Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tradiční i méně obvyklé recepty na vánoční cukroví, které vás nadchnou

  8:48aktualizováno  8:48
Do Štědrého dne zbývá už jen necelý měsíc. Je tedy nejvyšší čas povolat do stavu pohotovosti vály, válečky, formičky, pečicí papíry a plechy, zásobit se moukou, cukrem, máslem, ořechy a čokoládou a začít pečicí maraton, na jehož konci oslníte rodinu a známé dokonalým cukrovím.

Čokoládová kolečka | foto: Isifa.com

Čokoládová kolečka

Doba přípravy: 20 minut + 1 den odležení + 8–10 minut pečení

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • čokoládový krém

1. Z prosáté mouky, pokrájeného másla, cukrů, žloutků, kávy a čokolády vypracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladu na den odležet.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

3. Těsto rozválíme na placku a vykrájíme stejný počet plných koleček a koleček s vykrojeným středem.

4. Ve vyhřáté troubě pečeme zvlášť plná a vykrojená kolečka asi 8–10 minut.

5. Upečená kolečka uložíme do chladu rozležet a pak je mažeme čokoládovým krémem (viz Tip) a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Čokoládový krém: 100 g hořké čokolády rozpustíme, 80 g másla rozšleháme, přišleháme 100 g čokoládové pomazánky s lískovými oříšky. Do másla s pomazánkou pomalu postupně přišleháme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme.

Hvězdičky s mátovým krémem

Hvězdičky s mátovým krémem

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina + pečení 8–10 minut

  • 225 g másla
  • 1 velké vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g neloupaných nastrouhaných mandlí

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání (+ ztužovač)
  • 250 g sýra mascarpone
  • 130 g cukru moučka
  • 2 lžíce mentolového likéru
  • kakao

1. Máslo vyšleháme s vejcem a cukrem do pěny. Přimícháme mouku, sůl a nastrouhané mandle.

2. Z těsta uděláme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu vychladit.

3. Na pomoučněném pečicím papíru rozválíme těsto na tenký plát a vykrájíme z něj hvězdičky.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.

5. Vychladlé hvězdičky uložíme do chladu a před podáváním je nazdobíme krémem.

6. Smetanu se ztužovačem vyšleháme do tuha. Mascarpone vyšleháme s cukrem a mentolovým likérem.

7. Šlehačku spojíme s mascarpone. Krémem slepujeme vždy dvě hvězdičky dohromady. Potřeme jím i povrch hvězdiček a poprášíme kakaem.

Tip: Namísto poprášením kakaem rozdrťte v hmoždíři několik mentolových bonbonů a povrch hvězdiček jimi posypte.

Mandlová kolečka

Mandlová kolečka

Doba přípravy: 20 minut + 4 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 120 g strouhaných mandlí
  • citronová poleva
  • hrst loupaných mandlí
  • kandované třešně
  • vanilkový cukr

1. Z prosáté mouky, cukru, másla, žloutku a mandlí zpracujeme těsto, vytvarujeme ho do válečku a dáme v potravinové fólii na čtyři hodiny vychladit.

2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mandle podélně nakrájíme, třešně přepůlíme.

3. Z těsta vyváleného na plát vykrájíme kolečka, nožem je přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.

4. Vychladlá kolečka slepíme citronovým krémem (viz Tip), vršek koleček potřeme citronovou polevou, ozdobíme kousky mandlí a polovinou kandované třešně. Její vršek navlhčíme vodou a posypeme vanilkovým cukrem.

Tip: Citronový krém: 2/3 hrnku cukru krupice rozšleháme s dvěma vejci, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, 125 g změklého másla a lžičku škrobu. Vyšlehanou hmotu dáme do kastrůlku a na mírném plameni vaříme za stálého míchání asi 8 minut, dokud nevznikne hladký krém. Ten necháme ztuhnout a pak jím mažeme kolečka.

Čokoládové kostky s ananasem

Čokoládové kostky s ananasem

Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin chlazení + 15 minut dokončení

  • 180 g rozemletých piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 150 g proslazených plátků ananasu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 4 lžíce strouhaných mandlí

1. Rozemleté piškoty nasypeme do mísy a pokapeme je rumem a citronovou šťávou.

2. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Citronovou kůru najemno nasekáme. Z části ananasových plátků vykrájíme malé hvězdičky na ozdobu, zbytek najemno posekáme.

3. Změklé máslo promícháme s cukrem, přilijeme polovinu čokolády, smícháme s mandlemi, piškoty, citronovou kůrou a nasekaným ananasem.

4. Tužší hmotu naředíme rumem nebo horkou vodou, řidší zahustíme přidáním strouhaných mandlí.

5. Hmotu rozetřeme v silnější vrstvě na pečicí papír, necháme v chladu ztuhnout.

6. Ze ztuhlé hmoty vykrajujeme kostky, které polijeme zbytkem rozehřáté čokolády a ozdobíme hvězdičkami ananasu.

Tip: Vyzkoušejte světlou verzi s bílou čokoládou. Ananas nahraďte kandovanými třešněmi nebo papájou.

Perníkové muffiny

Perníkové muffiny

Doba přípravy: 30 minut + 15–20 minut pečení

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 200 ml podmáslí
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic oleje
  • 100 g medu
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 50 g sušeného ovoce: papája, meruňky
  • 100 g loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přimícháme sůl a koření.

3. V jiné misce prošleháme podmáslí, vejce, olej a med.

4. Kandovanou kůru a sušené ovoce pokrájíme na drobno. Mandle nasekáme.

5. Obě směsi spojíme, vmícháme pokrájenou kandovanou citrusovou kůru a sušené ovoce.

6. Těsto lžící rozdělíme do formy na muffiny, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut.

Tip: Marcipánoví tučňáci: z 250 g marcipánu vytvořte 12 vajíček, potřete je rozpuštěnou čokoládou. Zobák udělejte z kousku mandle či kandované citronové kůry, na nohy použijte nakrájené plátky papáji.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Doba přípravy: 15 minut + 1–2 odležení + 8–10 minut pečení

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 100 g strouhaných lískových ořechů
  • 2 žloutky
  • 200 g másla
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Na obalení:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, lískové oříšky, žloutky a pokrájené máslo.

2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme do válečku a zabalené v potravinové fólii odložíme do chladničky na jeden až dva dny.

3. Moučkový cukr na obalení promícháme s vanilkovým cukrem.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

5. Váleček těsta rozkrájíme na hranolky, ze kterých na vále vytvoříme válečky. Ty nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme z nich rohlíčky.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut a ještě teplé plochým nožem postupně přendáme do mísy s moučkovým cukrem a obalíme je.

Tip: Vůni citronu nahraďte několika kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu. Na obalení použijte vanilkový, ne vanilinový cukr! Můžete si ho i vyrobit z cukru a vanilkového lusku.

Kolečka se zázvorem

Kolečka se zázvorem a mandlové kuličky

Doba přípravy: 15 minut + 1 den odležení + 8–10 minut

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • pomerančová marmeláda se zázvorem

1. Hladkou mouku prosejeme na vál, promícháme se zázvorem, přidáme pokrájené máslo, cukr a žloutky a zpracujeme na vláčné těsto.

2. Těsto vytvarované do válečku zabalíme do potravinové fólie a necháme den odležet v chladu.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

4. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Z jednoho vyváleného plátu vykrajujeme kolečka, z druhého kolečka s otvory.

5. Kolečka přesuneme na plech – zvlášť pečeme plná a s otvory.

6. Hotová a vychladlá kolečka uložíme do chladu a pak slepujeme dohromady pomerančovou marmeládou.

Tip: Některé pomerančové marmelády mají hrubší konzistenci. Zahřejte ji, případně trochu nařeďte a rozmixujte.

Mandlové kuličky

Mandlové kuličky

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 250 g mletých mandlí
  • 100 g sušeného mléka
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 4 plátky sušeného slazeného ananasu
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • sezamová semínka na obalení

1. Promícháme mandle se sušeným mlékem. Kůru a ananas najemno nasekáme.

2. Do mísy k mandlím přisypeme 1/2 nasekaného ovoce, přilijeme kondenzované mléko a promícháme.

3. Hmotu dáme na hodinu vychladit. Lžící z ní oddělujeme kousky, které tvarujeme do kuliček.

4. Ty obalíme v sezamu, vložíme do papírových košíčků a ozdobíme zbylou kůrou a ananasem.

Tip: Mandlovou hmotou můžete např. naplnit formičky nebo ji nechat ztuhnout v plátu a vykrajovat různé tvary.

Autor:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz