Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší recepty ze zvěřiny: jelení hřbet nebo divoká kachna

  0:43aktualizováno  0:43
Zvěřina nepatří mezi nejlevnější masa, proto se pořád řadí mezi lahůdky, které si dopřáváme spíše výjimečně. V současnosti je ale dostupnější než před několika lety. Kupujte ho ale jen z prověřených zdrojů, abyste měli jistotu, že maso prošlo veterinární kontrolou.

Křepelka nadivoko s česnekem a fenyklem | foto: Profimedia.cz

Jelení hřbet s kaštanyRecept pro ONU: Jelení hřbet s kaštany

Autor: Václav Frič, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu. Je specialista na ryby, dary moře, ale hlavně na klasickou českou kuchyni.

* 1 kg jeleního hřbetu
* olivový olej
* sůl, pepř, tymián
* 100 g másla

Na kaštany:
* 200 g kaštanů
* 100 g cukru
* 100 g másla
* 0,1 l pomerančového likéru

Na omáčku:
* 0,4 l červeného vína
* 150 g cukru
* tymián
* 50 g másla

1. Očištěný telecí hřbet zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném olivovém oleji z obou stran po dobu 2 minut. Přidáme tymián a čerstvé máslo a dáme péct do trouby rozpálené na 140 C na 2-3 minuty. Osolíme, opepříme a necháme 5 minut odstát.

2. Cukr rozpustíme dohněda, zalijeme pomerančovým likérem, lehce osolíme a opepříme. Přidáme oloupané pařené kaštany, lehce prohřejeme a zahustíme máslem.

3. Na omáčku rozpustíme cukr dohněda, zalijeme červeným vínem a přidáme tymián. Vše svaříme na třetinu, dochutíme solí a pepřem a přidáme máslo. Omáčkou přelijeme maso a podáváme s fazolkami a kaštany.

Divoká kachna s tymiánem na zeleniněDivoká kachna s tymiánem na zelenině

Příprava: 25 minut + 60-75 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1-2 divoké kachny
* sůl
* 4 lžíce másla + 1 lžíce na dopékání
* 4 jalovčinky
* 1 citron
* 1-2 kyselejší jablka
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíce oleje
* 600 g brambor
* 600 g karotky
* 1 palice česneku
* svazek tymiánu
* snítka šalvěje
* 150 ml bílého vína
* 1 lžička medu

1. Kachnu omyjeme, osušíme a osolíme. Jalovčinky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem, lžičkou nastrouhané kůry z dobře omytého citronu a citronovou šťávou. Máslem potřeme kachnu na povrchu i uvnitř, naplníme ji pokrájeným jablkem, svážeme nožičky a necháme ji v chladu minimálně hodinu odležet.

2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Malé nové brambory vydrbeme kartáčkem, karotku překrájíme na větší kusy. Česnek rozebereme na jednotlivé díly a částečně oloupeme.

3. Pekáč vyložíme plátky slaniny. Brambory, karotku a česnek promícháme se solí, olejem a bylinkami a rozprostřeme na slaninu. Na to položíme odleželou kachnu prsíčky dolů, vložíme do trouby, zapečeme a podlijeme vínem.

4. Pečeme pod poklicí asi 30 minut, potom kachnu otočíme prsíčky nahoru, sejmeme poklici, podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem a kachnu potřeme medem rozmíchaným se lžící rozpuštěného másla.

5. Pečeme dozlatova a do měkka za občasného potření máslem s medem asi 30 minut. Upečenou kachnu necháme deset minut odpočinout a potom ji naporcujeme a podáváme s upečenou zeleninou a šťávou.

Tip
Pečte navíc ještě se žampiony a nakonec obsah pekáče zalijte trochou smetany.

Daňčí řízky s hříbky a zeleninouDaňčí řízky s hříbky a zeleninou

Příprava: 25 minut + 20-25 minut opékání

Pro 4 osoby

* 12 daňčích filátek po 50 g
* sůl
* směs mletého koření divočina
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce oleje
* 250 ml pomerančové šťávy
* 2-3 lžíce medu
* 1-2 lžíce vinného nebo jablečného octa
* 2 lžíce másla
* 200 g čerstvých hříbků
* 150 g mladé kapusty
* 150 g karotky
* špetka tymiánu

1. Houby a zeleninu očistíme a houby nakrájíme na plátky, kapustu a mrkev nakrájíme na tenké proužky. Filátka z odblaněného masa lehce naklepeme přes folii, osolíme, okořeníme mletým kořením a lehce poprášíme hladkou moukou.

2. V pánvi rozpálíme lžíci oleje a filátka opečeme zprudka po obou stranách, zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme. Maso vyjmeme, přikryjeme a uchováme stranou teplé. Do pánve vlijeme pomerančovou šťávu, med, ocet, rozmícháme a vaříme do zhoustnutí.

3. Nakonec zjemníme lžící másla a dochutíme solí. V další pánvi mezitím osmahneme na zbylém másle a oleji hříbky, přidáme mrkev, kapustu a ještě chvíli opékáme, dokud zelenina nezkřehne. Osolíme a dochutíme tymiánem. Opečená filátka podáváme proložená opečenou zeleninou s houbami a se šťávou.

Tip
Na filátka použijte maso z kýty nebo vykostěného hřbetu z daňka nebo jelena. Opečená filátka můžete před podáváním ještě krátce prohřát ve šťávě. Část pomerančové šťávy můžete nahradit vínem a med zavařeninou. Maso můžete navíc potřít lehce hořčicí.

Paštika z divočiny se slaninou, ořechy a houbamiPaštika z divočiny se slaninou, ořechy a houbami

Příprava: 2 hodiny + 12 hodiny na odpočinutí

Pro 4 osoby

* hrst sušených hub
* 600 g masa ze zvěřiny
* 150 g jater
* 2 lžíce sádla
* 2 cibule
* 200 g slaniny (špeku)
* 6-8 bobkových listů
* 2-3 lžíce bílého vína
* 2 lžičky paštikového koření na zvěřinu
* 2 žemle
* 2 lžíce másla
* 100-120 ml smetany 33%
* 2 vejce
* 50 g pistáciových oříšků
* vepřové sádlo škvařené na zalití
* rozmarýn a tymián na ozdobu

1. Houby necháme ve vodě nabobtnat, osolíme a houby uvaříme doměkka, pak je nasekáme na drobno. Na rozehřátém sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a třetinu slaniny nakrájené na kostičky. Přidáme maso, zprudka opečeme ze všech stran, osolíme, okořeníme paštikovým kořením, přikryjeme a dusíme pod poklicí asi 30 minut.

2. Přidáme pokrájená játra, osmahneme, podlijeme vínem a podusíme. Dno a stěny paštikové formy vyložíme plátky slaniny a bobkovými listy. Vychladlou masovou směs rozmixujeme s navlhčenou žemlí, vmícháme vyšlehané změklé máslo se žloutky a smetanu.

3. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájenou slaninu, houby, sekané pistácie, sníh z bílků a dochutíme podle potřeby solí a kořením. Směs vložíme do formy a přetáhneme alobalem.

4. Formu vložíme do pekáče s vodou, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a vaříme ve vodní lázni asi 60 minut. Potom formu vyjmeme, necháme vychladnout, zatížíme ji a necháme nejméně 12 hodin v chladničce odpočívat. Nakonec povrch zalijeme sádlem nebo máslem a ozdobíme bobkovým listem a bylinkami. Necháme ztuhnout v chladničce a potom krájíme. Paštiku můžete připravit i z jiného masa, než je zvěřina (např. bůček nebo krkovice) a přidat k němu kuřecí játra. Paštika pak bude jemnější. Místo sušených hub můžete přidat na kousky pokrájenou hrušku nebo předem namočené sušené brusinky.

Pečený srnčí hřbet s hruškamiPečený srnčí hřbet s hruškami

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení + 20 minut dokončení

Pro 4 osoby

* 1,5 kg srnčího hřbetu
* 4 jalovčinky
* 4 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 1 lžíce sádla
* 1 cibule
* 1/4 celeru
* 1 mrkev, 1 petržel
* 5 kuliček celého pepře
* 5 kuliček nového koření
* 2 hřebíčky
* 1 bobkový list
* špetka tymiánu
* 125 ml červeného suchého vína
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 250 ml kysané smetany
* 100 g brusinkového kompotu i se šťávou
* 4 kompotované hrušky
* šťáva z 1 citronu

1. Kuchyňsky upravený srnčí hřbet s kostí omyjeme, osušíme a ostrým úzkým nožem odblaníme a nasolíme.

2. V hmoždíři utlučeme jalovčinky, smícháme je s přepuštěným máslem a směsí potřeme očištěný srnčí hřbet. Uložíme do chladu a necháme odležet do druhého dne.

3. Zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. V kastrolu nebo pekáči rozehřejeme sádlo a opečeme na něm plátky slaniny, vsypeme zeleninu, cibuli, přidáme koření a opékáme dorůžova.

4. Na základ vložíme maso, opečeme ho, podlijeme vínem s trochou vody a vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme asi 40-60 minut, když začne šťáva hnědnout, podlijeme trochou horké vody. Maso pak zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.

5. Šťávu zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, zalijeme kysanou smetanou, promícháme, podle potřeby naředíme vodou a vaříme cca 20 minut. Omáčku přecedíme, vmícháme trochu brusinkové šťávy z kompotu a necháme přejít varem. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou.

6. Maso uvolníme od kosti, filety nakrájíme na úhledné plátky. Plátky masa zpět přiložíme na kost a hřbet naaranžujeme na nahřátou mísu. Podáváme s podušenými polovinami hrušek naplněnými okapanými brusinkami a se smetanovou omáčkou.

Autoři:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz