete rovněž pokrájíme na malá sousta.

2. V misce promícháme maso a zeleninu s jogurtem, dochutíme solí a směsí plníme rozpůlené pita placky. Zdobíme petrželí.

Obložené chlebyObložené chleby

Příprava: 15 minut

* 3 malé plátky chleba
* 2 plátky tvrdého sýra (eidam, gouda)
* 2 plátky dětského salámu či kvalitní šunky
* 1 lžíce lučiny
* margarín či máslo
* pažitka

1. Pro větší pestrost přichystáme tři různé obložené chleby. Jeden namažeme máslem či margarínem a položíme na něj v několika vrstvách sýr, druhý stejně obložíme dětským salámem či šunkou.

2. Smícháním lučiny a pažitky připravíme pomazánku, kterou namažeme na třetí chléb.

Domácí tyčinkyDomácí tyčinky

Příprava: 10 minut + 15 minut pečení

* 120 g másla
* 100 g třtinového cukru
* 140 g ovesných vloček
* 100 g nahrubo sekaných lískových ořechů
* 3 lžíce sušených jahod (či jiného ovoce)

1. Na mírném plameni rozpustíme máslo, přisypeme cukr a mícháme až do jeho rozpuštění. Poté stáhneme z ohně a karamelovou hmotu smícháme se zbytkem surovin.

2. Vzniklou směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Vychladlé krájíme na tyčinky.


  • Vybrali jsme pro Vás