Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší recepty na domácí nanuky, po kterých rozhodně nepřiberete

  5:42aktualizováno  5:42
Jestli máte u smetanových zmrzlin výčitky kvůli linii, zkuste si zamrazit čerstvé ovoce plné vitaminů.

Jahodové a broskvové nanuky | foto: isifa.com

Jahodové a broskvové nanukyJahodové a broskvové

Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení

Na 6-8 nanuků

* 1 velká vyzrálá broskev
* 500 ml broskvového džusu
* 200 g jahod
* 50 ml jahodového nektaru

1. Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky.

2. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.

Náš tip

Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%. Vyzkoušejte černý rybíz nebo hroznové víno. Vícebarevné nanuky vyrobíte postupným přidáváním různých džusů. Každá vrstva musí ale nejdříve ztuhnout, proto mražení zabere víc času.

Ovocné jogurtové nanukyOvocné jogurtové nanuky

Příprava: 70 minut + 5 hodin mražení

Na 4-6 nanuků

* 1 malé mango
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 kelímky sladkého bílého jogurtu
* 2 lžíce cukru krupice
* 4 lžičky jahodové šťávy

1. Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit.

2. Zbytek jogurtu promícháme s krupicí a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.

3. Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.

Náš tip

Místo manga použijte meruňky, broskve nebo propasírované borůvky. Obyčejný jogurt můžete nahradit hustším řeckým přislazeným medem.

Kiwi nanukyKiwi nanuky

Příprava: 25 minut + 5 hodin mražení

Na 6 nanuků

* 600 g kiwi
* 250 g cukru krupice

1. Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.

2. Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě.

3. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme asi na 5 hodin.

Banánovo-tvarohový nanukBanánovotvarohový nanuk

Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení

Na 4-6 nanuků

* 100 ml smetany ke šlehání
* 1 banán
* 500 g tvarohu
* 100 g cukru moučka
* 3 lžíce instantního kakaa

1. Smetanu ušleháme. Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou na kaši nebo nastrouháme na jemném struhadle.

2. Tvaroh prošleháme s cukrem, postupně do něj zapracujeme banán a šlehačku.

3. Jednu třetinu tvarohové směsi oddělíme a promícháme s kakaem.

4. Do formiček na nanuky postupně lžičkou vrstvíme světlou a tmavou směs, tak aby vznikly proužky nebo mramorování. Mrazíme 5 hodin.

Náš tip

Těsně před podáváním namočte nanuky do čokoládové polevy z hořké čokolády rozehřáté s trochou ztuženého tuku.

Čokoládové trio

Největším favoritem mezi zmrzlinami je rozhodně čokoládová. Dopřejte si pravou domácí.

Zmrzlina s kousky hořké čokoládyZmrzlina s kousky hořké čokolády

Příprava: 70 minut + mražení přes noc

Pro 4 osoby

* 300 ml plnotučného mléka
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 200 g hořké čokolády
* 2 lžíce kakaa
* 3 žloutky
* 300 ml smetany ke šlehání

1. Mléko zahřejeme s 1/2 cukru a vanilkovým cukrem, až se rozpustí. Přidáme kakao a necháme prochladnout.

2. Ušleháme žloutky se zbylým cukrem. Přišleháme 1/2 vychladlého mléka. Druhou zahřejeme, přidáme 1/2 posekané čokolády a rozpustíme ji. Mimo sporák do mléka zašleháme vaječnou směs a na mírném plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Hustý krém necháme vychladnout, občas promícháme.

3. Smetanu ušleháme, vmícháme do krému. Mísu dáme do dřezu se studenou vodou a mícháme, dokud není směs studená. Krém nalijeme do nádoby, přetáhneme fólií, zamrazíme. Každou hodinu ji promícháme, potřetí přidáme zbytek čokolády. Necháme mrazit přes noc.

Zmrzlina z tmavé a bílé čokoládyZmrzlina z tmavé a bílé čokolády

Příprava: 90 minut + mražení přes noc

Pro 4 osoby

Bílá čokoláda:
* 250 ml plnotučného mléka
* 120 g cukru krupice
* 500 ml smetany ke šlehání
* 2 kapky vanilkové tresti
* 200 g bílé čokolády

Čokoládová zmrzlina +poleva:
* 140 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 500 ml zakysané smetany
* 500 ml čokoládového pudinku
* 1 lžíce másla
* 50 ml vody
* 50 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce medu
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce rumu

1. Na zmrzlinu z bílé čokolády použijte postup z předchozího receptu, jen zaměňte hořkou čokoládu za bílou a vynechte kakao.

2. Cukr a vanilkový cukr promíchejte se zakysanou smetanou, přišlehejte pudink. Směs přelijte do misky a dejte na hodinu do mrazáku. Pak ji v robotu ušlehejte. Vraťte do mrazáku a postup po hodině opakujte. Mrazte další 3-4 hodiny.

3. Zahřejte máslo s vodou, smetanu a med, krátce mírně povařte. Přimíchejte nasekanou čokoládu a promíchejte. Přidejte rum.

4. Servírujte porci tmavé a světlé zmrzliny ozdobené trubičkou a čokoládovou polevou.

Klasická čokoládová zmrzlinaKlasická čokoládová zmrzlina

Příprava: 20 minut + hodina chlazení + 4,5 hodiny mražení

Pro 4 osoby

* 250 ml plnotučného mléka
* 120 g cukru krupice
* 200 g čokolády na vaření
* 500 ml smetany ke šlehání
* 2 kapky vanilkové tresti

1. Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.

2. Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.

Náš tip

Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.

Autor:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Rozdáváme 100 kusů Baby Dove mycího gelu pro tělo i vlásky. Vyhrajte ho vy!
Rozdáváme 100 kusů Baby Dove mycího gelu pro tělo i vlásky. Vyhrajte ho vy!

Odborníci v Dove vytvořili řadu Baby Dove, která je určena pro jemnou péči o dětskou pokožku. Vyzkoušejte ji!



Najdete na iDNES.cz