Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tradiční i méně obvyklé recepty na vánoční cukroví, které vás nadchnou

  8:48aktualizováno  8:48
Do Štědrého dne zbývá už jen necelý měsíc. Je tedy nejvyšší čas povolat do stavu pohotovosti vály, válečky, formičky, pečicí papíry a plechy, zásobit se moukou, cukrem, máslem, ořechy a čokoládou a začít pečicí maraton, na jehož konci oslníte rodinu a známé dokonalým cukrovím.

Čokoládová kolečka | foto: Isifa.com

Čokoládová kolečka

Doba přípravy: 20 minut + 1 den odležení + 8–10 minut pečení

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • čokoládový krém

1. Z prosáté mouky, pokrájeného másla, cukrů, žloutků, kávy a čokolády vypracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladu na den odležet.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

3. Těsto rozválíme na placku a vykrájíme stejný počet plných koleček a koleček s vykrojeným středem.

4. Ve vyhřáté troubě pečeme zvlášť plná a vykrojená kolečka asi 8–10 minut.

5. Upečená kolečka uložíme do chladu rozležet a pak je mažeme čokoládovým krémem (viz Tip) a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Čokoládový krém: 100 g hořké čokolády rozpustíme, 80 g másla rozšleháme, přišleháme 100 g čokoládové pomazánky s lískovými oříšky. Do másla s pomazánkou pomalu postupně přišleháme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme.

Hvězdičky s mátovým krémem

Hvězdičky s mátovým krémem

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina + pečení 8–10 minut

  • 225 g másla
  • 1 velké vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g neloupaných nastrouhaných mandlí

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání (+ ztužovač)
  • 250 g sýra mascarpone
  • 130 g cukru moučka
  • 2 lžíce mentolového likéru
  • kakao

1. Máslo vyšleháme s vejcem a cukrem do pěny. Přimícháme mouku, sůl a nastrouhané mandle.

2. Z těsta uděláme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu vychladit.

3. Na pomoučněném pečicím papíru rozválíme těsto na tenký plát a vykrájíme z něj hvězdičky.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.

5. Vychladlé hvězdičky uložíme do chladu a před podáváním je nazdobíme krémem.

6. Smetanu se ztužovačem vyšleháme do tuha. Mascarpone vyšleháme s cukrem a mentolovým likérem.

7. Šlehačku spojíme s mascarpone. Krémem slepujeme vždy dvě hvězdičky dohromady. Potřeme jím i povrch hvězdiček a poprášíme kakaem.

Tip: Namísto poprášením kakaem rozdrťte v hmoždíři několik mentolových bonbonů a povrch hvězdiček jimi posypte.

Mandlová kolečka

Mandlová kolečka

Doba přípravy: 20 minut + 4 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 120 g strouhaných mandlí
  • citronová poleva
  • hrst loupaných mandlí
  • kandované třešně
  • vanilkový cukr

1. Z prosáté mouky, cukru, másla, žloutku a mandlí zpracujeme těsto, vytvarujeme ho do válečku a dáme v potravinové fólii na čtyři hodiny vychladit.

2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mandle podélně nakrájíme, třešně přepůlíme.

3. Z těsta vyváleného na plát vykrájíme kolečka, nožem je přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.

4. Vychladlá kolečka slepíme citronovým krémem (viz Tip), vršek koleček potřeme citronovou polevou, ozdobíme kousky mandlí a polovinou kandované třešně. Její vršek navlhčíme vodou a posypeme vanilkovým cukrem.

Tip: Citronový krém: 2/3 hrnku cukru krupice rozšleháme s dvěma vejci, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, 125 g změklého másla a lžičku škrobu. Vyšlehanou hmotu dáme do kastrůlku a na mírném plameni vaříme za stálého míchání asi 8 minut, dokud nevznikne hladký krém. Ten necháme ztuhnout a pak jím mažeme kolečka.

Čokoládové kostky s ananasem

Čokoládové kostky s ananasem

Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin chlazení + 15 minut dokončení

  • 180 g rozemletých piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 150 g proslazených plátků ananasu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 4 lžíce strouhaných mandlí

1. Rozemleté piškoty nasypeme do mísy a pokapeme je rumem a citronovou šťávou.

2. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Citronovou kůru najemno nasekáme. Z části ananasových plátků vykrájíme malé hvězdičky na ozdobu, zbytek najemno posekáme.

3. Změklé máslo promícháme s cukrem, přilijeme polovinu čokolády, smícháme s mandlemi, piškoty, citronovou kůrou a nasekaným ananasem.

4. Tužší hmotu naředíme rumem nebo horkou vodou, řidší zahustíme přidáním strouhaných mandlí.

5. Hmotu rozetřeme v silnější vrstvě na pečicí papír, necháme v chladu ztuhnout.

6. Ze ztuhlé hmoty vykrajujeme kostky, které polijeme zbytkem rozehřáté čokolády a ozdobíme hvězdičkami ananasu.

Tip: Vyzkoušejte světlou verzi s bílou čokoládou. Ananas nahraďte kandovanými třešněmi nebo papájou.

Perníkové muffiny

Perníkové muffiny

Doba přípravy: 30 minut + 15–20 minut pečení

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 200 ml podmáslí
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic oleje
  • 100 g medu
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 50 g sušeného ovoce: papája, meruňky
  • 100 g loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přimícháme sůl a koření.

3. V jiné misce prošleháme podmáslí, vejce, olej a med.

4. Kandovanou kůru a sušené ovoce pokrájíme na drobno. Mandle nasekáme.

5. Obě směsi spojíme, vmícháme pokrájenou kandovanou citrusovou kůru a sušené ovoce.

6. Těsto lžící rozdělíme do formy na muffiny, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut.

Tip: Marcipánoví tučňáci: z 250 g marcipánu vytvořte 12 vajíček, potřete je rozpuštěnou čokoládou. Zobák udělejte z kousku mandle či kandované citronové kůry, na nohy použijte nakrájené plátky papáji.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Doba přípravy: 15 minut + 1–2 odležení + 8–10 minut pečení

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 100 g strouhaných lískových ořechů
  • 2 žloutky
  • 200 g másla
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Na obalení:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, lískové oříšky, žloutky a pokrájené máslo.

2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme do válečku a zabalené v potravinové fólii odložíme do chladničky na jeden až dva dny.

3. Moučkový cukr na obalení promícháme s vanilkovým cukrem.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

5. Váleček těsta rozkrájíme na hranolky, ze kterých na vále vytvoříme válečky. Ty nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme z nich rohlíčky.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut a ještě teplé plochým nožem postupně přendáme do mísy s moučkovým cukrem a obalíme je.

Tip: Vůni citronu nahraďte několika kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu. Na obalení použijte vanilkový, ne vanilinový cukr! Můžete si ho i vyrobit z cukru a vanilkového lusku.

Kolečka se zázvorem

Kolečka se zázvorem a mandlové kuličky

Doba přípravy: 15 minut + 1 den odležení + 8–10 minut

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • pomerančová marmeláda se zázvorem

1. Hladkou mouku prosejeme na vál, promícháme se zázvorem, přidáme pokrájené máslo, cukr a žloutky a zpracujeme na vláčné těsto.

2. Těsto vytvarované do válečku zabalíme do potravinové fólie a necháme den odležet v chladu.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

4. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Z jednoho vyváleného plátu vykrajujeme kolečka, z druhého kolečka s otvory.

5. Kolečka přesuneme na plech – zvlášť pečeme plná a s otvory.

6. Hotová a vychladlá kolečka uložíme do chladu a pak slepujeme dohromady pomerančovou marmeládou.

Tip: Některé pomerančové marmelády mají hrubší konzistenci. Zahřejte ji, případně trochu nařeďte a rozmixujte.

Mandlové kuličky

Mandlové kuličky

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 250 g mletých mandlí
  • 100 g sušeného mléka
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 4 plátky sušeného slazeného ananasu
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • sezamová semínka na obalení

1. Promícháme mandle se sušeným mlékem. Kůru a ananas najemno nasekáme.

2. Do mísy k mandlím přisypeme 1/2 nasekaného ovoce, přilijeme kondenzované mléko a promícháme.

3. Hmotu dáme na hodinu vychladit. Lžící z ní oddělujeme kousky, které tvarujeme do kuliček.

4. Ty obalíme v sezamu, vložíme do papírových košíčků a ozdobíme zbylou kůrou a ananasem.

Tip: Mandlovou hmotou můžete např. naplnit formičky nebo ji nechat ztuhnout v plátu a vykrajovat různé tvary.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Grafton Recruitment Praha
ZÁMEČNÍK | ZAŠKOLENÍ V NĚMECKU | DIETY

Grafton Recruitment Praha
Pardubický kraj
nabízený plat: 18 000 - 24 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.